Mini-vakanties: verrassend erop uit in eigen land

null Beeld Claudi de Cleen, foto: Peter Eekelder
Beeld Claudi de Cleen, foto: Peter Eekelder

Sla de overbevolkte Kinderdijk en het filevaren in Giethoorn over, en bezoek deze zomer eens deze onverwachte bestemmingen in eigen land.

Heleen van Lier

Vogels spotten op de Marker Wadden

Het nieuwste stukje Nederland is sinds kort bereikbaar met een veerboot. De Marker Wadden, vijf opgespoten eilanden in het Markermeer, zijn samen goed voor 700 hectare. Sinds de officiële opening van de Marker Wadden in september vorig jaar mag het publiek aanmeren in de haven op het eerste eiland, het enige waar bezoekers welkom zijn. Vanaf nu vertrekt er bijna elke week een boot met plek voor tweehonderd natuurliefhebbers.

Oké, momenteel bestaat het eiland nog vooral uit enorme zandbergen en een zandstrand. Begroeiing is er nauwelijks. Er staan drie vogelhutten, een toiletgebouwtje en een bouwkeet, met slaapkamer voor de eilandwachters. Maar er zijn ook slibvelden waar hier en daar al wat groen te zien is. En het stikt er van de vogels. (Nina Eshuis)

Een eerste officiele vaart van de veerboot naar de Marker Wadden vanaf Lelystad haven. Ruim 150 bezoekers bekijken het eiland, soms gegidst door medwerkers van Natuurmonumenten.  Beeld Harry Cock
Een eerste officiele vaart van de veerboot naar de Marker Wadden vanaf Lelystad haven. Ruim 150 bezoekers bekijken het eiland, soms gegidst door medwerkers van Natuurmonumenten.Beeld Harry Cock

Een spoorwandeling in IJmuiden

Meer dan een eeuw reed er een trein door de duinen naar IJmuiden. De allerlaatste trein reed twintig jaar geleden, maar het spoor ligt er nog. Tussen de rails is grind gestort: het is nu een drie kilometer lang wandelpad, dat start op de plek waar ooit station Velsen-IJmuiden Oost stond en eindigt bij een stootblok voorbij de Julianabrug. Reisjournalist Sander Groen bezocht IJmuiden, at er verse vis en ontdekte het verrassend leuke Zee- en Havenmuseum.

Het Vissersmonument herdenkt 319 IJmuider vissers die niet terugkwamen. Beeld Sander Groen
Het Vissersmonument herdenkt 319 IJmuider vissers die niet terugkwamen.Beeld Sander Groen

Naar de dierenspeciaalzaak in Den Haag

Leuk op een regenachtige dag: Avonturia De Vogelkelder in Den Haag, de grootste dierenspeciaalzaak van de Benelux. ‘Beleving’ was in het familiebedrijf al een begrip toen marketeers het nog moesten bedenken: zie de druipsteengrot en de dwergflamingo’s. In Avonturia De Vogelkelder kun je een speurtocht maken door een rattenriool, een scheepswerf in Bombay en een tempel. Het nieuwste project is begin dit jaar geopend: het Jan Huybersplein, vernoemd naar de in 2016 overleden grondlegger van het dierenimperium. Het is een stationsplein in Anton Pieckstijl - denk aan nostalgische, scheve pandjes, zoals herberg De Gouwe Aap en een tandarts voor haaien en piranha’s. Op de eerste verdieping is brasserie Oehoe, die de sfeer ademt van een junglekamp.

Het Jan Huybersplein, nog in aanbouw. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het Jan Huybersplein, nog in aanbouw.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Alternatief Amsterdam in de Kolenkitbuurt

Doe eens een dagje Amsterdam, maar vermijd de Dam en de andere met toeristen overladen delen van de stad en bezoek de Kolenkitbuurt in Amsterdam West. Deze buurt dankt zijn naam aan de modernistische Opstandingskerk uit 1956, die vanwege de markante klokkentoren al snel de ­Kolenkit ging heten. De buurt is nog lang geen toeristische hotspot à la De 9 Straatjes, de Pijp of Noord. Toch kan een zelfredzame bezoeker zich er al vermaken: wandelen langs de kunstwerken van Leonard van ­Munster, een excursie door de Westelijke Tuinsteden met een cultuurwetenschapper als gids, een expositie bekijken, een pizza eten bij Wilde Westen, en uitgaan tot het ochtendgloren in nachtclub De School. (Sander Groen)

De Kolenkitbuurt dankt zijn naam aan de klokkentoren van de Opstandingskerk Beeld Sander Groen
De Kolenkitbuurt dankt zijn naam aan de klokkentoren van de OpstandingskerkBeeld Sander Groen

Ruige natuurgebieden in Limburg

Twee vliegen in één klap: we verbreden de Maas om toekomstige wateroverlast te beperken en maken er meteen een ruig natuurgebied van. Dat is Rivierpark Maasvallei. Dankzij de verkoop van grind was er genoeg geld om struinnatuur en stroomversnellingen aan te leggen over een lengte van 43 kilometer. Slapen kan op een vlot op een maasplas.

En ben je dan toch in de buurt, bezoek dan meteen het natuurgebied in de oude mergelgroeve. Nu de winning van kalksteen in Maastricht is gestopt, kunnen we ons verbazen en verwonderen over deze nieuwe natuur. Met een 210 treden tellende trap kun je vanaf de Sint-Pietersberg in de mergelgroeve afdalen en verschillende aardlagen en geologische tijden passeren. Zoals löss, afgezet door de wind, grind, afgezet door de Maas, zavel en helemaal in de diepte het mergel uit de krijtperiode, 70 miljoen jaar oud, toen Limburg nog bedekt was door een ondiepe, tropische zee.

Vlotkamperen in de Maasvallei. Beeld Els Zweerink
Vlotkamperen in de Maasvallei.Beeld Els Zweerink

Ga eens naar het strand in... Deventer

Deventer heeft naast een prachtige oude binnenstad met originele boetiekjes en fijne terrassen sinds kort ook een stadsstrand. Pak het pontje naar de overkant of loop over de Wilhelminabrug naar horecapaviljoen Meadow, waar je met een drankje in je hand vanuit je strandstoel een prachtig uitzicht hebt op de skyline van de Hanzenstad. Op de kaart staan broodjes, pulled chicken en Turkse köfte (gehaktballetjes). Maar ook ontbijten of lunch met ei of boekweit-pannenkoekjes is een optie.

Wat dit een fijne plek maakt, is het grote grasveld waar kinderen kunnen spelen, en de ongedwongen sfeer die er heerst. Niemand kijkt raar op als je met je blote voeten even naar binnen loopt voor een nieuw biertje, zoals bij een echte strandtent. Verwacht geen designinterieur in Ibiza-sfeer. Deze tent, opgebouwd uit zeecontainers, is een plek zonder poespas. Er is ook een strook zand aan de oever van de IJssel, waar je prima zandkastelen kunt bouwen. Pootje baden mag ook, zwemmen daarentegen is verboden vanwege de sterke stroming. Benieuwd hoe het eruit ziet? Bekijk dit filmpje. (Anna van den Breemer)

Wandelen langs de Limes

Nu de Limes (Latijn voor grens) in Nederland is uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar en tevens kandidaat is voor een plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco, hebben we een goed excuus het glorieuze land van Maas en Waal nog eens te bekijken vanuit het perspectief van een grensgebied.

Wandelen langs het Romeinse Limespad van Nijmegen tot Katwijk aan Zee is zo leuk omdat alles sinds de Romeinse tijd zo volkomen en onvoorstelbaar anders is geworden, schrijft classicus David Rijser. ‘Stel je de Romeinse historicus Tacitus voor, oog in oog met het hypermoderne ‘Wallgebouw’ langs de A2, die rode reuzeworm verderop. Je begint met je wandelvrienden te ­praten – of te denken, als je alleen bent, ook heerlijk – over heden en verleden, over noord en zuid, over ­beschaving en barbaren. Zulke ­contrasten prikkelen de historische verbeelding.’

Limes-pad Beeld Claudie de Cleen
Limes-padBeeld Claudie de Cleen

Rustig naar de panda’s kijken in Rhenen

Dat beloofde wat voor Ouwehands Dierenpark, toen twee heuse panda’s uit China er onderdak kregen. Even stond heel het land op zijn kop. Inmiddels, ruim twee jaar later, is de pandamania verleden tijd en is de rust in Rhenen weergekeerd. Nu kun je zonder al te veel hinder van medebezoekers de panda’s gadeslaan. Sta wel vroeg op, want ontbijten doen Wu Wen en Xing Ya elke dag om 10.30 stipt. Rond dat tijdstip zijn de reuzenpanda’s, hongerig en snakkend naar bamboe, het actiefst. Kom je een uur later, dan is de kans groot dat Wu en Xing slapend hun eten verteren. Best schattig, zo’n snurkende panda, maar spannend is anders.

Fietsen op de afvalberg in Drenthe

Het had een Tourfinish bergop kunnen zijn. Maar het is het dak van de VAM-berg, net buiten het Drentse Wijster. Een bordje: ‘Col du VAM. 4.800 cm boven NAP.’ Drenthe was al een fietsprovincie, maar één ding ontbrak er nog aan: een berg. Die is er nu. Trots klimmen de Drenten 56 meter naar de top van hun eigen Col du VAM, gebouwd op afval.

In het vlakke Drentse land is een berg een opwindende noviteit. Al is het nog wel even zoeken naar de weg omhoog. Het nieuwe parcours – 2,1 kilometer maagdelijk asfalt – heeft nog het meest weg van een circuit. Drie paden gaan er omhoog, elk zo’n 600 meter à 10 procent gemiddeld. Maar verwacht geen gelijkmatige klim: stukken tot 14,8 procent stijging, een knik naar beneden, en daar na de bocht weer vuil omhoog tot de ereboog. De noordelijkste route mondt uit in een 150 meter lange kasseienstrook. (Jurre van den Bergh)

De Col du VAM, bij Wijster.  Beeld Klaas Jan van der Weij
De Col du VAM, bij Wijster.Beeld Klaas Jan van der Weij

Dagje Dordrecht - Parijs aan de Merwede

Wie klaar is met Barcelona en Parijs krijgt van de Britse krant The Times dertig ‘secret mini-breaks’ in Europa ingefluisterd. The Times noemt Dordrecht de verborgen parel van Nederland, met zijn ‘pittoreske gebouwen met rode bakstenen en puntgevels’, zijn negenhonderd monumenten en zijn prachtige uitzicht vanaf de klokkentoren van de Grote Kerk. Je kunt je ook aan de stad vergapen vanaf een rondvaartboot, tipt de krant. En dan zijn er nog de proeverijen bij distilleerderij Rutte en, ‘for art lovers’, de 16de- en 17de-eeuwse Hollandse Meesters in het Dordrechts Museum.

In het VVV-kantoor aan de Spuiboulevard is het vooralsnog rustig. Een handjevol Nederlandse bezoekers bekijkt de stadsmaquette en komt te weten dat Dordrecht niet alleen de geboorteplaats is van de Gebroeders De Witt en schrijver Ronald Giphart, maar zich ook de bakermat mag noemen van de frikandel. Dordrecht heeft zijn citymarketing op orde. Om te zeggen dat het wemelt van de toeristen in Dordrecht, nee. Maar dat is precies de charme van Hollands oudste stad, aldus The Times. (Bart Dirks)

De terrasje staan klaar in het oude deel van de stad, klaar voor het toerisme.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De terrasje staan klaar in het oude deel van de stad, klaar voor het toerisme.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nippen van het hofleven in Paleis Soestdijk

Toen het nog een koninklijk paleis was, was Soestdijk natuurlijk niet toegankelijk voor de gewone burger. Maar sinds innovatiebedrijf Made By Holland het monumentale paleis overnam van de Rijksgebouwendienst, wordt het landgoed in fases opengesteld voor publiek. Momenteel voert een bezoek met name door het officiële en eveneens oudste gedeelte van het paleis, de representatieve stijlkamers, en enkele privé-vertrekken van de laatste bewoners. Ook is er een tentoonstelling ‘VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem’. Tot eind 2019 is het paleis open voor het publiek. In 2020 begint de grote restauratie. Over vijf jaar wordt het landgoed expositieruimte annex hotel. ‘Dan moeten alle plekken en gebouwen hier, die samen iets zeggen over de geschiedenis van Nederland, open en toegankelijk zijn voor iedereen.’

Dagjesmensen brengen bezoek aan Soestdijk.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Dagjesmensen brengen bezoek aan Soestdijk.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Naar het grootste museum van Nederland: de kerk om de hoek

Het best bewaarde geheim van Nederland bevindt zich ten zuidoosten van Nijmegen. Neem de Profetenlaan en sla af ter hoogte van de Romeinse Herberg (‘Waar U de Hemelse Koek naar authentiek recept kunt proeven’). Daar, tussen het gebladerte van de Monseigneur Suyslaan, rijst een fata morgana op in roomwit pleisterwerk. Het gebouw heeft, zeker in het gedeelte achter de façade, de mollige gedaante van een moskee, maar is een rooms-katholieke kerk en sinds een paar maanden ook museum. Sterker nog, de Cenakelkerk mag een pronkstuk heten in wat sinds een aantal maanden heet: Het Grootste Museum van Nederland (GMvNL).

Onder die noemer leggen elf kerken en twee synagogen, van Maastricht tot het Groningse Krewerd, hun schatten bloot. Het GMvNL is een idee van het Utrechtse museum Catharijneconvent en vloeit voort uit een logische vraag die alleen nog even gesteld moest worden. Waarom loopt de Nederlander in het buitenland wél een gebedshuis binnen, maar doet hij dat in eigen land niet? Misschien lukt het door het etiket ‘museum’ op kerken en synagogen te plakken. Over drie jaar wordt bekeken of het project dusdanig aanslaat dat het uitgebreid kan worden. (Bart Jungmann)

Cenakelkerk. Beeld Marcel Wogram
Cenakelkerk.Beeld Marcel Wogram

Indoorspeelplaats

Alweer regen? Hoera, een uitgelezen kans om - naast musea - een van de vele educatieve indoorspeelplaatsen in Nederland te ontdekken.

Zoals de Speelfabriek in Rotterdam, de Spelerij in het Gelderse Dieren of de Kinderwerkplaats in Den Haag. Kinderen leren er een autoband verwisselen, een dam bouwen, een raket lanceren of zeep maken. Meestal mogen ze hun eigen werkjes mee naar huis nemen. In het Nemo-achtige Continium in Kerkrade leren kinderen spelenderwijs over wetenschap.

Voor een sportievere dagbesteding is een sprong te wagen in een van ‘s lands trampolinecentra (Jump XL, Bounz). Onder hetzelfde dak ligt nog weleens een freerunbaan, waar ook ouders zich op de hindernisbaan in het zweet kunnen werken.

Kasteel De Haar

Vlogger Lisa Koetsenruiter bezocht Kasteel De Haar voor de tentoonstelling ‘Bon Voyage! Groeten uit The Golden Age of Travel’. Ze loopt door geheime gangen, ziet bijzondere souvenirs en interviewt een barones. De expositie is nog tot september te zien.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden