LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Mijn zus weigert mij een dierbaar erfstuk terug te geven

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: ik krijg mijn erfstuk niet terug.

Machteld van Gelder

Een jaar geleden bleek dat mijn man al jaren ‘rommelt’ met mijn zus. Zij heeft toen per direct het contact met mij totaal verbroken. Daarvoor had ik haar een armband uitgeleend, die mijn nichtje af en toe draagt. Deze heb ik een aantal maanden geleden teruggevraagd, maar zij wil hem niet teruggeven, want inmiddels ervaart mijn nichtje de armband als haar exclusieve herinnering aan haar overleden oma. Ik heb een alternatief erfstuk aangeboden en ook om de hulp van een mediator in te schakelen. Mijn zus reageert nergens op en positioneert mij als onsportieve, kwaadaardige verliezer met mijn nichtje als slachtoffer. Mijn man acht zich geen partij in dit dilemma.

Vrouw (57), naam bij de redactie bekend

Eén voor één

Neem het heft over je leven in eigen hand en pak je problemen één voor één aan. Je armband krijg je voorlopig niet terug. Neem je verlies. Hij staat symbool voor de mensen die je aan het verliezen bent: je man, je zus, je nichtje. Als ik jou was zou ik op de eerste plaats willen weten of mijn man gáát voor mij. Hij zou degene moeten zijn bij wie je veiligheid krijgt. Praat met hem om erachter te komen of jullie elkaar nog kunnen vertrouwen en of jullie verder willen met elkaar. Of zet dáár een mediator voor in. Daarna is er pas ruimte om de rest van de problemen aan te pakken.

Marian Hulshof (69), Hurdegaryp

Anders ook je ring kwijt

Als partner moet je verre blijven van erfkwesties van je wederhelft. Maar nog verder dien je te blijven van de zus van je wederhelft. Steek je energie in je partner, als je tenminste met hem verder wilt. Anders raak je behalve je zus en je armband ook je ring nog kwijt.

Viola Majoie (60), Heeze

Eigenwaarde

Als u accepteert dat uw man al enige tijd ‘rommelt’ met uw zuster, zou ik de armband waar het conflict over gaat, aan uw nichtje schenken. Zij zal hem op den duur toch erven. Accepteer de status quo zonder restricties of als u die niet accepteert, neem afscheid van deze drie mensen, uw man, uw zuster, uw nichtje. En behoud uw gevoel van eigenwaarde. Wat je overkomt in het leven, daar kun je vaak niets aan doen, hoe je ermee omgaat, daar heb je wel een keus in (Epictetus, 1ste eeuw na Chr.).

Vellah Colcher (89), Amsterdam

Driedelig

Het probleem is driedelig, de oplossing ook: (1) dump de rommelende echtgenoot, (2) schrijf de haar eigen zuster bedriegende zus af en (3) gun het nichtje de armband van haar grootmoeder. Het geld voor de mediator besteed je helemaal aan jezelf.

Joanne Jimmink (29), Paula Klaver (65), dochter en moeder, Delft / Alkmaar

Laat het los

Bij de vele stervenden die ik heb verpleegd ging méér dan de helft van de ruzies, zelfs tot aan het bed van de patiënt, over ‘wie krijgt de sieraden’? Een paar jaar geleden vroeg mijn moeder mij de trouwringen van haar en mijn vader ‘altijd bij elkaar te houden’. Edoch, kort ná haar overlijden werd die ring door naasten opgeëist. Indachtig de genante vertoningen uit mijn werkzaam verleden heb ik er direct afstand van gedaan en tot uw brief heb ik er nooit meer aan gedacht. Laat het los: uw moeder zit niet in een armband, toch? En wat uw op meerdere fronten afwezige man betreft is het wellicht tijd ook hem los te laten.

Mariska Jansen (66), Harlingen

Over twee weken: Mijn man heeft geen interesse meer in mij

Mijn man heeft geen fysieke interesse meer in mij. We zijn achttien jaar samen, en de laatste jaren raakt hij mij nauwelijks meer aan. Zo goed als geen seks, geen knuffels en geen (verbale) liefkozingen. Ik mis dat heel erg. Het lukt mij niet om hierover met hem te praten, waardoor ik zijn redenen niet weet. Hij zwijgt of ontwijkt. Ik weet dat hij geen ander heeft. Een minnaar zou mogelijk een oplossing voor mij zijn, maar is voor hem onbespreekbaar. Relatietherapie heeft ons niet verder geholpen. Ik hou van hem en we hebben een hecht gezin. Hoe verder?

Vrouw (49), naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 14 september naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Gezocht: duizend trouwe lezers

Op 7 november verschijnt het duizendste nummer van Volkskrant Magazine. In dat nummer willen we u centraal zetten, onze lezer, zonder wie die duizend nummers er nooit waren geweest. Wie bent u? Hoe woont u, en met wie? Wat víndt u, van ons en van de wereld? Voor een artikel zoeken we duizend lezers die hun antwoorden willen delen. Geprikkeld? Geef u op voor de Open Redactie, het panel voor Volkskrant-abonnees. Op 22 september ontvangt u dan de enquête in uw mail. We zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden