LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Mijn vriendin wil gaan samenwonen, maar ik ben er nog niet klaar voor

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn vriendin wil samenwonen maar ik pas later.

Mijn vriendin en ik zijn enkele jaren gelukkig samen. We hebben een goede relatie, maar we hebben steeds meer discussie over het samenwonen. Ik zit in de laatste fase van mijn studie en woon in een studentenhuis. Zij werkt en kan niet wachten: ‘liever vandaag dan morgen’. Voor mij voelt het nog te vroeg: ik ben nog niet in deze fase aangekomen. Voor mijn gevoel moet ik steeds meer mijn hakken in het zand zetten. Ik merk dat we elkaar minder goed begrijpen. Ik hou ontzettend veel van haar en zou ook graag in de toekomst met haar samenwonen. Toch ben ik bang dat dit ten koste gaat van onze verliefdheid. Hoe pak ik dit aan? 

Man (25), naam bij de redactie bekend

Stel een termijn voor

U bent er gewoon nog niet klaar voor om samen te wonen en dat moet u uw vriendin duidelijk maken. Maak een strandwandeling met haar en vraag haar alleen maar te luisteren naar uw argumenten. Sluit af door te zeggen dat u zielsveel van haar houdt en in de toekomst, geef aan op welke termijn, graag met haar wil samenwonen. Aangezien u een goede relatie heeft met uw vriendin, zal zij dit uiteindelijk wel begrijpen. Ga daarna heerlijk lunchen en proost met elkaar op de liefde en de toekomst. 

Antoinette Riekert (60), Bodegraven

Neem de tijd

Ga niet voorbij aan je eigen gevoel! Jullie zitten in andere fases, zij zal moeten respecteren dat jij nu nog geniet van jouw tijd met huisgenoten. Leg haar uit dat dit geen afwijzing richting haar is, maar dat jij op dit moment nog veel plezier haalt uit je huidige woonsituatie. Dit hoofdstuk moet jij eerst afsluiten, op je eigen tempo. Eenmaal samenwonend komt deze tijd niet meer terug. 

Lucy van Gaalen (26), Den Haag

Luister naar je gevoel

Hoe ingrijpender een beslissing op je leven is, hoe beter het is langer de tijd te nemen voordat je een knoop doorhakt. Tijd om na te denken, afwegingen te maken. Maar ook tijd om je diepste gevoel te peilen en eerlijk te zijn tegenover jezelf. Dit gaat over jouw leven. Wat wens jij jezelf toe? Vaak zijn mensen zozeer bezig anderen te pleasen, dat ze zichzelf onnodig wegcijferen. Als dat een vast patroon wordt, krijg je (ooit, veel) spijt. Je zegt dat je geen begrip ervaart. Laat je niet gek maken, maar zet in op vertrouwen in jezelf: jij voelt je hierover niet goed en dat zegt voldoende. 

Bart Bender (70), Amsterdam

Gewoon proberen

Jouw vriendin wil graag samenwonen en jij nog niet. Wanneer zou je wel de stap willen zetten? 43 jaar geleden hadden wij hetzelfde dilemma. De oplossing lag in het datum prikken wanneer we bij elkaar gingen wonen én de afspraak dit een jaar vol te houden. Geniet van deze nieuwe fase in je leven, no guts no glory

Annemiek van den Berg (65), Appeltern

Blijf je twijfels uitspreken

Communiceer. Het is helemaal niet raar dat je hier nog niet klaar voor bent, maar probeer wel na te gaan bij jezelf waarom dit zo is. Wees eerlijk tegen je vriendin, vertel haar dat je van haar houdt maar er nog niet klaar voor bent om samen te wonen. Het gaat sowieso rot voelen als de een liever samen wil wonen dan de ander, dus dan kun je daar maar beter zo duidelijk en open mogelijk in zijn. 

Evi Marler (26), Utrecht

Over twee weken: mijn zus weigert mij een dierbaar erfstuk terug te geven

Een jaar geleden bleek dat mijn man al jaren ‘rommelt’ met mijn zus. Zij heeft toen per direct het contact met mij totaal verbroken. Daarvoor had ik haar een armband uitgeleend, die mijn nichtje af en toe draagt. Deze heb ik een aantal maanden geleden teruggevraagd maar zij wil hem niet teruggeven, want inmiddels ervaart mijn nichtje de armband als haar exclusieve herinnering aan haar overleden oma. Ik heb een alternatief erfstuk aangeboden en ook om de hulp van een mediator in te schakelen. Zij reageert nergens op en positioneert mij als onsportieve, kwaadaardige verliezer met mijn nichtje als slachtoffer. Mijn man acht zich geen partij in dit dilemma.

Vrouw (57), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 31 augustus 2020 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl . Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden