Herontdekking van NederlandKennemerland

Met de wind in je haren catamaranzeilen bij Bloemendaal

Catamaranzeilen bij Bloemendaal.  Beeld Niels Blekemolen
Catamaranzeilen bij Bloemendaal.Beeld Niels Blekemolen
Heleen van Lier

Tijdens de pandemie zijn we erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om grensverleggende reiservaringen op te doen. Wat kun je doen in Kennemerland?

Bij surfschool Mifune komen vele watersporters samen. Surfers, kiters, suppers en catamaranzeilers. Even verderop beginnen de hippe strandtenten van Bloemendaal aan Zee, maar bij Mifune hangt een familiegevoel. Iedereen groet elkaar uitgebreid en helpt elkaar met materiaal sjouwen, vliegers oplaten of wetsuits dichtritsen.

Hier telt maar één ding: hoe is de wind? Bij stevige wind laten de kitesurfers hun vliegers op. De capriolen die zij hangend aan hun vliegers uithalen, ziet niet iedereen zitten – ze kosten tijd en lef om onder de knie te krijgen. Matige wind is perfect voor de catamaran.

Catamaranzeilen bij Bloemendaal. Beeld Niels Blekemolen
Catamaranzeilen bij Bloemendaal.Beeld Niels Blekemolen

Catamaranzeilen is geschikter voor een breder publiek. ‘Van 8 jaar tot 70, ik heb ze allemaal op mijn boot gehad’, zegt instructeur Trudy Otten, die al 27 jaar lesgeeft. Je kunt een cursusdag boeken, of een try-out, waarbij je twee uur meevaart met een instructeur.

Af en toe wordt er een opdracht uitgedeeld: ‘We gaan overstag, trek het foktouw naar beneden en kruip naar de andere kant.’ Hangend in de trapeze, snijdend door de golven, opspattend water in je gezicht, het voelt net zo spectaculair als kitesurfen en toch veilig. ‘Dit verveelt nooit’, zegt Otten. ‘Soms is het kalm en komen zeehonden gedag zeggen en zwemmen bruinvisjes langs, soms is het woest en spannend.’ Omslaan komt nogal eens voor in het catzeilen. ‘Maar niet als ik dat niet wil’, zegt Otten.

Na het terugslepen van de catamaran en het uitspoelen van de wetsuits kletsen de watersporters na over hun avonturen van die dag. Wat voor elke watersport hetzelfde is: het rozige, voldane gevoel na een dag op het water.

Catamaranzeilen bij Bloemendaal. Beeld Niels Blekemolen
Catamaranzeilen bij Bloemendaal.Beeld Niels Blekemolen

Slapen

Ongepolijst vakantiepark vol kunst: basecamp IJmuiden

Basecamp IJmuiden was bedoeld als tijdelijke opvulling van een parkeerterrein. Maar de bouwplannen voor appartementen sneuvelden vanwege stikstofquota. En nu mag het ongepolijste vakantieparkje achter IJmuidens ietwat verlopen boulevard in ieder geval twintig jaar blijven.

Overal groeien bijna-vergeten kruiden en gewassen, uit de toiletten wordt compost gewonnen en opgewekte energie wordt opgeslagen in grote batterijen. De verschillende huisjes zijn naast comfortabel vakantieverblijf een showcase voor de tinyhousemovement: ze tonen hoe je klein maar fijn kunt leven. De stijlvolle huisjes zijn gemaakt en ingericht met duurzame materialen: hout, gerecycled materiaal en kokosvezelmatrassen.

Dat dit alles niet leidt tot een stoffig gebeuren, is mede te danken aan kunstenaar Joep van Lieshout. Basecamp IJmuiden haalde het nieuws door zijn controversiële kunstwerk van een man met een hond, dat bepaalde associaties opwekt. Maar hij ontwikkelde ook kunst waarin je kunt slapen en spelen. Verwacht hier geen animatieteam, maar dankzij schommelboten, duin-glijbaantjes en het strand op loopafstand, is dit ook voor kinderen een paradijs.

Voor een complete reisgids per streek met restaurants, activiteiten en meer slaapplekken, zie: Volkskrant.nl/herontdekking

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden