Reportage

Meer dan countrymuziek en chicken wings

Niet voor niks dat Nashville overal getipt wordt als dé reisbestemming: de stad is leuker dan ooit tevoren.

Uitzicht vanaf het dakterras van Acme Feed & Seed, een voormalige veevoerfabriek in het centrum van Nashville.Beeld Jurriaan Teulings

Vaak genoeg ziet Ron Limb ze binnendruppelen in het Music City Hostel. Jonge singer-songwriters en muzikanten uit heel Amerika, met hun gitaar op de rug. 'Hun dromen zijn vaak groter dan hun talent.' Limb kan het weten, hij runt al tien jaar het enige hostel in Nashville, gehuisvest in karakteristieke stenen huisjes die vroeger sociale huurwoningen waren (het hostel heeft ook downtown een dependance). 'In de zomer maken ze allemaal muziek in de tuin. Soms blijven ze een paar weken of maanden, tot hun geld op is en ze beseffen dat andere muzikanten beter zijn dan zij. Of ze vinden een manier om geld te verdienen met muziek en vestigen zich in de stad.'

Voor leken staat Nashville synoniem aan countrymuziek. Hier staat immers de Country Hall of Fame, waar legendes als Dolly Parton, Kenny Rogers en ook de jonge Taylor Swift worden geëerd. Verderop staat het Johnny Cash Museum, ook een bedevaartsoord voor countryfans. En als je over Broadway loopt, knalt er uit iedere neonverlichte bar gezang of gitaarmuziek. De muzikale tv-serie Nashville die nu drie seizoenen loopt en waarin de Nederlandse acteur Michiel Huisman een gastrol speelde, versterkt het imago van Nashville als capital of country. Dankzij de serie trekt Nashville steeds meer toeristen, waaronder veel jongeren.

Maar niet alle muzikanten maken country, merk je uit gesprekken met jonge Uber-chauffeurs die door de stad rijden omdat ze nog niet van hun muziek kunnen rondkomen. De een is metaldrummer en technoproducer, de ander speelt folkmuziek. En in gerenommeerde livemuziekbars als 3rd & Lindsley wordt niet alleen ouderwets gejengeld, maar brengen jonge hartenbrekers als Lewis Brice hun nummers voor een publiek van joelende meiden.

Door die jonge energie verandert de stad, die slechts 650 duizend inwoners telt, in rap tempo. Elke week openen er nieuwe restaurants, bars en creatieve broedplaatsen; vervallen huizen worden opgeknapt. De sfeer is opgewekt, helemaal vergeleken met de rest van Tennessee en conservatieve buurstaten als Kentucky, Alabama en Georgia.

Nashville is veilig; veel veiliger in ieder geval dan Memphis, de grootste stad van Tennessee, die misschien bekend staat om zijn rock-'n-roll en blues, maar die ook een veel slechtere reputatie heeft. Die leefbaarheid maakt dat Nashville door The New York Times en tijdschrift GQ werd bestempeld als dé Amerikaanse stad waar het allemaal gebeurt momenteel: 'het nieuwe Portland'.

Tekst gaat verder onder foto

Downtown NashvilleBeeld Jurriaan Teulings
Schrijver John 'J.Wes' Yoder in zijn Airbnb: een jarenzestigcamper in de tuin.Beeld Jurriaan Teulings

Besnorde barista's

Dat wordt het best zichtbaar in East Nashville, dat van de binnenstad is gescheiden door de Cumberlandrivier en te vergelijken valt met andere hippe stadwijken als Williamsburg (New York) en Kreuzberg (Berlijn). Kijk naar Barista Parlor, een koffiehuis in een oude garage. Alle barista's zijn knap, besnord en getatoeëerd. Bij Moto Moda, de winkel aan de achterkant van het complex, haal je een bijpassende stoere outfit. En bij The Fusilage kun je robuuste meubels kopen die zijn gemaakt van oude vliegtuigonderdelen.

Voor Amerikaanse begrippen is East Nashville best bijzonder. Om te beginnen is alles er te belopen. Je wandelt via Woodland Street de wijk binnen, langs parkjes, kerken en pastelkleurige huizen met veranda's en tuintjes vol fietsen en speelgoed. Voor je het weet ben je bij straten als Gallatin en Eastland Avenue, waar talloze restaurants en bars zitten. Zo raak je ook makkelijker in gesprek met de inwoners.

Zoals schrijver John 'J. Wes' Yoder (36), die een fraai huis heeft aan Mansfield Street. 'Vroeger moest je hier echt niet wezen.' East Nashville was de plek waar je drugs en illegaal gestookte drank haalde, zeggen Nashvillians. Yoder: 'Ik ben zelf opgegroeid in Franklin, een half uurtje buiten Nashville, maar deze buurt meden we. Toen de grote tornado van 1998 alles verwoestte, kwamen we met onze kerkgroepjes en kettingzagen hierheen om puin te ruimen. Toen zagen veel mensen ineens: dit zijn eigenlijk best mooie woningen.'

Alle barista's zijn knap bij Barista ParlorBeeld Jurriaan Teulings

In 2001 durfde Margot McCormack het aan om hier een restaurant te openen, dat simpelweg Margot heet. Volgens Yoder zijn het 'altijd de gays en lesbiennes die het als eerste aandurven' om zich in gevaarlijke wijken te vestigen, doelend op McCormacks geaardheid.

Kort na de opening van Margot openden er ook een bar en een platenzaak in Five Points, de buurt rond een vijfsprong die het levendige middelpunt vormt van East Nashville, vertelt Yoder in zijn hip ingerichte woning. Hij kocht het pand een jaar of acht geleden voor een prikkie. Nu is het een perfect tafereeltje: handgemaakte meubels, verantwoorde folkmuziek op de achtergrond, een mooie hoed op Yoders guitige kop. In zijn achtertuin staat een blauwwitte jarenzestigcamper die hij aan toeristen verhuurt. Ook de camper is smaakvol ingericht. 'Ik had een Scandinavisch bootje in gedachten.' Omdat het moeilijke tweede boek (na zijn debuutroman Carry My Bones) al jaren op zich laat wachten, verdient hij zijn geld met Airbnb.

'Ik woonde een tijdje in New York, maar het putte me uit', mijmert Yoder. 'Dat je in de metro zit, om je heen kijkt en beseft: iedereen hier is net zo ongelukkig als ik.' Hij hoefde niet zonodig de top van de ladder te bereiken, kwam terug naar Tennessee en kocht dit huis. 'Toen werd mijn leven vanzelf beter. Ik kook nu zelf en zit hele avonden in de tuin met vrienden. Ik kan naar de markt lopen, zoals jullie in Europa doen. Niemand hier heeft haast, niemand is bezig met zijn mobieltje. Als ik met iemand wil afspreken, bel ik een half uurtje van tevoren op; we hoeven niet weken vooruit te plannen. Laatst ontmoette ik wat Italiaanse toeristen in een bar. Ik heb ze meteen uitgenodigd om te komen eten.'

Een optreden van Lewis BriceBeeld Jurriaan Teulings

Kip tandoori met mozzarella

Die southern hospitality maakt Nashville erg toegankelijk. In de populaire 3 Crow Bar en Bar 308 is het niet moeilijk aansluiting te vinden bij jonge Nashvillians. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld blasé New Yorkers, vindt men het hier nog spannend als je zegt dat je 'helemaal' uit Europa komt. Zoals de forse, ruige uitsmijter van Tavern, die ineens vraagt: 'Ik wil mijn master biochemie in Amsterdam doen. Hoe duur is het leven daar?' Men wil ook de hele tijd weten wat je nou écht van Nashville vindt, als op zichzelf staande, moderne stad. Voor veel toeristen is Nashville slechts als een korte stop op de muzikale tour naar Memphis, New Orleans en het Dolly Parton-walhalla Dollywood.

Daarom wil Nashville zichzelf beter op de kaart zetten - en dat doen ze met eten. Ook op dit vlak zijn er trouwens nogal wat misverstanden. Bij de zuidelijke staten denk je al snel aan gefrituurd, vet fastfood. Dat staat in veel restaurants ook op het menu, met als beste voorbeeld de hete kip van Hattie B's, die wordt geserveerd in gradaties: hot, damn hot en shut the cluck up. Hattie B's wordt door Nashvillians en bezoekers nog altijd omarmd - zie de lange rijen - maar er gebeurt veel meer op culinair gebied, van de betere vleesfabriek tot écht Mexiaans eten. En vernieuwende concepten als Pinewood Social: een restaurant, cocktailbar, bowlingbaan en buitenzwembad ineen.

De Indiaas-Amerikaanse chef Maneet ChauhanBeeld Jurriaan Teulings

Het opvallendste restaurant is Chauhan Ale & Masala House, van de Indiaas-Amerikaanse chef, kookboekenschrijfster en tv-persoonlijkheid Maneet Chauhan. Ze was met verschillende partijen (en steden) in gesprek over haar eerste Indiase restaurant, maar koos voor Nashville. Waarom? 'Ik was er eigenlijk nog nooit geweest, maar ik werd verliefd op de stad', zegt de glunderende chef, gekleed in felroze traditionele kleding. Ze is druk aan het koken voor de lunch, maar komt kort een praatje maken, zoals ze met alle gasten zegt te doen. 'Er is hier een spannende culinaire scene, die wordt echt booming. Ik wil daar onderdeel van zijn. Het publiek hunkert naar nieuwe, andere dingen.'

Haar Indiase restaurant is nu een paar maanden open - en een groot succes. Om ook chauvinistische rednecks voor zich te winnen, zijn veel gerechten op het menu Indiase klassiekers met een westerse twist: kip tandoori met mozzarella, chaat masala frites, worteltaart met halva. Daarnaast serveert Chauhan zelfgebrouwde biertjes, met bijvoorbeeld een garam masala-smaakje. Fusion dus, al verzekert de chef dat ook de fans van écht (heet) Indiaas eten aan hun trekken komen. 'Nashville is een jonge, bruisende plek met een rockmentaliteit. In dit restaurant zie je zowel mijn signatuur als dat van mijn nieuwe thuisstad. Ik noem mezelf tegenwoordig dan ook een Nashyorker.'

Cocktails bij Pinewood SocialBeeld Jurriaan Teulings

Pooltafel en Budweiser

Zo schiet dus het ene na het andere restaurantconcept uit de grond. Een zakenman die al vroeg op de culinaire sneltrein sprong, is de Nederlander Cees Brinkman (54). De zelfverklaarde Tukker - Brinkman komt uit Hengelo - kwam begin jaren negentig naar de VS en zette zijn eigen bedrijf op - iets technisch met 'centrale smeersystemen'. Hij verdiende er goed geld mee en investeerde dat in pandjes in East Nashville. Brinkman, die al sinds 1973 een sierlijke krulsnor heeft, is eigenlijk een hipster avant la lettre. Met zijn zakenpartner, die verstand heeft van horeca, opende hij Holland House. Met plezier: 'Ik hou van mensen; al mijn medewerkers krijgen een knuffel. Ze noemen me vaak dad.'

Nu is Brinkman een van de leiders van de culinaire revolutie in Nashville. Naast het klassiek ingerichte Holland House - ook cocktailbar - is hij mede-eigenaar van de ambachtelijke burgertent The Pharmacy. En onlangs ging Butchertown Hall open, een 'Texaans-Duitse vleesmarkt en biertuin' aan de andere kant van de stad. Nashville mist misschien bruisende clubs, maar de sfeer in de restaurants is uitgelaten; daar speelt het sociale leven zich af. Dat snapt Brinkman als geen ander. Tijdens een wandeling langs zijn restaurants wijst hij naar allerlei vervallen pandjes. Die wil hij een voor een opkopen en uitbaten.

Detail uit de Country Hall of FameBeeld Jurriaan Teulings

De expansiedrift van Brinkman laat gelijk ook het probleem zien van Nashville. Net als in veel andere wereldsteden is al te veel opwaardering van bepaalde buurten hier de grote angst - en gentrification dus een vies woord. Door de populariteit van East Nashville zijn de huizenprijzen in sommige straten vertienvoudigd (van 30 duizend dollar voor een krot naar zo'n 300 duizend dollar voor een opgeknapt pand). Tijdens een buurtfeest in East Park grapt bewoner Patrick: 'De gemeente noemt het liever niet gentrification, maar revitalization.' De uitwassen daarvan zijn al te zien in Germantown. Ja, er zijn leuke restaurants, maar ook veel steriele appartementencomplexen, te aangeharkte straten en te weinig leven in de buurt.

Als we rondkijken bij Isle of Printing, een trendy drukwerkbedrijfje in het centrum, verzucht medewerker Elizabeth Williams (29): 'Het gaat zo hard; ik hoop dat het hier geen Atlanta wordt. Nu hangt er nog een relaxte sfeer. Het zou mooi zijn als dat zo blijft.' Schrijver J. Wes Yoder ziet ook de 'monsters' verrijzen, maar hij is ook hoopvol. 'Nashvillians gunnen elkaar succes. Maar als je hier belangrijk gaat lopen doen, leren we je dat snel weer af.' Vooralsnog zijn er in Nashville naast hippe horeca volgens Yoder ook genoeg 'one-dollarwinkels met haarproducten, het Leger des Heils en inwoners met lage inkomens'.

Onaangepast en ruig Nashville vind je bijvoorbeeld in de bar Fran's East Side. 'No weapons allowed', staat er bij de ingang. De serveerster kijkt je wantrouwig aan. Een goederentrein raast zo hard voorbij dat het lijkt alsof hij dwars door de bar gaat. Gehavende mannetjes met truckercaps staan te poolen en klokken flesjes Budweiser weg, die maar 2 dollar kosten. 'Maar iedereen is hier welkom hoor', zegt een van hen na een tijdje kletsen. 'Black, Asian or gay.' Zo zie je maar, southern hospitality. Zelfs hier.

Reis & verblijf

Nashville past in een muzikale roadtrip: Memphis (3 uur rijden), New Orleans (8 uur) en pretpark Dollywood (4 uur).

- The 404 is een designhotel met vijf kamers en een restaurant ook bekend om zijn goede selectie whiskey's: the404nashville.com

- Conventioneler, is het torenhoge Hutton Hotel in het hart van de stad met driehonderd kamers: huttonhotel.com

- Goedkoper is het Music City Hostel in midtown, en een downtown dependance: musiccityhostel.com

- Uniek is de Airbnb-camper in de achtertuin van J. Wes Yoder. airbnb.nl/rooms/1830458.

Whiskeystoker Charlie NelsonBeeld Jurriaan Teulings

Oude, hippe whiskey

Leuk in Nashville is een bezoek aan whiskeystokerij Nelson's Green Brier Distillery van de broers Andy en Charlie Nelson. Jack Daniel's uit Tennessee mag dan de best verkochte Amerikaanse whiskey ter wereld zijn, daar laten de broers Nelson zich niet door uit het veld slaan. Ze hebben het werk opgepakt van hun voorvader Charles Nelson, die eind 19de eeuw meer dan tien keer zoveel whiskey verkocht als Jack Daniel's. Door de drooglegging in de VS moest de stokerij in Greenbrier ten noorden van Nashville echter worden gesloten. De whiskeygeschiedenis van de Nelsons raakte in de vergetelheid, totdat Bill Nelson in 2006 met zijn zoons Andy en Charlie toevallig een slager bezocht in Greenbrier en de mannen daar werden gewezen op hun erfenis. Zelfs de bron waaruit ooit werd getapt, stroomde nog steeds. Dat moest wel een teken zijn. 'Het is alsof je door de bliksem wordt geraakt', zegt Charlie. 'De haren op mijn arm stonden overeind.' Charlie was altijd zoekende naar een doel in zijn leven en reisde de wereld over. Maar die rusteloosheid is weg nu de broers in een oud pakhuis in Nashville opnieuw whiskey stoken volgens oud recept. Je kunt Nelson's Green Brier Distillery bezoeken voor tours en proeverijen.

greenbrierdistillery.com

Barista ParlorBeeld Jurriaan Teulings

TIPS

- Matt Niehoff (31) bezoekt voor zijn blog Experience Nashville alle nieuwe hotspots. experiencenash.blogspot.com

- Mas Tacos Por Favor: 'De beste kip/tortillasoep die ik ooit heb gegeten.' facebook.com/mastacos

- 'Arnold's Country Kitchen is het beste Southern-stylerestaurant in de stad.' arnoldscountrykitchen.com

- The Patterson House: 'Chique speakeasy-sfeer met een indrukwekkende lijst cocktails.' thepattersonnashville.com

- 'Buurtkroeg met een eigenaar die sprekend op de kerstman lijkt.' santaspub.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden