STIJLPASTOORSterke schouders

Mark Ruttes pak straalt uit dat hij zijn zaakjes op orde heeft

null Beeld ANP
Beeld ANP

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg deelt een pluim uit aan Mark Rutte, wiens pak kracht en overzicht uitstraalt.

Arno Kantelberg

Alastair Campbell, de voormalige spindokter van Tony Blair, schreef op de opiniepagina van The New York Times dat de stijl van Boris Johnson – opzettelijk stuntelend en slonzig – niet geschikt is voor de leider van een land in crisis. Het volk wil een premier die kracht en overzicht uitstraalt, niet iemand met een gebrek aan empathie en de neiging om komische retoriek te verkiezen boven feiten. ‘En alsjeblieft’, zo richtte Campbell zich direct tot Johnson, ‘kam je haar!’

Dat laatste lijkt triviaal, maar behalve dat we van een leider een duidelijke strategie en heldere uitleg verlangen, willen we ook dat hij in uiterlijke zin laat zien dat hij zijn zaakjes op orde heeft. Een warrige haardos of scheve stropdas (of fysieke vermoeidheid, zoals bij minister Bruno Bruins) suggereren het tegenovergestelde. Alastair Campbell had in The New York Times een voorbeeld paraat van een leider waar Johnson wat van zou kunnen leren, namelijk de Amerikaanse gouverneur Andrew Cuomo. Hij had echter niet zo ver van huis hoeven te zoeken.

Mark Rutte laat zijn pakken maken bij een prima Haagse kleermaker die ervoor zorgt dat zijn – altijd donkerblauwe – jasjes perfect over de smalle schouders vallen, met een hoge sluitknoop die zijn benen optisch meer lengte geven. Als Rutte naast broeder Hugo de Jonge staat zie je het verschil tussen maatwerk en confectie. Bij De Jonge is er aan diens rechterzijde vaak ruimte tussen overhemdboord en revers. Dat komt omdat de ene schouder lager is dan de andere, iets waar overigens de meeste mannen last van hebben. Volgens een bevriende Italiaanse kleermaker is het veelal de linkerschouder die lager ligt, in zijn optiek omdat mannen hun liefdeshoorn bij voorkeur links van het centrum parkeren, al durf ik daar inzake De Jonge geen harde uitspraken over te doen gezien diens lidmaatschap van middenpartij CDA.

null Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis
Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Het zijn natuurlijk allemaal details, maar van Johan Cruijff hebben we geleerd dat die op het hoogste niveau juist het verschil maken.

Ruttes ook al zo georganiseerde kapsel werd al eens door de Amerikaanse stijlbijbel Vanity Fair geprezen, net als zijn randloze bril van het Deense designmerk Lindberg. De zonnebril herkennen we van zijn bezoekje in 2011 aan Dance Valley. De premier is sowieso trouw aan zijn spulletjes, want zijn vrijetijdskostuum bestaat al jaren uit Chuck Taylors en een bootcut jeans, dat jaren negentig-attribuut met smalle knieën en wijde pijpen waarvan we hadden gehoopt dat het bij de millenniumwisseling rechtsomkeert had gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden