WeekendwijsheidMandela Wee Wee

‘Maak elke ochtend je bed op’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week acteur Mandela Wee Wee (37), die nu te zien is in het tweede seizoen van Mocro Maffia op Videoland.

Margot C. Pol
Mandela Wee Wee. Beeld Jules August
Mandela Wee Wee.Beeld Jules August

‘Het eerste dat ik ’s ochtends doe, is mijn bed opmaken. Dat geeft me het gevoel dat ik in ieder geval al één ding heb bereikt, dat is eigenlijk wat je op een dag probeert, toch? Kleine succesjes aan elkaar rijgen. Daarna maak ik twee smoothies, eentje voor de vitamines en eentje voor de eiwitten. En elke avond ruim ik mijn woonkamer op, zodat alles de volgende dag weer klaar is om gebruikt te worden. Het moet niet dwangmatig worden, maar die simpele rituelen geven wel een gevoel van structuur en regelmaat.

Ik heb altijd geprobeerd routines aan te leren, juist omdat ik een tijd vrij chaotisch leefde; ik woonde anti-kraak en leidde een nomadisch bestaan. De meeste pogingen tot zelfverbetering faalden jammerlijk. Vaak liep ik een beetje achter de feiten aan, had ik mijn administratie niet op orde; dat voelde niet goed.

Om mezelf te verbeteren, ben ik veel gaan lezen, bijvoorbeeld over kaizen, de Japanse managementtheorie die weer is gebaseerd op technieken uit het Amerikaanse leger. Het gaat erover hoe je met kleine stapjes verandering brengt in je eigen gedrag. Mijn bed opmaken vond ik daar goed in passen, ik kwam er toevallig achter dat het iets voor me deed. Pas later kwam ik hetzelfde advies tegen op sociale media, zoals het filmpje waarin de Amerikaanse generaal William McRaven hetzelfde predikt. Vanaf dat moment ben ik het nog consequenter gaan doen en inmiddels vind ik het ook echt leuk. Of nou ja, ik geniet van het resultaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden