de gidslezersdilemma

Lezersdilemma: ‘Wat moet ik met die afschuwelijke tatoeages van mijn man?’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Machteld van Gelder
null Beeld

Ik houd niet van tattoos. Mijn man weet dat ik ze vreselijk vind, toch laat hij er steeds nieuwe bijzetten omdat hij ze mooi vindt. Wij hebben verder een goed huwelijk, maar het feit dat hij dit doet, wetende dat ik dat lelijk vind, maakt me radeloos. Het enige wat hem echt zou tegenhouden, zegt hij, is dat ik hem daarom zou verlaten. Maar dat vind ik buitenproportioneel: wie verlaat er nou om een paar plaatjes haar man? Helaas word ik constant met zijn tattoos geconfronteerd en ik zie met lede ogen aan dat zijn lichaam steeds zwarter wordt.

Vrouw (53), naam bij de redactie bekend

Accepteer zijn keuze

Ook mijn man heeft zijn rug vol met deze kunstobjecten, tattoos. Ik heb zelf geen tattoos en ben er niet kapot van. Ik vind het mooi om te zien dat elke tattoo weer een persoonlijk proces is om zijn lichaam te versieren. Ze hebben voor hem een diepere betekenis en ik accepteer dit als partner. Ik ervaar het als zeer waardevol dat wij allebei persoonlijke keuzes kunnen maken binnen onze liefdevolle relatie.

Karin Bootsman (42), Steenwijkerwold

Tatoeages gaan blijkbaar voor

Kennelijk vindt uw man tatoeages belangrijker dan wat jij vindt. In een huwelijk moet de liefde voor je partner voorop staan. Het is beslist niet buitenproportioneel om je man te verlaten als hij zijn eigen tatoeages belangrijker vindt dan het geluk van zijn partner.

Dory Gardenier (76), Grave

Afstotelijk

Ik zou mijn man laten weten dat zijn steeds zwarter ge­ta­toeëerde lichaam mij dermate afstoot dat ik hem niet langer aantrekkelijk vind en dat seksueel contact daardoor onmogelijk wordt.

Saskia Kroonsberg (64), Haarlem

Het hoort gewoon bij hem

Als iemand met tatoeages kan ik zeggen dat mijn tatoeages bij mij horen. Ze staan ergens voor en ze passen bij mijn persoonlijkheid. U bent op uw man gevallen, zijn karakter, zijn persoonlijkheid en hierbij horen dus nu ook zijn tatoeages. Door te zeggen dat u zijn tatoeages vreselijk vindt, zegt u ook dat u iets aan zijn persoonlijkheid vreselijk vindt. Accepteer dat u niet alles aan uw man leuk vindt of zoek anders een ‘blanco body’!

Mirthe Hilderink (29), Arnhem

Accepteer elkaars lichaam

Na ons huwelijk begon mijn vrouw met één kleine, niet opvallende piercing. Nadien komt er ieder jaar één bij; de teller staat inmiddels op vier. Ik vind piercings afschuwelijk en mijn vrouw weet dat. Ik weet daarentegen dat mijn vrouw mijn buik afschuwelijk vindt die na ons huwelijk is ontstaan en die met het jaar (helaas) iets dikker wordt. Mijn vrouw en ik houden zielsveel van elkaar, ondanks de veranderende lichamen. We accepteren dat het lichaam na het huwelijk verandert en we houden van de persoon die daarin zit!

Martijn Verweij (32), Utrecht

Je kunt hem toch niet veranderen

Ik verbaas mij over het feit dat je gek op iemand bent maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Er is toch ook nog zoiets als autonomie binnen de relatie? Als u het echt zo erg vindt moet u vertrekken bij deze man. Veranderen kun je alleen zelf en niet je wil opleggen aan de ander.

Liselotte Fischer (58), Leeuwarden

Aantrekkelijk blijven

Uw man lijkt het nogal digitaal te benaderen: u moet het maar accepteren, of u moet hem verlaten. Dat is te makkelijk. In een gezonde relatie wil je aantrekkelijk blijven voor de ander. Als hij niet bereid is een middenweg te verkennen, kunt u wellicht maar beter uw vertrek aankondigen.

Gert de Koning (42), Gorinchem

Over twee weken: mijn man faciliteert de ongezonde leefstijl van zijn broer


In mijn schoonfamilie komen hart- en vaatziekten voor. Mijn man (60) en ik proberen gezond te leven door niet te roken, te sporten en gezond te eten. Zijn broer (56) is vrijgezel, zit veel voor de tv, eet en drinkt ongezond. Hij heeft hartritmestoornissen en werd al eens gedotterd. Als hij hartklachten heeft (vaak) durft hij geen auto te rijden en belt hij mijn man om hem overal naartoe te rijden. Openbaar vervoer is voor hem taboe. Mijn man geeft toe aan zijn grillen omdat zijn broer ‘niemand anders heeft’. Ik vind dat mijn man strenger moet zijn: steunen bij ziekte is prima maar zijn leefstijl accepteren hoeft niet en gaat ten koste van onze tijd samen. Ons meningsverschil leidt tot spanning tussen ons.

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

ONZE VRAAG IS: WAT ZOU U DOEN?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 24 juni 2019 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden