De GidsWat zou u doen?

Lezersdilemma: moeten wij onze volwassen zoon met zijn gezin in huis nemen?

Machteld van Gelder
wat zou u doen Beeld
wat zou u doen

Onze zoon (35, huisarts, gescheiden en parttimevader) heeft een huis gekocht waar hij over drie maanden pas in kan. Zijn huidige woning is verkocht en daar moet hij uit. Nu wil hij drie maanden bij ons intrekken. Mijn vrouw wil hem graag tegemoet komen. We hebben de ruimte wel, maar ik vind dat iemand van zijn leeftijd voor zichzelf moet zorgen en zie erg op tegen de drukte en troep in huis. Wat zou u doen?

Echtpaar (68 en 67 jaar), Amsterdam. Naam bij de redactie bekend.

Jongere wereld

U bent pas 68 en ik hoop goed gezond met misschien wat p.h.p.d. (pijntje hier, pijntje daar). Uit ervaring weet ik hoe heilzaam het contact met jongeren is, daar ik nog iedere week bijspring voor mijn kleinkinderen (4 en 6 jaar oud). En niets mooiers dan af en toe jonge kinderen in je huis en dan even niet letten op de troep, maar aandacht geven aan hun wereld of met hen het bos in trekken. Herman van Veen zei ooit gekscherend: ‘Als je ouder wordt gaat er een wereld... voor je dicht.’ Niet laten gebeuren: meedoen met die jongere wereld! Het gaat u beslist lukken er een fijne tijd van te maken, ook voor uzelf. En wat dacht u van goede afspraken maken met uw zoon, en samen met hem ook met de kleinkinderen? Uw zoon – toch al in een moeilijke situatie – zal u dankbaar zijn. Uw kleinkinderen ook. En straks gaat u in zijn nieuwe huis gezellig op de koffie.

Gerdie Gerritsen (79), Son en Breugel

Ruilen

Lief echtpaar, wees vereerd dat uw zoon u dit vraagt. Dit betekent dat hij graag bij u is. Duizenden mensen, die ongewild geen (klein-)kinderen hebben, of geen contact met hun (klein-)kinderen, zouden dolgraag met u willen ruilen. Stel dat de situatie omgedraaid was en u uw zoon om hulp vroeg, dan zou u daarvoor toch ook dankbaar zijn, al bent u oud genoeg om voor uzelf te zorgen? Die drie maanden zijn zó om, ik zou er wat leuks van maken en genieten! Linde Loes Rose (59), Schiedam

Linde Loes Rose (59), Schiedam

U bent te laat

U had toen de verkoop van de woning in zicht kwam moeten zeggen dat u het bij een eventuele overdracht niet zag zitten om uw zoon met zijn gezin te herbergen. Wanneer de zaak nog niet aan de orde is, is zoiets minder kwetsend. Nu kan u alleen nog met uw zoon, in het bijzijn van uw vrouw, uw moeite bespreken. Vervolgens kunt u aan uw zoon vragen om een alternatief te zoeken, waarbij u aangeeft dat wanneer dat niet lukt, hij welkom is. Wanneer uw zoon dan toch bij u komt wonen, boekt u na iedere vier weken ‘volle bak’, tien dagen een resort voor uzelf (en uw vrouw). Zo last u steeds een pauze in en is het makkelijker voor u vol te houden en ontstaat er zo mogelijk relationeel de minste schade.

Annemarie Gorter (57), Apeldoorn

Afspraken

Er is geen leeftijd waarop je er niet meer hoeft te zijn voor je kinderen. Dat moet je ook niet willen: haal hem in huis en maak afspraken over ‘de drukte en troep’. Het kan uw band met hem alleen maar verdiepen, daar word je zelf ook rijker van.

Piet Claeys (79), Amsterdam

Over 2 weken

Mijn neefje (7) vertoont regelmatig onplezierig gedrag en beïnvloedt de sfeer van familiebijeenkomsten negatief. Mijn zus’ onmacht hem hierin te corrigeren vind ik pijnlijk om te zien. Wanneer ik in een 1 op 1 mijn neefje consequent en duidelijk corrigeer of bijstuur, blijkt dat heel goed mogelijk. Mijn zus weet dat, maar is er niet sterk in. Regelmatig ligt de tip op mijn lippen daar eens (opvoedings)ondersteuning in te zoeken, zodat ze er als gezin ook minder last van hebben. Dat gun ik ze beiden en onze familiebijeenkomsten vooral. Met me uitspreken riskeer ik ook al matige band die ik heb met mijn zus.

Man (44), naam bij de redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 21 januari 2019 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden