De Gidslezersdilemma

Lezersdilemma: ‘Moet ik mijn vriendin verlaten omdat ik onvruchtbaar ben?’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Het was de grote droom van mijn vriendin (40) om kinderen met mij te krijgen. Ik had er al drie bij twee andere vrouwen, dus dat zou geen probleem zijn. Zes jaar hebben we gewacht op het juiste moment om eraan te beginnen, maar nu blijkt dat ik niet meer vruchtbaar ben. Zij is er kapot van, in haar ogen was ik de ideale vader voor haar kind(eren). Ze houdt zielsveel van me en ik van haar, dus uit elkaar gaan is niet eenvoudig. Maar ik gun haar het moederschap zo, en heb haar dat ook gezegd. Zij wil niet bij mij weg. Wat moet ik doen?

Man (67), naam bij de redactie bekend

Neem tóch een kind

Uw vrouw verlaten zou u alleen moeten overwegen als uw neuzen niet dezelfde kant op staan, bijvoorbeeld als u geen kinderen wilt en zij wel. Maar u wilt ze allebei én u bent gek op elkaar. Er zijn talloze manieren om deze droom waar te maken. Het enige waar u overheen moet stappen is het feit dat het wellicht geen kind wordt dat is ontsprongen uit uw beider dna. Liefde is dna-overschrijdend, dat heeft u al ondervonden, u deelt geen enkel deeltje dna met uw wederhelft en houdt toch zielsveel van elkaar. U lijkt me klaar voor de volgende stap.

Ria Oudejans (59), Amsterdam

Voor allebei te laat

Met een leeftijd van 67 en 40 is het geen schande te accepteren dat jullie tijd voorbij is wat betreft het beginnen van een gezin. Het leven is niet maakbaar, wees dankbaar voor wat je wel hebt. Wees de beste opa en oma die je zijn kunt.

Danielle Schutten (29), Eindhoven

Zoek een andere manier

Misschien staat zij open voor een kind van een donor. Er is ook een tekort aan pleeggezinnen. Op verschillende manieren zouden jullie iets moois kunnen betekenen voor kinderen in de knel. Jij zou zomaar de ideale tweede vader kunnen zijn.Tenslotte: het leven gaat niet over rozen. Je kunt niet altijd krijgen wat je hebben wilt. Dat is iets om te aanvaarden.

Suzan Betlem (66), Westerbroek

Het is aan haar

Ik denk dat u niet zoveel moet doen. Uw vriendin is erg verdrietig over een niet te vervullen kinderwens. Maar mag ze zelf kiezen wat ze ermee wil, de kinderwens voor laten gaan of de liefde? Het is goed om te kijken waar uw verdriet en angst zit. Misschien is het angst om in de steek gelaten te worden, verdriet over het onvruchtbaar zijn. En misschien komt er dan ook ruimte voor een gedeeld verdriet, dat jullie samen geen kinderen zullen krijgen, ongeacht in welke richting jullie liefde gaat bewegen.

Emmy de Graaff (59), ’s-Hertogenbosch

Focus op de relatie

U beschrijft dat u een gelukkige relatie heeft, koester dat. De relatie verbreken is geen garantie dat jullie allebei gelukkiger worden. De kans dat uw vriendin nog moeder zal worden met een andere partner is – gezien haar leeftijd – klein. Christina Imminga (51), Buinen

Geen biologische vader Willen jullie kinderen ‘van’ elkaar of ‘met’ elkaar? Want als ‘van’ elkaar geen optie meer is, dan kun je eens nadenken over de optie om kinderen ‘met’ elkaar op te voeden. Denken aan adoptie, pleegkinderen of een donor. Je hoeft niet de biologische vader te zijn om de ideale vader te zijn die uw vriendin voor ogen heeft.

Mirthe Hilderink (28), Arnhem

Over twee weken

Mijn man en ik wonen nu twee jaar in ons huidige huis. Nu het zonniger wordt, begint het geschreeuw van onze achterburen weer op te vallen. Onze tuin grenst schuin aan die van hen, er zit alleen een steegje tussen. Zij houden er net als wij van om buiten te zitten, maar zijn helaas erg luidruchtig. Alle communicatie verloopt schreeuwend, gillend of krijsend, zowel door de kinderen als door de ouders. Regelmatig schrikken we hiervan en verpest het ons buiten zijn, omdat het non-stop doorgaat. Kunnen we hier wat van zeggen en zo ja, wat is een goede manier om dit aan te kaarten zonder een burenruzie te riskeren?

Vrouw (29), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 17 juni 2019 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden