LezersdilemmaWat zou u doen?

Lezersdilemma: Mijn vriendin kan thuis niet tegen druk (op haar werk wel)

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Machteld van Gelder
null Beeld

Alles zit ons mee: een leuk huis, prima baan, goed inkomen, veel vrienden en familie en een prachtige, gezonde zoon. Toch bakkeleien we soms. Mijn vriendin kan niet tegen druk. Maar met een peuter moeten dingen soms snel gebeuren. Ze doet haar best, maar vergeet altijd wel iets (ik noem het dan 'half werk', wat de sfeer niet ten goede komt). Ik begrijp het niet, want ik ben van huis uit strak georganiseerd en precies. Op haar werk lukt het haar wel zonder fouten te presteren, 'want daar ben jij niet'.

Man, naam bij de redactie bekend

Laat uw kritiek even los

Het zinnetje 'want daar ben jij niet', zegt genoeg. U maakt haar met uw precisie en kritische opmerkingen of blikken onzeker en juist daardoor maakt zij fouten. Probeer dat te laten. Als zij iets vergeet, doe het dan zelf zonder dit te vermelden. Complimenteer haar af en toe, breng eens een bloemetje mee, misschien wordt het dan wat beter.

Chris van Geel (74), Gasselte

Levendigheid in ruil

Op mijn werk schiet ik in de hyperfocus en presteer ik buitengewoon goed: dagelijks kom ik voldaan maar moe thuis. In mijn privéleven overheerst mijn ADD en is het over het algemeen een rommeltje. Mijn strak georganiseerde en punctuele echtgenoot is echter zo vriendelijk om - zonder veel mokken - mij mijn warrigheid te vergeven en op de achtergrond, waar nodig, van mijn duizend halve werkjes weer 'heel' werk te maken. In ruil daarvoor breng ik met mijn impulsieve inborst levendigheid in zijn overzichtelijke leven. Zo hebben we al struikelend en opkrabbelend drie kinderen grootgebracht: wat kan het schelen, zolang je maar van elkaar houdt.

San van Thiel (61), Haren

Positieve aandacht

Waarschijnlijk houdt uw vriendin niet van ruzie en wil zij u maar al te graag tegemoet komen, omdat ze weet dat u zich ergert als zij iets vergeet. Hoe meer aandacht 'het vergeten' krijgt en hoe meer zij ook haar best doet, u merkt elke vergissing op. Op haar werk zullen collega's minder op haar lip zitten waardoor het probleem zich hier niet voordoet. Richt uw aandacht op de dingen die goed gaan en waarschijnlijk zal zij minder vergeten.

Elly Borst (64), Capelle aan den IJssel

Ga zelf meer doen

Hoewel vrouwen meer zijn gaan werken zie je toch vaak dat zij nog steeds het overgrote deel van het huishouden en de verzorging van kinderen doen. Ongeacht of dit bij u het geval is, is het duidelijk dat uw vriendin alle druk op het moment minder goed aan kan. Ik stel voor dat u (aangezien u het toch beter kunt) zelf de handen uit de mouwen steekt en meer taken op u neemt, zodat zij wat meer rust heeft. Toon daarnaast waardering voor de dingen die uw vriendin wel doet en de liefde en zorg die ze aan u en uw zoon geeft.

Lara Dijkstra (25), Leusden

Ontspan

Met een peuter erbij moeten dingen doorgaans niet snel maar langzaam gebeuren. Er moet tijd zijn voor knuffels, tukjes, traantjes, hapjes en wandelingetjes naar nergens. Uw gezin is geen project dat gemanaged moet worden meneer, ontspan een beetje.

Sabine Schipper (37), Utrecht

Over twee weken: Overstappen naar een ander team?

Ik voetbal al vanaf mijn 4de met veel plezier. Afgelopen seizoen kwam ik bij een team met wat minder goede spelers en weinig teamspirit. Als een van de betere spelers vond ik het niet meer leuk. Nu kan ik overstappen naar een ander team, maar sinds de twee minst goede spelers zijn weggegaan, gaat het ineens veel beter. De coach wil graag dat ik volgend seizoen blijf om verder te bouwen aan het team. Maar bij het andere team spelen een aantal vriendjes uit de buurt. Ik twijfel om over te stappen. Wat zouden jullie doen?

Jongeman (11 jaar), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 11 juni 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden