de gidslezersdilemma

Lezersdilemma: Ik verdien als vrouw minder

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Dilemma: Ik verdien als vrouw minder

Na lange tijd werk ik eindelijk op een plek waar ik het erg naar mijn zin heb. Ik voel me er thuis, kan het erg goed vinden met mijn collega’s en krijg mogelijkheden om te leren en te groeien. Mijn baas is een man, net als 80 procent van mijn collega’s. Helaas ben ik erachter gekomen dat ik als vrouw minder verdien dan zij. Zelfs nu ik promotie heb gemaakt, verdien ik nog minder dan de mannen aan wie ik leiding geef. Mijn werk is me dierbaar, hoe ga ik hiermee om? En kan ik compensatie eisen voor gemist salaris?

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Accepteer het niet

Salaris zou in principe gebaseerd moeten zijn op ofwel verantwoordelijkheid ofwel expertise. Ik zou het per definitie niet accepteren als je als leidinggevende minder salaris krijgt dan de mensen in je team (experts daargelaten). Dat kun je ook prima in een gesprek met jouw leidinggevende aangeven. Voor hetzelfde werk minder verdienen dan alle mannen om je heen is eigenlijk nog veel erger. Het kan zijn dat mensen die later binnenkomen meer verdienen omdat ze beter onderhandeld hebben, maar ook dat kun je aanvechten. Hoe dan ook, sowieso kenbaar maken en ik zou zeker eisen dat er een compensatie plaatsvindt vanaf het moment van je promotie.

Sander van der Veen (32), Badhoevedorp

Kaart het samen met andere vrouwen aan

Helaas is het nog veel te vaak zo dat vrouwen voor hetzelfde werk minder verdienen dan mannen. Ik zie twee mogelijkheden: u meldt zich bij de baas van uw baas en legt deze situatie op tafel. Mogelijk staat u sterker indien u meer vrouwen in uw bedrijf bereid vindt om met u mee te strijden voor rechtvaardige beloning. Mocht deze actie niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kunt u zich wenden tot een vakbond. Het mooiste resultaat is natuurlijk als het bedrijf een gelijke beloning opneemt in zijn cao: daarmee kan een vakbond u waarschijnlijk goed helpen. Geef niet zomaar op: u strijdt voor een goede zaak.

Hester Scheltens (56), Oegstgeest

Hulp van de wet

Bespreek het met uw leidinggevende. De wet staat aan uw kant: een vrouw mag voor werk van gelijke waarde niet minder betaald krijgen dan haar mannelijke collega. Stel vooral veel vragen. Dat uw mannelijke collega’s beter onderhandeld hebben is geen acceptabel antwoord. Bent u niet tevreden met de antwoorden of twijfelt u? Neem dan contact op met het College voor de Rechten van de Mens. Daar zitten specialisten op dit terrein en zij kunnen u verder adviseren. Als u inderdaad ongelijk beloond wordt voor werk van gelijke waarde, dan zijn er mogelijkheden tot terugvordering.

Barbara Bos (46), Driebergen

Hoe zit het met je collega’s?

Jouw promotie kan een mooi aanknopingspunt zijn; na een periode waarin je hebt laten zien dat jij voldoet, kun je de hoogte van jouw salaris gemakkelijker ter sprake brengen. Je kunt aansluiten bij wat in jouw sector past bij iemand met jouw opleiding, werkervaring en anciënniteit. Is er een cao? Aantonen dat je ongelijk wordt behandeld, kan lastig zijn. Ik krijg de indruk dat je hier nog maar kort werkt. Hoe verhoudt jouw anciënniteit en ervaring zich tot die van jouw collega’s? Je schrijft dat 80 procent van jouw collega’s man is, hoe zit het met de 20 procent vrouwen? Is er structureel verschil? Je kunt informatie opvragen bij het Bureau Clara Wichmann, dat opkomt voor de rechten van de vrouw.

Inge de Jong (61), Lent

Over twee weken: Mijn vriendin maakt niet genoeg tijd vrij voor mij

Mijn vriendin en ik wonen een half jaar samen en zij heeft co-ouderschap over haar twee kinderen. Zij wil elke zaterdag met de jongste naar de voetbalwedstrijd van haar oudste zoon (13), ook als de kinderen bij haar ex zijn. Dan moet zij vroeg op in het weekend. Ik vind dit niet oké, want zij besluit eenzijdig dat twee van onze vier ochtenden per maand samen verdwijnen, ochtenden waarvan ik altijd erg geniet. Zij vindt het ook jammer, maar kiest toch voor voetbal. Ik vind dat ze ook tijd moet investeren in ons. Is dit onredelijk?

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 6 mei 2019 naar: wzud@volkskrant.nl.
Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden