De GidsLezersdilemma

Lezersdilemma: ‘Ik heb moeite met de grappen van mijn schoonfamilie’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Ik heb een gezellige, links georiënteerde schoonfamilie bij wie ik graag over de vloer kom. Toch worden er geregeld grappen gemaakt over zwarte mensen omdat ze af willen van politieke correctheid. Het is wel altijd dezelfde groep die het moet ontgelden. Ik heb hier moeite mee. Ben ik een zeurkous en te politiek correct of is mijn ongemakkelijke gevoel terecht? Kan ik mijn schoonfamilie hier in het laatste geval op aanspreken?

Vrouw (31), naam bij de redactie bekend

Zeker terecht

Het is terecht dat u zich ongemakkelijk voelt bij dit soort grappen. Vertel uw gezellige schoonfamilie wat u ervan vindt. Zij zullen daarna waarschijnlijk rekening met u houden en dit soort grappen niet meer maken. In elk geval niet meer in uw aanwezigheid.

Henk van Iperen (61), Alphen aan den Rijn

De juiste tactiek

Ik zou ze er zeker op aanspreken. Dingen zijn niet voor niets politiek incorrect. Je mond houden is het gedogen. Doen wat goed is, is niet altijd makkelijk. Mensen vinden je inderdaad snel zeurderig. Dit kun je zelf enigszins verlichten door je boodschap tactisch en het liefst met wat humor te brengen. Om hun goede zelfbeeld te behouden zonder hun gedrag te hoeven veranderen, gaan mensen excuses verzinnen. Een van de meest voor de hand liggende excuses is jou als irritant bestempelen. Cognitieve dissonantie. Probeer daar niet te zwaar aan te tillen.

Lana Konijnenbelt (27), ­Amersfoort

Laat uw partner het aankaarten

Als het gaat om schoonfamilie kan ik heel kort zijn: ga met uw partner in gesprek. Hij of zij kent de familie het beste en kan makkelijker een potje breken dan iemand van de zogenaamde ‘koude kant’. Of het nu gaat om politiek incorrecte grappen, een familielid met irritante trekken (zoals bij mijn schoonfamilie) of een totaal gebrek aan organisatie en planning (zoals in mijn familie), zaken die tot frustraties of een ongemakkelijk gevoel leiden, kunnen het best worden aangekaart door iemand die tot de familie behoort. Dus laat uw partner hier het voortouw nemen. En doet u dat richting uw eigen familie.

Mirte Dijkstra (36), Everdingen

Vraag waarom

Ik ben lid van een mannenclubje: samen tennissen, dan borrelen, veel lachen. Tijdens een nazit kwam ik terug op wat eerder die middag gebeurde. Een van de heren betrad de baan in een lichtgekleurde trainingsbroek. Een ander riep: ‘Joh, wat heb jij een homobroek aan.’ Hilariteit alom. Mijn clubgenoten haastten zich te stellen dat we als mannen onder elkaar alles mochten zeggen. Mijn reactie was: ‘Mijn punt is ook niet dat zoiets niet gezegd mag worden. Wat mij interesseert is waarom het gezegd wordt.’ Dit leidde tot enige verwarring en vervolgens tot een geanimeerde discussie. Misschien kan dit u helpen bij een gesprek met uw schoonfamilie.

Jos van der Steen (69), Den Haag

Geen directe kritiek

Wat vindt uw partner ervan? Ook als hij of zij er geen last van heeft, zouden jullie natuurlijk wel met elkaar in gesprek kunnen gaan over hoe jullie dit verder kunnen behandelen. Uit uw verhaal lijkt naar voren te komen dat u vaak met uw schoonfamilie in contact bent – waarom zouden zij geen gehoor geven aan uw verzoek tot andere grapjes? Probeert u er in ieder geval voor te zorgen dat het geen directe kritiek wordt, in een rustige situatie is meer mogelijk.

Lenny Doornekamp (17), Nijkerk

Over 2 weken: onze dochter heeft gevaarlijke contacten op internet

Onze dochter (15) maakt moeilijk vrienden. Dat komt onder meer door een laag zelfbeeld. Nu heeft ze contacten via internet. Op een datingsite en Instagram komt ze in aanraking met oudere mannen die zich jong voordoen, een jongen die een seksfilmpje van zichzelf opstuurt en iemand die haar graag wil ontmaagden voor geld. Allemaal verkeerde contacten, maar onze dochter smacht naar bevestiging. Ze wil geen nee zeggen omdat ze bang is deze contacten te verliezen. We hebben meerdere malen haar telefoon ingenomen maar dat vinden we geen langetermijnoplossing, het voelt als een straf. Ze wordt begeleid.

Vrouw (57), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 24 juni 2019 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden