De gidsLezersdilemma

Lezersdilemma: hoe vertel ik mijn schoonmaker dat ze slecht schoonmaakt?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Het dilemma

Sinds kort heb ik een schoonmaker (25). Ze verkeert een moeilijke situatie. Ik wil haar graag helpen. Maar ook een schoon huis. Ze maakt slecht schoon en eigenlijk wil ik van haar af, want ik kan het beter zelf. Toch gun ik haar ook die paar tientjes. Daarnaast gaan we privé met elkaar om. Door het kleine leeftijdsverschil vind ik het ongemakkelijk om duidelijk tegen haar te zijn. Mij toch al bewust van het verschil tussen ons, wil ik mij niet bazig opstellen.

Vrouw (24), naam bij de redactie bekend

Scheve machtsverhouding

Ga bij uzelf na wat voor relatie u met haar wilt. Op deze manier creëert u onbedoeld een scheve machtsverhouding die uw privérelatie in de weg kan gaan staan. In een werkrelatie moet u immers iemand op de kwaliteit van het werk kunnen aanspreken. Uit uw brief blijkt dat u haar vooral wilt helpen met haar moeilijke situatie. Dit kan ook op andere manieren. Bespreek met haar waaraan zij behoefte heeft en hoe u haar het beste kunt ondersteunen.

Anne Oosterburg (36), Utrecht

Ultimatum

Ik zou haar duidelijk maken wat je precies van haar verwacht tijdens het schoonmaken. Vertel haar wat voor werkzaamheden ze kan uitvoeren en op welke manier je het prettig vindt. Als je dit op een vriendelijke wijze brengt zal je niet gauw bazig overkomen. Je kan desnoods voor jezelf een ultimatum stellen. Als ze na bijvoorbeeld drie keer nog steeds niet naar jouw wensen werkt, dan kun je ervoor kiezen om haar niet meer als schoonmaker bij jou thuis in te zetten.

Anouk Ketelaars (24), Zoetermeer

Leer haar beter schoonmaken

Bespreek uw klacht in gelijkwaardigheid als volwassen vrouwen. Biedt aan om haar te leren wat u bedoelt met ‘goed schoonmaken’. Als zij hiervoor openstaat, hebben jullie beiden een win-winsituatie. U hebt uw zelfvertrouwen in lastige situaties kunnen testen en zij heeft haar kwaliteiten kunnen verbeteren waardoor zij haar moeilijke situatie met meer zelfvertrouwen aan kan gaan.

Tom van Waijenburg (70), Groesbeek

Help haar op een andere manier

Ik had op mijn 24ste nog lang geen schoonmaker. Kennelijk heeft u het een stuk beter getroffen dan zij. Als u het zelf beter kunt, doe het dan gewoon zelf. Als zij in een moeilijke situatie zit, zeg haar dat u wilt helpen waar nodig. Eventueel ook financieel, aangezien het toch maar om een paar tientjes gaat. Dan bent u niet bazig, maar eerlijk en vriendelijk.

Gert de Koning (42), Gorinchem

Niet per se slecht schoongemaakt

‘Schoon’ is een nogal relatief begrip, net als ‘goed’ of ‘slecht’ schoonmaken dat ook zijn. De één vindt het al prima als de vloer niet plakt, de ander ergert zich groen en geel aan een vingerafdruk op de ovendeur. Realiseer je dat en vertel dat haar op neutrale toon. Dus niet: ‘je maakt slecht schoon’, maar ‘ik vind het fijn als dit of dat ook glanst en blinkt, kun je dat ook even meenemen volgende keer?’

Marloes Janssen - de Vries (28), Roosendaal

Laat discussie over het poetsen zitten

Hoe langer u wacht, hoe groter de ergernis en hoe moeilijker het wordt de arbeidsverhouding op te zeggen. Dit dilemma vraagt om actie. Ik denk dat u beter niet de discussie aan kunt gaan of zij wel of niet goed poetst. Beter kunt u haar uitleggen dat u zich ongemakkelijk voelt bij de situatie. Dat u, hoe spijtig ook, de werkovereenkomst wilt stoppen. Lastig om te doen, maar eenmaal gedaan zal het u opluchten.

Ankie van Hezewijk (53), Rosmalen

Over twee weken: juf aanspreken op grammaticafouten?

Ons kind zit in groep 4 van een leuke basisschool. Dit jaar heeft hij weer een lieve juf. Maar juf kan geen grammatica. Met enige regelmaat krijgen we briefjes en mailtjes van haar met d/t-fouten en verkeerd gebruik van als/dan en die/dat. Het wekt geen vertrouwen. Wij snappen ook wel dat docent zijn om veel meer gaat dan spelling alleen en dat dit een maatschappelijk fenomeen is. Maar van een juf verwacht ik wel dat ze de regels snapt, omdat ze ze ook moet kunnen overbrengen. Moet ik dit bespreken? Met haar? De schoolleiding? Het is nogal wat om haar deskundigheid ter discussie te stellen, natuurlijk.

Vrouw (39), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden