de gidslezersdilemma

Lezersdilemma: Hoe praat ik met een vriendin over haar burn-out?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Al zestien jaar heb ik een goeie vriendin. Sinds een jaar of vijf toont ze weinig interesse in mijn baan en wat ik verder doe. Ze kampt met een burn-out, waarvan de klachten al veel langer spelen. Ik denk dat haar gebrek aan interesse komt door haar psychische problemen en de ontevredenheid over haar baan. Ik wil er graag met haar over praten omdat onze vriendschap nu scheefgroeit en de gesprekken gekunsteld en verkrampt verlopen. Maar ik ben bang haar te kwetsen en nog ongelukkiger te maken. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

Neem even afstand

Een vriendschap is, zoals elke relatie, een dynamische aangelegenheid. Alles en iedereen verandert. Dat je dat ziet, geeft aan dat je niet onverschillig bent, maar het lijkt ook alsof je niet wilt dat er iets verandert. Zeg tegen je vriendin dat je er voor haar wilt zijn en dat ze een beroep op je kan doen als het nodig is, maar probeer iets meer afstand te nemen.

Janny Muijsson (57), Rijen

Opluchting

Uw vriendin zal u dankbaar zijn als u laat merken graag met haar te willen praten over de dingen die haar dwarszitten. Ze zal opgelucht zijn en zeker haar verhaal willen doen. U helpt haar en jullie vriendschap wordt er alleen maar sterker door.

Ank van der Spek (75),
Sint-Michielsgestel

Vraag ernaar

Heeft u wel echt interesse getoond in wat een burn-out voor haar betekent? Waarschijnlijk heeft ze al haar energie nodig om op de been te blijven. Vraag wat u voor haar kunt doen. Wanneer u dit teveel eenrichtingsverkeer vindt en u er bekaaid van afkomt, blijf dan liever uit haar buurt en toon belangstelling via een kaartje. Ze zit niet te wachten op een gekwetste vriendin.

Diana van den Heerik (57), Alkmaar

Zij wil er ook over praten

Vriendschappen zijn niet statisch en aandacht voor elkaar is niet altijd evenredig verdeeld. Dat is niet erg. U ervaart echter een langdurig gebrek aan oprechte interesse. Dat is niet prettig en kan op termijn leiden tot het einde van de vriendschap.

Ik denk dat uw vriendin - ondanks haar situatie - graag de kans krijgt hierover te praten, in plaats van de vriendschap te zien afbrokkelen. Als u haar aan de hand van voorbeelden eerlijk vertelt wat u ervaart, welk gevoel u dat geeft zonder haar dingen te verwijten, wordt u waarschijnlijk positief verrast door haar reactie.

Sofie van den Hombergh (33), Utrecht

Loslaten

Soms komt er een moment in een langdurige vriendschap waarin je elkaar niet meer verstaat. Het lijkt erop dat die tijd voor u nu aangebroken is. Uw vriendin is weliswaar ziek, maar desinteresse, al vijf jaar lang, heeft daarmee niets te maken. Er zijn ook stervenden die nog belangstelling hebben voor hun omgeving. Kijk eerlijk naar uzelf en waarom u deze vriendschap zou willen volhouden en wees niet bang voor de conclusie.

Carla Beeres (60), Haarlem

Teruglezen

Alle afleveringen van 'Wat zou u doen?'

Over twee weken: Moet ik een alcoholist blijven steunen terwijl ik zelf gestopt ben?

Al veertig jaar ben ik bevriend met een vrouw. We zijn beiden alcoholist. Ooit hebben we afgesproken samen te stoppen. Ik sta nu drie jaar en zes maanden droog. Altijd is onze verslaving een gespreksonderwerp geweest. Zij zal pas stoppen met drinken als ze daar echt het nut van inziet, toch probeer ik haar nog steeds te stimuleren ook te stoppen. Dat doen we tijdens lange wandelingen en via rustige en soms bozere gesprekken en deelname aan een AA-groep. Maar tot nu toe zonder blijvend resutaat. Moet ik haar blijven steunen of moet ik het juist loslaten? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 25 september 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden