De GidsLezersdilemma

Lezersdilemma: Ben ik jaloers op het geluk van mijn broertje en zijn vriendin?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld
Beeld

Mijn broertje, met wie ik een goede band heb, heeft al anderhalf jaar een vriendin. Ik kan het prima met haar vinden, maar sinds een maand woont ze bij ons en ik merk dat ik daar moeite mee heb. Ze heeft andere gewoonten dan mijn ouders en ik, heeft een ander ritme en eet 'mijn' eten op. Nu twijfel ik: heeft mijn gevoel echt met haar ritme en het innemen van mijn eten te maken of zou er een jaloers element in zitten, vanwege het aanhoudende geluk van mijn broertje en zijn vriendin? Kan ik iets van haar aanwezigheid zeggen of is dat egocentrisch?

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Op jezelf wonen

Dat je schoonzus bij jullie in huis woont, zal waarschijnlijk om een bepaalde reden zijn. Jouw ouders hebben de keuze gemaakt om haar in hun huis te nemen. Als jij moeite hebt met haar ritme en het feit dat ze 'jouw' eten eet, lijkt het me verstandig om bepaalde keuzes te maken. Dan kun je kiezen uit bij je ouders blijven en de situatie accepteren of het huis uitgaan, zodat jij er geen last van hebt. En om eerlijk te zijn; met 25 jaar nog bij je ouders zitten is ook wel makkelijk voor jou. Wordt het niet tijd om op jezelf te gaan wonen? Dan kun je doen en laten waar je zin in hebt en hoef je je niet te storen aan je schoonzus.

Sophie Kerckhoffs (39), Hulsberg

Onderzoek je gevoel

Het lijkt erop dat je de vriendin van je broer als een indringster beschouwt en bang bent zelf iets tekort te komen. Ze brengt andere gewoonten mee en eet 'jouw' eten. Hoogste tijd om op jezelf te gaan wonen en te onderzoeken of dit over haar gewoonten en 'jouw' eten gaat of dat je onzeker bent over de liefde van je ouders en je broertje voor jou.

Angelique Soeters-d'Arnault (51), Den Haag

Je bent jaloers

Ja, ik denk inderdaad dat je stiekem toch een beetje jaloers bent op je broer. Uiteraard heb je niet altijd het geluk aan je kont hangen, maar ik denk dat een partner je heel goed zou doen. Je jaloersheid is dan grotendeels verdwenen. Succes met je zoektocht.

Krijn Schoonderwoerd (61), Leiden

Teveel gevraagd

Het samensmelten van (praktische) gewoonten is een flinke klus. Als het goed is krijgen degenen die gaan samenwonen zoveel credits van de liefde of van hun vriendschap dat ze daar wel uitkomen, maar jij woont samen met iemand voor wie je niet zelf hebt gekozen. Dat maakt het nog eens tien keer lastiger. Vergelijk het met op vakantie gaan met iemand. Vaak is er na een tijd weer behoefte aan 'je eigen gang gaan'. Maar in jouw geval is die ruimte er niet. Misschien is het samenwonen van je broertje een beetje te veel gevraagd van jullie hele gezin.

Annick de Wolf (46), Den Haag

Geef het een paar maanden

Nee, ik denk niet dat je jaloers bent: je wordt uit je comfortzone gehaald, dat is wat anders. Je thuis is het nest waar dingen gaan zoals je dat gewend bent. Er is een vreemd gezinslid bijgekomen en jullie mogen nu aan elkaar snuffelen. Ruikt het over een paar maanden nog steeds niet goed en ben jij de enige die dat ervaart, ga dan op jezelf wonen.

Helma Roes (56), Sittard

Over twee weken: Welke achternaam geven we ons kind?

Mijn vriend en ik hopen volgend jaar een kind te krijgen. We hebben allebei een grote affiniteit met onze achternaam en identificeren ons er sterk mee. Mijn vriend wordt vaker bij zijn achternaam genoemd dan bij zijn voornaam en wil als enige zoon van het gezin die naam doorgeven. Ik draag de achternaam van mijn moeder, waar mijn inmiddels overleden vader helemaal akkoord mee was. Mijn vriend heeft neven die zijn naam kunnen voorzetten, ik ben als enig kind de laatste in Nederland van mijn tak van de stamboom. In Nederland is een dubbele achternaam of tweede naam als achternaam niet mogelijk. We hebben hier al veel verhitte discussies over gehad, maar komen er niet uit. Want als je geheel gelijkwaardig bent, welke keus maak je dan?

Vrouw (29), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 24 september 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden