DE GIDSUITJES TIJDENS LERARENSTAKING

Lerarenstaking: 26 (bijna) gratis uitjes met je kinderen door heel Nederland

Bijna de helft van de scholen is dicht op 30 en 31 januari in verband met de lerarenstaking. Geen zin om thuis te zitten met de kinderen? Deze musea, themaparken en dierentuinen spelen in op de plotselinge vrije dag, met kortingen. Of zelfs gratis toegang.

Yasmine Esser
null Beeld Archiefbeeld Claudie de Cleen
Beeld Archiefbeeld Claudie de Cleen

Noord-Nederland

Groninger Museum - Groningen

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen gratis naar het Groninger Museum. Ook is er gratis toegang voor één begeleider per kind. Doe samen de Speurneuzenspeurtocht en ontdek het museum. Of maak een eigen kunstwerk.

AquaZoo - Leeuwarden

Bij AquaZoo in Leeuwarden kun je als ouder terecht voor flexwerkplekken. Kun jij rustig door, terwijl de kinderen een rondleiding krijgen door het park. Daarna kun je natuurlijk ook nog zelf met je kinderen een rondje maken.

Wildlands - Emmen

Donderdag en vrijdag krijgen bezoekers 6 euro korting op hun entreekaartje tot Wildlands in Emmen. Dierverzorgers, -artsen, en -diëtisten staan klaar om prangende vragen van kinderen te beantwoorden.

Wereldmuseum - Rotterdam

Kinderen mogen gratis naar de vaste tentoonstelling Superstraat in het Wereldmuseum in Rotterdam. Volwassen begeleiders betalen slechts 1 euro tijdens de stakingsdagen. In Superstraat draait het om hoe buren uit verschillende culturen en windrichtingen met elkaar omgaan.

Rijksmuseum - Amsterdam

Het Rijksmuseum heeft een extra programma met gratis rondleidingen en activiteiten op touw gezet. Zo is er een rondleiding voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar langs de hoogtepunten van het museum. Kinderen gaan gewapend met potlood, papier, klei en een kanon op ontdekkingstocht. Ook kunnen kinderen leren tekenen als Rembrandt en alles leren over de Gouden Eeuw. Entree tot en met 18 jaar is altijd gratis.

Scheepvaartmuseum - Amsterdam

Kinderen mogen tijdens de staking gratis naar binnen bij het Amsterdamse Scheepvaartmuseum én het museum heft nu ook geen entree voor hun volwassen begeleiders. Naast de tentoonstellingen heeft het museum extra activiteiten voor kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld meetekenen aan het magische Pool Panorama of ronddwalen op een VOC-schip.

Skalar - Amsterdam

Voor kinderen die al actief zijn op Instagram is Skalar in Amsterdam helemaal een feestje. Skalar is een kunst- en lichtinstallatie in de Gashouder. De samenwerking tussen de Berlijnse ontwerp- en kunststudio Whitevoid, Westergas en Audio Obscura levert indrukwekkende plaatjes en video’s op. Per volwassen begeleider mogen acht scholieren tot 18 jaar gratis naar binnen.

A’DAM Lookout - Amsterdam

Altijd al een keer naar het uitkijkpunt van Amsterdam willen gaan, dan is vandaag of morgen een goed moment. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar A’DAM Lookout. Begeleiders betalen 12,50 euro. Wie durft te schommelen op het dak van het gebouw tegenover het Centraal Station, moet nog wel een toeslag betalen van 5 euro.

Artis en Micropia - Amsterdam

De Amsterdamse dierentuin organiseert extra activiteiten in het Artispark en in Artis-Micropia. Kinderen kunnen bijvoorbeeld hulplaborant zijn en meehelpen met het kweken van een bacterie of alg. In het dierenpark vertellen dierverzorgers bijzondere verhalen. De entreeprijzen zijn verlaagd deze dagen.

Rijksmuseum Boerhaave - Leiden

Bij Rijksmuseum Boerhaave willen ze dat kinderen een leuke en leerzame dag hebben, ook al zijn de scholen gesloten. Het museum is daarom gratis te bezoeken voor kinderen en een begeleider. Wat je er kunt doen? Bezoek onder meer de familietentoonstelling Spelen met wiskunde en de doe-tentoonstelling Schateiland.

Teylers Museum - Haarlem

Ook bij Telyers Museum in Haarlem mogen kinderen tot en met 17 jaar gratis naar binnen. Het museum organiseert extra workshops. Ook zijn er speurtochten. Als de kinderen klaar zijn, ligt er een cadeautje voor ze in de museumwinkel.

Luchtvaartmuseum Aviodrome - Lelystad

Ouders die moeten werken, kunnen hun laptop openklappen in het museumrestaurant van Aviodrome, terwijl een gids de kinderen meeneemt voor een rondleiding. De gids vertelt over de vliegtuigen, ook mogen kinderen zelf experimenten doen. Vandaag en morgen is de entree voor het museum 6,95 euro in plaats van 17,95 euro.

Museum van de 20ste eeuw - Hoorn

Wil je er een leerzame middag van maken? Neem de kinderen mee naar het Museum van de 20ste eeuw in Hoorn. Kinderen mogen gratis naar binnen én een speculaaspop versieren in het bakkerswinkeltje. Ontdek speelgoed van de afgelopen honderd jaar, bekijk oude huiskamers of speel een ouderwetse game op een van de eerste computers.

Midden Nederland

Muiderslot - Muiden

Schoolkinderen kunnen gratis naar Muiderslot in Muiden. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar zijn er extra activiteiten met opdrachten in en rond het kasteel.

Kasteel de Haar - Haarzuilens

Kinderen die zichzelf prins, prinses of ridder willen wanen, komen aan hun trekken bij Kasteel de Haar. Alle kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang tot het park en het kasteel. Maximaal vier gratis kinderen per volwassen begeleider.

Tikibad Duinrell - Wassenaar

Wie in plaats van in de schoolbanken zit liever van glijbanen zoeft, onder watervallen door zwemt en speelt in stroomversnellingen, heeft geluk. Het Tikibad Duinrell in Wassenaar gaat namelijk vier uur eerder open tijdens de stakingsdagen. Voor dezelfde entreeprijs heb je dus meer waterpret. Prijzen: tot 1.20 meter betaal je 15,50 euro, wie langer is, moet 19,50 euro neerleggen voor een dag in het waterpark.

Madurodam - Den Haag

Zonder een leraar voor de klas kunnen kinderen nog steeds over Nederland leren, vindt Madurodam. Het miniatuurpark laat kinderen tot en met 12 jaar daarom gratis naar binnen tijdens de lerarenstaking. Maximaal vijf kinderen per betalende volwassene.

Omniversum - Den Haag

Het ‘grootste schoolbord van Nederland’ zoals het Omniversum zichzelf noemt, geeft donderdag en vrijdag korting. Kinderen, ouders, juffen en meesters betalen die dagen vijf euro voor een filmticket. Op het grote scherm kun je kijken naar natuurfilms zoals Australia, Oceans, Pandas, Superpower Dogs en Wild Canada.

Museum Speelklok - Utrecht

Ook dit muzikale museum geeft leerlingen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs gratis entree. Elk uur biedt het museum rondleidingen aan, waar de muziek van kleine speeldoosjes en enorme dansorgels de hoofdrol speelt. Ook mogen kinderen zelf aan een orgel draaien.

IFFR - Rotterdam

Gratis achteroverleunen, wie wil dat nou niet? Het kan in de bioscoop, tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Van 10.00 tot 14.30 uur worden in de Rotterdamse Doelen kinderfilms gedraaid. Tot 11.15 uur animatiefilms voor 4 tot 8 jaar en vanaf 13.00 uur zijn de films aan de beurt uit het educatie- en Kids Only-programma van IFFR 2019.

Miniworld - Rotterdam

De miniatuurwereld aan het Rotterdamse Weena gaat tijdens de stakingsdagen extra vroeg open. Vanaf 10.00 uur kun je Miniworld bezoeken. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen en kunnen een speurtocht doen. Per betalende volwassene mogen twee kinderen mee.

Museum Rotterdam - Rotterdam

Kinderen kunnen ook bij Museum Rotterdam zo doorlopen bij de kassa. Ook ligt er een sportief cadeautje voor hen klaar. Het museum heeft namelijk een tentoonstelling over Rotterdamse sportheldinnen, zoals wielrenster Leontien van Moorsel. Niet zo’n sportliefhebber? Dan kun je in het museum ook leren over de geschiedenis van de stad. Volwassenen krijgen tijdens de stakingen 50 procent korting op de toegangsprijs.

Zuid Nederland

Zeeuws Maritiem muZEEum - Vlissingen

Alle kinderen tot en met 17 jaar mogen tijdens de lerarenstaking gratis naar het muZEEum. Hun begeleiders betalen half geld (of hebben een Museumkaart of een VIP-kaart van de BankGiroLoterij). De kinderen leren in het museum over de avonturen van kleine en grote Zeeuwse zeehelden.

Toverland - Sevenum

Attractiepark Toverland heeft een bijzondere actie. Tijdens de onderwijsstaking (en daarna ook nog op doordeweekse dagen, tot en met 21 februari 2020) mogen opa’s en oma’s gratis met hun kleinkinderen naar binnen. Haal je Toverdiploma of zoef samen 15 meter naar beneden in de Expedition Zork.

Kasteelpark - Born

Trompetzwanen, nandoes, alpaca’s, tropische kikkers, leguanen en roofdieren, je ziet ze allemaal in het dierenpark in de voormalige kasteeltuinen van Kasteel Born. Onlangs werd het Kasteelpark nog uitgeroepen tot Zilveren Uitje van Limburg, door de ANWB en tijdens de staking kun je voor 6 euro naar binnen.

Safaripark Beekse Bergen - Hilvarenbeek

Ook Safaripark Beekse Bergen heeft flexwerkplekken met wifi ingericht voor ouders. Terwijl jij je werk doet, worden de kinderen met speciale bussen met rangers meegenomen voor een rit door het park. Het park geeft ook korting op de toegangsprijs tijdens de staking. Normaal kost een ticket tussen de 22,50 (kinderen van 3 tot 9 jaar) en 26 euro, deze dagen kun je voor 16,25 naar binnen. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis.

Live: de leraren staken. Volg hier de laatste ontwikkelingen

In heel het land staken vandaag leraren, voor meer geld en meer waardering. De actiebereidheid is groter dan ooit; de helft van de scholen is gesloten. Volg hier het laatste nieuws vanuit onder andere Rotterdam, het Aviodrome en Zuidwolde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden