null

De GidsMuizen bestrijden

Last van muizen? Zo bestrijd je ze (zonder gif)

Beeld Sophia Twigt

Last van muizen of ratten in huis? Vanaf 2023 is het niet meer toegestaan om ze te bestrijden met gif. Wij vroegen ons af: hoe kom je dan wel van je ongenode gasten af?

Devi Smits

Nu de herfst weer in volle gang is en de dagen korter en kouder worden, trekken muizen en ratten woningen in, op zoek naar beschutting en voedsel.

Eenmaal binnen kunnen ze voor flinke overlast zorgen. Muizen urineren waar ze lopen en bevuilen daarmee je aanrecht en het eten in je keukenkast. Daarnaast zijn ratten en muizen knaagdieren: dat betekent dat ze op materiaal moeten knagen om hun altijd doorgroeiende tanden kort te houden. Elektriciteitskabels vinden ze daar erg geschikt voor helaas.

Verbod op gif

Dus hoe krijg je die ongenode gasten je huis weer uit? Vanaf 2023 in ieder geval niet meer met gif. Er komt dan namelijk een verbod op het gebruik van rodenticiden (muizenkorrels) door particulieren binnenshuis (er geldt op dit moment al een verbod voor gebruik buitenshuis en tegen ratten). Reden hiervoor is dat het gif schadelijk is voor het milieu. Ook kan het gif gevaarlijk zijn voor roofvogels of andere dieren die de vergiftigde muizen eten.

Maar als je geen gif meer mag strooien, wat kun je dan wel doen? We bellen met Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, en verbonden aan de universiteit van Wageningen.

Preventie

De diervriendelijkste manier om van ongewenste knaagdieren af te komen is ervoor te zorgen dat ze zich simpelweg niet meer welkom voelen in je huis, vertelt Meerburg. ‘De behoeftes van een muis zijn simpel: eten en onderdak. Zorg ervoor dat je huis dat niet biedt.’

Berg eten dus op in plastic bakken. En maak je aanrecht en keukenvloer regelmatig schoon, muizen hebben aan drie gram voedsel per dag al genoeg.

Zorg er daarnaast voor dat muizen niet binnen kunnen komen via openingen in plinten en muren. Dat is nog geen eenvoudige opgave want muizen hebben dankzij hun wendbare lichaam genoeg aan een opening van een halve centimeter om binnen te glippen. Dicht kieren en gaten met staalwol of speciale antimuizenpasta (dit om te voorkomen dat ze door je barricades heen knagen).

Ze zijn toch binnengekomen. Wat nu?

Kom je ondanks deze maatregelen toch sporen van muizen tegen in de vorm van keutels of aangeknaagde etenswaren, dan is het tijd voor zwaarder geschut: muizenvallen. Je kunt daarbij kiezen uit klapvallen die de muizen doden of diervriendelijke vallen die de muizen levend vangen, zodat je ze ergens anders uit kunt zetten.

Wat te gebruiken als lokaas? Muizen zijn niet zo gek op kaas als de Tom en Jerry-cartoons ons mogen doen geloven. Wat ze werkelijk onweerstaanbaar vinden is pindakaas. Smeer hiervan een lik op je val om de verleiding maximaal te maken.

Bij de diervriendelijkheid van de hierboven genoemde diervriendelijke vallen kun je overigens wel wat vraagtekens plaatsen, legt Meerburg uit. ‘Een muis heeft vaak al uren vastgezeten voordat je hem ’s ochtends vindt in zijn val. Al die tijd dat een muis in zo’n val vastzit, heeft hij enorme stress.’ En je kunt met de beste bedoelingen muizen uitzetten in het bos, maar de muizen die in je huis vangt zijn, jawel, huismuizen. Meerburg: ‘Zo heten ze niet voor niets. De natuurlijke habitat van deze beestjes is in huis, dichtbij mensen. In het bos houden ze het niet lang vol.’

Heb je last van ratten? Dan kun je rattenvallen kopen. Bedenk wel dat ratten van nature banger zijn aangelegd dan muizen en dergelijke vallen langer zullen wantrouwen.

Wacht niet te lang met maatregelen wanneer je muizen of ratten in je huis hebt ontdekt. De beestjes planten zich sneller voort dan jij met je ogen kunt knipperen: een muizenpaar kan tot 60 jongen per jaar krijgen. Een paar rattenouders kan per jaar zelfs 80 babyratjes krijgen.

Blijf je ondanks alles last houden van ongedierte, dan is het verstandig om een professional in te schakelen.

Andere methodes?

Pepermuntolie, rode peper, knoflook: op het internet stuit je op een hele lijst van producten waarvan de geur muizen buiten de deur zou houden. Klinkt ideaal, want eenvoudig, diervriendelijk en goedkoop. Meerburg kan zich voorstellen dat muizen bepaalde geuren niet lekker vinden, maar wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van dergelijk producten ontbreekt helaas. ‘Daar zal meer onderzoek naar gedaan moeten worden.’

Al net zo diervriendelijk maar weinig efficiënt: stekkers die ultrasone geluiden uitzenden waar muizen niet tegen zouden kunnen. Meerburg kan er kort over zijn: ‘Ik heb muizen over die apparaten heen zien dansen.’

En een ouderwetse kat? Als de kat een goede jager is, dan kan hij helpen de muizenpopulatie beperkt te houden. Maar er gaat geen afschrikwekkend effect van de kat of van kattengeur an sich uit. Dus wanneer je kat lui op de bank blijft liggen, laten de muizen zich binnen de kortste keren weer zien.

Gaan we te maken krijgen met een ongedierteplaag?

Als er geen alternatieven worden gevonden voor rodenticiden, dan verwacht Meerburg in de toekomst grote problemen. ‘2023 komt snel dichterbij. Als de overheid voor die tijd niet de regie pakt en investeert in onderzoek naar ratten- en muizenbestrijding, dan ontstaat er een situatie vergelijkbaar met de eikenprocessierupsplaag van afgelopen zomer.’

Plagen op het platteland en in de stad

Ook boeren hebben last van muizen. Gif op het land is al verboden en dus worden er massaal akkers en weilanden onder wat gezet - de verdrinkingsdood als ultieme remedie tegen een muizenplaag.

Steeds meer steden melden een rattenplaag. Hoewel cijfers ontbreken, heeft het er alle schijn van het dier in steeds grotere getale tot ons komt. En niets lijkt te helpen, nu gif taboe is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden