LezersdilemmaWat zou u doen?

Kunnen we eerlijk zijn over onze open relatie?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Mijn man en ik hebben een gelukkig huwelijk, een fijn gezinsleven met onze twee kinderen én een open relatie. We hebben al jaren nog andere vaste partners, die we regelmatig zien en die belangrijk voor ons zijn. Een deel van onze familie en vrienden weet dit, maar bij mensen die verder van ons af staan zwijgen we erover, wat soms leidt tot halve waarheden. Dat voelt niet altijd goed. Liever zou ik er overal eerlijk over zijn, maar we hebben het gevoel dat er snel negatief over wordt gedacht en dat mensen er soms de conclusie aan verbinden dat we een slecht huwelijk hebben. Wat vindt u, kunnen we hier altijd open over zijn?

Vrouw (33), naam bij de redactie bekend

Omgeving moet het gewoon accepteren

Wat doet het ertoe wat anderen vinden van uw open relatie? U zegt dat het u gelukkig maakt, dat het werkt en dat u er eerlijk over wilt zijn. Als uw naasten niet (willen) begrijpen of niet kunnen inzien dat dit voor u werkt zijn ze misschien niet langer passende vrienden. Blijf bij uzelf en kies voor uw eigen geluk.

Mirthe Hilderink (29), Zutphen

Vertel het niet zomaar

In seksuele relaties zijn intimiteit en vertrouwen kernbegrippen. Dat geldt ook voor met anderen praten over seksuele relaties. Met wie ervaren jullie voldoende intimiteit, in wie hebben jullie voldoende vertrouwen dat jullie open relatie geen roddelonderwerp bij de borrel – of erger, op het schoolplein – wordt? Wees dus net zo selectief als bij de keuze van een sekspartner.

Catrien Mesman (66), Den Haag

Verwacht niet per se negatieve reacties

Closets are for clothes. Er is veel onderzoek dat aantoont dat in de kast blijven over zaken die belangrijk voor je zijn stress oplevert. Gelukkig zijn er gradaties tussen altijd verzwijgen en altijd open zijn. En misschien verrassen de reacties je: iemand vertelde me laatst over haar open relatie en dat leidde bij mij niet tot een veroordeling, maar tot reflectie op wat voor mij de waarde is van monogamie. Lang leve de diversiteit.

Marloes Schoonheim (43), Abcoude

Doorbreek het taboe

Wanneer jij, je primaire partner en je secundaire partners het erover eens zijn: wees eerlijk over de open relatie. Jullie zijn met z’n allen tot een mooie vorm van liefde gekomen die net zo goed gevierd en benoemd mag worden als wanneer je een monogame, gesloten relatie zou hebben. Een bijkomend voordeel van het bespreekbaar maken van polyamorie is dat het taboe erop doorbroken wordt. Het bespreken wordt steeds makkelijker na de eerste keer. In mijn ervaring zijn veel mensen juist nieuwsgierig naar hoe het is om een open relatie te hebben.

Sanne Pieters (26), Amsterdam

Denk goed na over de consequenties

Er zijn twee factoren in dit verhaal. Ten eerste maakt het uit of de andere partners alleen een seksuele functie hebben. In dat geval zou ik dit niet met iedereen delen, net zoals ik mijn seksleven ook niet met Jan en alleman bespreek. Ben je eigenlijk polyamoreus, dan zijn die anderen echt belangrijk voor je en is het zwijgen een aanslag op je eigen identiteit. Ten tweede is het waar dat er een stigma rust op open relaties. Als je hiermee naar buiten treedt, realiseer je dan dat je buitenwereld je kinderen erbij zal betrekken. Dat kan belangrijker zijn dan wat mensen van jou vinden.

Yaël Tieleman (40), Groningen

Hou het gewoon geheim

Iedereen heeft wel een geheim. Ik ook. Ik denk dat het hebben van een geheim, dat heel persoonlijke, het leven interessant maakt voor u, de bezitter, én de buitenstaanders. Hou het geheim bij uzelf want straks krijgt u te horen welke geheimen de ander heeft. Je moet er toch niet aan denken.

Martin Koster (69), Lieveren

Over twee weken: mijn nichtje blijft geld aftroggelen van mijn moeder

Mijn moeder is hulpbehoevend. Een nichtje helpt haar af en toe met boodschappen en krijgt dan de pinpas mee. Daar heeft ze al eens misbruik van gemaakt. Nu is ze zwanger en heeft ze mijn moeder verleid om haar geld te lenen voor de aanschaf van een auto. Er is een betalingsregeling op papier, maar daar houdt ze zich niet aan. Nu heeft mijn moeder haar weer geld geleend voor de borg van een dure flat zonder goede regeling om het terug te betalen. Ik vertrouw mijn nichtje niet en denk dat ze het niet kan terugbetalen. Mijn moeder vindt het vervelend als ik erover begin en wil niet door mij gecontroleerd worden. Wat te doen? Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden