opnieuw relevant

Korter douchen, hoe doe je dat? De Volkskrant test douchetimers

We moeten korter douchen, is de boodschap. De Volkskrant test het uit met zandlopers, klokjes, timers en muziek.

Pay-Uun Hiu
null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Opnieuw relevant

Douche niet langer dan vijf minuten, is het dringende verzoek van minister van Klimaat Rob Jetten. Het is een van de speerpunten van de overheidscampagne waarmee Jetten de dreigende gascrisis het hoofd wil bieden. Een douchetimer zou daarbij kunnen helpen, maar welke dan? Verslaggever Pay-Uun Hiu sprong onder de douche om het uit te testen.

Het is menens. Het water staat onder druk, waarschuwt drinkwaterbedrijf Vitens in de campagne ‘Zuinig met water’, samen met enkele andere waterbedrijven, waterschappen en provincies. Hoog op de lijst met waterslurpers staat het douchen. De doorsnee-Nederlander doucht vijf keer per week ruim 8 minuten, volgens Vitens, en verbruikt daarbij zo’n 70 liter. Dat is per jaar 18.200 liter per persoon.

Kijken de waterbedrijven vooral naar het aantal liters, Milieu Centraal telt daar nog het energieverbruik bij op: warm water belast het milieu vijftig keer zoveel als koud water. Als elke Nederlander voortaan 5 minuten doucht in plaats van 9, bespaart Nederland per jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas, wat neerkomt op 490 miljoen euro, berekent de milieuorganisatie. En neem dan ook een besparende douchekop; daarmee win je algauw 1,5 liter per minuut zonder dat je er iets voor hoeft te laten.

Maar 4 minuten korter douchen, hoe doe je dat? ‘Neem een leuke douchetimer of coach die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen’, adviseert Milieu Centraal. Daar is een behoorlijk assortiment van op de markt gebracht, waaronder Douchecoach Timo (een zandloper met zuignap voor de badkamertegel) die het ook aardig doet als relatiegeschenk.

Hoewel de keuze op internet aanvankelijk groot lijkt, zijn er grofweg vier categorieën: zandlopers, timers (met piepjes), muziek en kleurtjes (via een sensor in de waterkraan of douchekop). Verreweg het meeste wordt geleverd door de firma Ecosavers in Joure: een zandloper, drie soorten timers met piepjes en een tijdindicator met ledverlichting.

Zandlopers

De zandloper met een vaste tijdsduur van 5 minuten is het simpelst: geen batterijen, gewoon draaien en het zand loopt. Alleen is het witte zand moeilijk zichtbaar tegen een witte tegelwand – helemaal in een beslagen douchecel – en is er ook geen geluidsignaal als het zand op is. Fun en Feest Megastore levert (via Bol.com) een zandloper van 5 minuten in een rode houder, maar die is zo wankel bevestigd dat het glaasje met zand na een paar keer draaien in scherven uiteenspat op de badkamervloer. Niet fijn, bij blote voeten.

Links: Bath & Shower (Bol.com) € 3,72. Rechts: Ecosavers Showercoach Hourglas (Eco-logisch) € 2,48. Beeld
Links: Bath & Shower (Bol.com) € 3,72. Rechts: Ecosavers Showercoach Hourglas (Eco-logisch) € 2,48.Beeld

Timers

De timers zijn voor verzienden ook niet ideaal, want de cijfers op de displays zijn zonder bril amper te ontcijferen. De Showertimer van 5 minuten is dan nog het handigst, omdat die alleen een grote startknop heeft. Maar de piep na 5 minuten is amper te horen. De ‘groene druppel’ (Showertimer Eco) en de Douchecoach Duck zijn weliswaar vooraf in te stellen, maar het blijft zonder bril onhandig zoeken naar de goede knopjes. De gele eend is dan nog het meest gebruiksvriendelijk en heeft de hardste piep.

Bij de Hema en Flying Tiger zijn badkamerklokjes te koop met zuignap en een grote, goed zichtbare wijzerplaat. Het Hema-klokje valt echter na een paar dagen spontaan van de tegelwand en houdt daar lamme wijzers aan over.

Van links naar rechts: Ecosavers Douchecoach Duck (Eco-logisch) €7,95, Ecosavers LCD Showertimer 5 minutes (Eco-logisch) €5,95, Ecosavers LCD Showertimer Eco (Eco-logisch) € 7,49. Beeld
Van links naar rechts: Ecosavers Douchecoach Duck (Eco-logisch) €7,95, Ecosavers LCD Showertimer 5 minutes (Eco-logisch) €5,95, Ecosavers LCD Showertimer Eco (Eco-logisch) € 7,49.Beeld

Muziek

In de categorie muziek wordt douchen weer leuk. Voor minder dan 20 euro biedt webshop Hoefakker’s waterdichte bluetoothspeakertjes waarmee je via mobiel of computer muziek kunt afspelen. Kijk op YouTube of Spotify naar 5-minute shower songs, of maak een eigen afspeellijst.

Waterdichte radio’s zijn er ook, zoals de Popyourshower met DAB+ en FM, vier voorkeuzetoetsen, een helder verlicht display en een klok. Omdat je de hele voorkant kunt indrukken voor het aan- en uitzetten, is hij bijna met de ogen dicht te bedienen en er komt ook nog fraai geluid uit. Maar voor energie- en waterbesparing heb je er weinig aan, denkt Sander Tinnemans van radiowinkel.com, die de Popyourshower in het assortiment heeft. Je kunt er geen vijfminutennummers op voorprogrammeren en als je naar een leuk programma luistert, blijf je juist langer onder de douche staan.

Links: POPyourshower doucheradio (Radiowinkel.com) € 79,95. Rechts: Waterproof bluetooth badkamerspeaker wit met zuignap (Hoefakker’s via Bol.com) € 15,50. Beeld
Links: POPyourshower doucheradio (Radiowinkel.com) € 79,95. Rechts: Waterproof bluetooth badkamerspeaker wit met zuignap (Hoefakker’s via Bol.com) € 15,50.Beeld

Kleurtjes

Niet heel dwingend, maar wel aangenaam aanwezig is de Shower Time Indicator Led van Ecosavers. Het apparaatje wordt tussen de kraan en de doucheslang bevestigd en verandert geleidelijk van kleur, tot het uiteindelijk rood gaat knipperen. Na het bevestigen hoef je niets meer in te stellen en de energie voor het ledlicht wordt opgewekt door het water van de douche. Jammer dat de uitvoering niet zo stevig oogt en aanvoelt, wat de vraag oproept hoelang het apparaat meegaat.

De duurzame webwinkel Ecomondo uit Rotterdam is mede om die reden helemaal klaar met al die timers en gadgets. We hebben er veel getest, zeggen ze, maar ze zijn snel kapot, niet duurzaam geproduceerd, de batterijtjes voor de timers zijn ook al niet duurzaam, ze zijn te ingewikkeld en er komt vocht in de klokjes. Neem gewoon een kookwekker, is hun advies.

Wat je ook gebruikt, het blijft in de eerste plaats een kwestie van discipline, net als met de wekker en het bed. Een echte ranglijst valt er niet te maken. De beste methode is natuurlijk koud water. Misschien wordt het tijd de ouderwetse campingdouche op muntjes thuis in te voeren. Na vijf minuten gaat de warme kraan onverbiddelijk dicht.

Van links naar rechts: Ecosavers Shower Time Indicator Led (Eco-logisch) € 21,90, Hema badkamerklokje met zuignap € 5,00, Ur med klok met zuignap (Flying Tiger) € 3,00 Beeld
Van links naar rechts: Ecosavers Shower Time Indicator Led (Eco-logisch) € 21,90, Hema badkamerklokje met zuignap € 5,00, Ur med klok met zuignap (Flying Tiger) € 3,00Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden