de gidsin de mode
Kleurig en aaibaar: heel Sesamstraat leek voorbij te komen tijdens de modeweken
Denk Muppetshow bij deze trend, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel. Deze week: pluis.
Catwalk
Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?
Deze pluistrend is nu eens geen monstertrend in de zin van groot en onvermijdelijk - eerder een subtrend - maar wel degelijk een mónstertrend: door de oogharen heen kwam immers heel Sesamstraat en de Muppetshow voorbij qua kleuren en aaibaarheid. Koekiemonster-petrolblauw had z’n moment bij Armani, bij Michael Kors zagen we Fozzie Bear-geel en de behoorlijk onbekende maar pimpelpaarse Penelope Monster had haar shine bij Alberta Ferretti en Miu Miu.
Ontwerpers
Welke merken? En hoe dan?
Met name op de catwalk van het zojuist genoemde Miu Miu was het pluistruitje een hit; logisch als je bedenkt dat de hele show een early sixties-sausje had, en geen kledingstuk dat zó vermoorde onschuld schreeuwt als een truitje of (beter nog) twinset van donzige wol gedragen onder een kloeke suikerspin. Bij 3.1 Phillip Lim en Maison Margiela waren de wolletjes wijd en redelijk vormeloos. Bij Alberta Ferretti waren de truitje strakker en dus, om met André van Duin te spreken, van kamelenwol: de bulten zaten er immers nog in.
Dagelijks werk
Hoe gaan wij het dragen?
De donzige trui is je beste vriendje op koude, ongezellige dagen. Niet alleen omdat-ie van zichzelf al lief en zacht is, maar de drager ook lief en zacht doet lijken, en benaderbaar. Zeg maar gerust het compleet tegenovergestelde van de kartonnen colberts van Rita Verdonk en Margaret Thatcher. Zaak is wel om niet helemaal als een zuigeling voor de dag te komen en het zachte te combineren met iets hards als denim of tweed, of juist met iets glimmends als satijn of leer. Als jas is zo’n grote pluizenbol natuurlijk helemaal ideaal, een trend die al langer gaande is, met deze winter een glansrol voor de teddyjas.
Angstbeeld
Valkuilen vermijden doe je zo
Een overkill aan harigheid kan je doen lijken op een peuter in een leutige onesie of op Elmo, Animal of Grover. Hoe leuk ze ook zijn, von Kopf bis Fuss in pluis is buiten het carnavalsseizoen om geen goeie look. Omdat we behalve van Muppets ook van echte dieren houden, luidt bovendien het devies: let goed op de etiketten als je een harige trui of sjaal koopt. Angora wordt in veel gevallen uit de huid van levende (en gillende) angorakonijnen getrokken, mohair wordt vaak hardhandig van (blatende) angorageiten geschoren. Op de site van PETA lees (en zie, brrr) je er meer over. Gelukkig verklaart de ene na de andere winkelketen angora en mohair in de ban te doen.
Neem een voorbeeld aan
Bekend mens
Als er één vrouw is die eigenhandig het mohair-breisel eeuwige roem heeft bezorgd, dan is het Nastassja Kinski wel, die stripper Jane Henderson speelde in Wim Wenders’ Paris, Texas uit 1984. De knalkleur, die lekker vloekte met de telefoon en de gordijnen van het peepshowdecor, was hondsbrutaal, het materiaal poeslief. De voorkant was kuis, de achterkant met de blote, behaloze rug supersexy. In combinatie met de al net zo knalroze mond en de slaapkamerkrullen van de beeldschone Kinski een onweerstaanbare combinatie. Geïnspireerd? Blijf op de labels letten, anders beland je in een heel andere film: you wake up in the dark and hear the screaming of the lambs...
In het winkelmandje
Zacht en harig