Kan ik mijn vriend vragen niet meer te betalen voor etentjes?

Mijn vriend is bevriend met een vrouw voor wie hij in het verleden (voor onze relatie) romantische gevoelens had en gaat regelmatig met haar uit eten. Ik heb hier geen moeite mee, maar wel met het feit dat hij voor alle etentjes betaalt. Hij zegt dat ze weinig te besteden heeft. Hij is zelf heel gul, maar ik vind dat er geen sprake is van een gelijkwaardige vriendschap als één van de twee altijd betaalt. Op mij komt het over als een poging in een gunstig daglicht te blijven bij haar. Hij bezweert dat dat niet zo is. Kan ik hem vragen voortaan niet meer te betalen? Wat te doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Niet uw zaak

Het lijkt mij niet dat u van uw vriend kunt vragen voortaan niet meer te betalen voor de etentjes met een vriendin. Om de doodeenvoudige reden dat u daar niet over gaat. Waarom stoort u dit zo? De enige twee mensen die over de gelijkwaardigheid in die vriendschap gaan, zijn uw vriend en zijn vriendin. Wellicht heeft u toch meer moeite met deze vriendschap dan u doet voorkomen.

Nicole Feij (59), Maastricht

Nodig haar een keer uit

Het is heel normaal dat een man voor een vrouw betaalt als ze uit eten gaan. Maak daar geen punt van. Nodig haar een keer thuis uit. U zult zien dat het een aardige vrouw is die niet van uw vriend profiteert en die uw relatie met hem respecteert. Of niet. Het kan ook zijn dat uw vriend dit niet wil. In alle gevallen schept u voor uzelf meer duidelijkheid dan wanneer u hem dwingt zich onhoffelijk te gedragen.

Heleen Lewin (53), Amsterdam

Vraag hem waarom

Ik lees één vraag, maar ik zie twee problemen. U vindt het niet goed dat uw vriend steeds voor een vriendin betaalt waar hij naar uw idee nog steeds romantische gevoelens voor heeft. In mijn optiek heeft u eigenlijk met beide gegevens moeite. Vraag hem waarom hij dit contact, naast de relatie met u, nodig denkt hebben. Het antwoord zou u nog wel eens kunnen verrassen.

Carla Beeres (61), Haarlem

Ongeschreven regel

Het lijkt er op dat je toch moeite hebt met het feit dat hij met haar gaat eten. Want als je accepteert dat zij vrienden zijn, moet je ook accepteren dat hij betaalt. Het is een ongeschreven regel in vriendschap. Als je weinig te besteden hebt, dan steunen je vrienden je.

Pablo Rodrigues (28), Nieuw Bergen

Blijf alert

Ja, dat mag je als het wordt betaald van de gemeenschappelijke rekening. Betaalt hij het van zijn eigen rekening dan kan je dat niet vragen, het staat hem vrij zijn geld naar eigen goeddunken uit te geven. Jouw verhaal is een déjà vu voor mij, mijn ex ging ook nog altijd met zijn ex om, later bleek dat zij twintig jaar lang een relatie hebben gehad tijdens ons huwelijk. Wees alert.

Yanthe Hamer (54), Bergschenhoek

Over twee weken

Zal ik reageren op zijn onaardige opmerkingen?

Ongeveer eens per jaar spreek ik af met een jeugdvriendin. Soms is haar man ook aanwezig. Hij klapt dan uit de school over mijn vriendin en zegt dingen als 'ze is verslaafd aan haar iPad', 'ze volgt het nieuws niet', 'ze is met Kerst 5 kilo aangekomen'. Ik heb het gevoel dat ze te kijk wordt gezet. Ze heeft me al eens verteld dat deze ontboezemingen haar plezier vergallen. Hij vindt haar overgevoelig en zegt dat hij tegen het ophouden van de schone schijn is. Kan ik hem bellen of mailen om te zeggen dat ik zijn gedrag niet sfeerverhogend vind?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 7 mei 2018 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden