Kamperen, met alle gemakken van thuis

Het dagelijks leven op camping De Eenhoorn in Schardam tijdens de zomervakantie...

Arno Haijtema

‘Echt Hollands kamperen tussen dijk, natuurreservaat, weiland en water’, belooft camping De Eenhoorn de gasten op haar website. Wandelen, fietsen, watersporten en uitrusten, daartoe leent de camping aan het IJsselmeer in het Noord-Hollandse Schardam zich bij uitstek.

Kamperen komt in de opsomming op de site niet voor, en dat oud-Hollands tijdverdrijf – slapen op een instabiel luchtbed in een bij de naden lekkende canvastent, goten graven tegen wateroverlast door wolkbreuk, liedjes zingen bij hat kampvuur, in de rij voor de koude douche – wordt op De Eenhoorn ook maar mondjesmaat gepraktiseerd.

In Schardam kunnen staanplaatsen per seizoen worden gehuurd, waarbij de prijs geldt voor het hele gezin, inclusief één huisdier. Overnacht wordt er in de stacaravan, die is voorzien van alle gemakken van thuis. Sfeerverlichting met oud-Hollandse lantaarns op het onderhoudsvrije vlonderterras. Televisieontvangst per satellietschotel. Partytent voor bij de barbecue in een mum van tijd paraat.

De bewoners van zo’n stacaravan zijn niet de Nederlanders die in het voorjaar de aansporing behoefden van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken om, ter bestrijding van de crisis, deze zomervakantie binnen de Nederlandse grens door te brengen. Nee, dergelijke kampeerders zijn gewoontedieren die trouw, jaar in jaar uit, aan het begin van het seizoen opgewekt en monter de sleutel in het slot steken van dezelfde, eigen caravan, naast dezelfde buurtjes als vorig jaar. Gezellig. Daar verandert de crisis noch de staatssecretaris iets aan.

Net zomin hebben zij wakker gelegen van het weeralarm waarmee het KNMI deze week waarschuwde voor dood en verderf. Het echte noodweer kwam niet, de hagelstenen spreekwoordelijk als duiveneieren zo groot vielen niet, de rukwinden tot 110 kilometer per uur gierden niet. Maar al wás het pandemonium losgebroken: geen centje pijn, want de stacaravan staat als een huis, en de partytent was al opgeruimd.

Langzaamaan worden de vakantiespulletjes ingepakt. De barbecue is al onttakeld en met de hogedrukspuit gereinigd. De kussens op de slaapbank worden van hun bekledingsstof ontdaan, die gaat mee in de was, net als de vitrage. De kinderen moeten weer naar school. En de honden verlangen hevig naar hun vertrouwde mand. Tweede helft augustus. Tijd om op huis aan te gaan.

Arno Haijtema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden