ReceptYvette van Boven

Kaas die geen kaas is

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Ricotta.

null Beeld null

Ricotta is een geweldig product. In deze tijd waarin we proberen zo min mogelijk weg te gooien en alles te hergebruiken, past ricotta eigenlijk bijzonder goed. Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt' en wordt gemaakt van de wei die overblijft bij het maken van kaas. Dat kan van koe, geit, schaap of buffel zijn; geloof me, na het maken van kaas blijft men met líters wei zitten, een lichtgele, zachtzure vloeistof. Vaak wordt dat aan de varkens gegeven, maar ook in die wei zitten eiwitten die gewoon weer vast worden als je ze opnieuw verhit. Er ontstaat dan een korrelig bijproduct dat men dus ricotta noemt.

Ricotta is officieel geen kaas in de letterlijke zin van het woord, maar 'eiwitrijk bijproduct' klinkt weer niet zo smeuïg. Hoe het ook zij, ik roerde een berg ervan door de rest van de groenten van vorige week en zo werd deze taart op zichzelf ook weer een bijproduct: van de soep van vorige week dus.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een kleine springvorm (ca. 22 cm) goed in.

Blancheer de spinazie, schep het uit de pan en kook dan de boontjes beetgaar, spoel koud af. Druk al het vocht uit de spinazie en hak het heel fijn.

Klop de ricotta, eieren, dooiers, parmezaan en veel peper tot een glad mengsel. Schep alle groenten en kruiden erdoor en giet het mengsel in de springvorm. Bak (afhankelijk van de maat en hoogte van de taart) ongeveer 1 uur. Contoleer af en toe; als hij stevig aanvoelt en als ook het midden mooi droog is, is hij gaar. Laat iets afkoelen en serveer met een salade erbij.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Ingrediënten

Ricotta-groentetaart

Recept voor 4 personen als diner en voor 6 als lunch

olie om mee in te vetten

300 g (wilde) spinazie

125 g haricots of sperzie-bonen, in korte stukjes

750 g ricotta

3 eieren

3 dooiers

150 g geraspte Parmezaanse kaas

zwarte peper

4 bosuitjes, in ringen

handvol fijngehakte tuinkruiden/wildpluk: das- of bieslook, zuring, jong paardenbloemblad, dille, basilicum, peterselie etc.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden