stijlpastoor

Je kunt dan wel een boef zijn, met een newsboy cap ben je toch ook een beetje Kruimeltje

Voor een pet geldt hetzelfde als voor een hoed, stelt Stijlpastoor Arno Kantelberg; hoe smaller en strakker de vorm, hoe stuurser je oogt.

Arno Kantelberg
Jean-Paul Belmondo Beeld Gamma-Rapho via Getty Images
Jean-Paul BelmondoBeeld Gamma-Rapho via Getty Images

Een newsboy cap is een ouderwetse jongenspet die je herkent aan de acht panelen en de centrale knoop die van dezelfde stof is gefabriceerd – goed te zien bij de flamboyante variant die Jean-Paul Belmondo hier draagt. Met die ‘volle’ bovenkant onderscheidt de newsboy cap zich van de flat cap, die ook een klep heeft aan de voorzijde, maar een platte top heeft. Die flat caps kunt u kennen van Samuel L. Jackson, die ze van het merk Kangol in vele kleuren draagt in Jackie Brown, zij het standaard achterstevoren.

Maar u kunt ’m ook kennen van Danny de Munk als Ciske de Rat in de gelijknamige film uit 1984. De pet van Ciske had een druksluiting op de klep om deze vast te zetten aan de top.

Ook de newsboy cap heeft meters gemaakt in de populaire cultuur, recentelijk nog in het populaire en veelgekopieerde Peaky Blinders.

Belmondo droeg de zijne in een film met de in dit verband ironische titel Borsalino, aangezien Borsalino een Italiaans hoedenmerk is (sinds 1857). Borsalino was een merknaam die als soortnaam ging gelden en als zodanig werd geassocieerd met gangsters uit de jaren dertig. Het filmverhaal speelt zich ook in die periode af, in de onderwereld van Marseille om precies te zijn. De charmante boef Alain Delon draagt in de film vilten Borsalino’s, feitelijk fedora’s; Belmondo opteert voor de vrolijke pet.

Door de bolling, de panelen en de mogelijkheid om met het volume te schuiven en de pet schuin te dragen, heeft de newsboy cap iets vrouwelijks en eigenlijk ook wel iets schelmachtigs. Je kunt dan wel een boef zijn zoals Belmondo, maar met een newsboy cap ben je toch ook een beetje Kruimeltje.

Want voor een pet geldt hetzelfde als voor een hoed; hoe smaller en strakker de vorm, hoe stuurser je oogt, zoals we hier kunnen zien bij acteur Bas Hoeflaak (van het hilarische Sluipschutters), die er van de weeromstuit streng van gaat kijken. Collega-acteur Pim Muda draagt een weergaloos blauw pak met een rollend revers als een viriel voorsteven. Belmondo zou er jaloers op zijn geweest, al had hij (JP) er bij PM nog graag een knap hemd met das bij gezien in plaats van een blote bef. Muda geeft zijn vriend op de rode loper wel een les (het leven kent geen fouten, alleen lessen) in het knopen van een jasje, een eenvoudige handeling die elk fotomomentje van een 7 naar een 8,5 tilt. Da’s afgerond toch een 9.

Bas Hoeflaak en Pim Muda. Beeld ANP / MMP
Bas Hoeflaak en Pim Muda.Beeld ANP / MMP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden