Beter LevenZomervakantie
Je buitenlandse zomervakantie boeken: kan dat nu echt?
Op de websites van reisorganisaties lijkt het alsof de coronacrisis al voorbij is. De zonnige advertenties van hotels met blauwe zwembaden lachen je tegemoet. Verleidelijk, maar is het slim om te boeken?
84 procent van de Nederlanders toe is aan vakantie, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van reisbranchevereniging ANVR. Ruim de helft hiervan wil graag op vakantie naar het buitenland.
De afgelopen weken boekten – ondanks het negatieve reisadvies tot 15 mei – steeds meer mensen alvast hun zomervakantie. ‘We zien elke dag het aantal boekingen voor de zomer stijgen’, zegt Martine Langerak, de woordvoerder van Sunweb Group, waar onder andere Sunweb, Eliza Was Here en GOGO Tours onder vallen.
‘Begin april zagen we een stijging van 40 procent ten opzichte van een week ervoor. Het is nog wel 75 procent minder dan in een normaal jaar, maar dit beeld geeft aan dat Nederlanders echt naar het buitenland op vakantie gaan als het weer kan.’
Reisadvies per land
En het lijkt inderdaad weer te kunnen. Op 11 mei gaf het kabinet meer zekerheid over de zomervakantie. Vanaf 15 mei wordt reizen naar landen met een laag besmettingsniveau niet meer afgeraden.
Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden. De reisadviezen per land zijn te vinden op wijsopreis.nl.
Dit reisadvies kan natuurlijk veranderen na het boeken van een vakantie. Raadpleeg de website daarom nogmaals voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer.
Houd er ook rekening mee dat landen met een groen of geel reisadvies zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Denk aan een negatieve test of een quarantaineperiode.
Coronapaspoort
Het Europees Parlement heeft op 29 april groen licht gegeven aan een coronapaspoort om het reizen binnen de EU te vergemakkelijken. Het gratis ‘EU Covid-19-certificaat’ werkt met een qr-code. Hiermee kunnen inwoners van de EU laten zien dat ze tegen Covid-19 zijn ingeënt, recent negatief zijn getest of zijn hersteld van corona en voldoende antilichamen hebben. De lidstaten mogen houders van het certificaat niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of een coronatest eisen, stelt het parlement.
Nu moeten de lidstaten en de Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de Europese Unie, zich erover buigen. Het parlement hoopt dat dit overleg in juni kan worden afgerond en dat de pas voor de zomer kan worden ingevoerd.
Reisvouchers
Omdat er vorig jaar miljoenen reisvouchers zijn uitgegeven toen de hele reissector stil kwam te liggen, is de kans groot dat populaire bestemmingen snel vollopen. Volgens Martine Langerak van Sunweb Group is ongeveer 40 procent van de uitgegeven vouchers inmiddels ingewisseld voor een nieuwe boeking.
ANWB-woordvoerder Markus van Tol ziet ook dat populaire bestemmingen hierdoor sneller volgeboekt worden. ‘Het is persoonlijk of je het aandurft, maar wat dit betreft kun je maar beter zo snel mogelijk boeken.’
De ANVR stimuleert Nederlanders om alvast te boeken. ‘Er is echt licht aan het einde van de tunnel, dus je kunt met een gerust hart boeken. Als de reis toch niet door kan gaan omdat het reisadvies nog negatief is óf het land geen Nederlanders toelaat, dan kun je gewoon je geld terugkrijgen’, zegt woordvoerder Mirjam Dresmé. De reisbrancheorganisatie hoopt hiermee de twijfels weg te nemen. ‘Want voorpret is ook belangrijk. En de reisbranche heeft het nodig’, aldus de woordvoerder.
Garanties
Ook Langerak vindt dat perspectief heel belangrijk is voor zowel de vakantiegangers als de reisbranche. Sunweb Group hoopt twijfelaars over de streep te trekken met verschillende producten. ‘We zien klanten in deze tijd meer waarde hechten aan flexibiliteit, veiligheid en garanties. Dit vinden ze belangrijker dan de prijs van de reis.’
Sunweb speelt hierop in met pakketten met flexibele omboekmogelijkheden waarbij voor een paar tientjes extra twee keer gratis mag worden omgeboekt, tot twee weken voor vertrek, en klanten repatriëringsgarantie krijgen. Als klanten van Subweb niet nóg een keer een voucher willen, krijgen ze hun geld terug. Ook zit er nu een mogelijkheid tot een online videoconsult met een Nederlandstalige dokter in de Sunweb-app.
Toch nemen zulke coronapakketten niet alle onzekerheden weg. Wat als je verkouden wordt op de dag van vertrek? Of in quarantaine moet omdat je met iemand in contact bent geweest met corona? Misschien durf je niet meer vanwege oplopende besmettingen. En de coronatest vooraf kan ook positief uitvallen.
‘Dat scharen wij onder omstandigheden in de persoonlijke sfeer', zegt de ANVR. ‘Als de reisorganisatie gewoon aan zijn verplichtingen kan voldoen, ligt het risico bij de vakantieganger.’
Waar gaan we naartoe?
Bij Subweb zijn de topbestemmingen die voor de zomer worden geboekt Kreta, Algarve, Balearen, Rhodos en Zakynthos. ‘Vooral de pakketreizen zijn populair bij ons, die zijn makkelijker om te boeken’, zegt Sunweb Group-woordvoerder Martine Langerak.
ANWB ziet juist een stijging in het aantal natuurbestemmingen en kampeertrips. ‘Mensen zijn nu meer op zoek naar rust, ruimte en natuur en gaan voor bestemmingen als Oostenrijk en Denemarken, zegt de woordvoerder. ‘Kamperen is populairder dan ooit, want het biedt flexibiliteit, maar dan moet je wel extra goed opletten wat er mogelijk is in het land zelf.’ De ANWB heeft een speciale pagina waar de regels per land staan.
De ANVR adviseert om in ieder geval binnen Europa te blijven. Daar is de kans het grootst dat het land ook daadwerkelijk Nederlandse toeristen wil ontvangen.
De Volkskrant maakte een overzicht van Zuid-Europese landen waar je als Nederlandse toerist welkom bent (en onder welke voorwaarden).
Reisverzekeringen
Volgens Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars ben je bij de meeste reisverzekeringen wel gedekt als blijkt dat je vlak voor je reis besmet bent met corona. ‘Maar dit is afhankelijk van je reisverzekeraar, soms heb je een doktersverklaring nodig om dit aan te tonen. Het is daarom goed om de voorwaarden te checken.’
Bij andere zaken, zoals een quarantaineverplichting, ben je in de meeste gevallen niet gedekt. ‘Ook dit kun je nagaan bij je eigen verzekeraar’, zegt De Jonge. Ook Subweb kan dit risico niet geheel wegnemen. ‘Maar’, zo zegt woordvoeder Langerak, ‘neem in zo'n geval vooral contact met ons op, dan kunnen we kijken naar een oplossing'.
Hoewel er nu goede hoop is dat er in de zomer weer veel meer mogelijk is, kunnen nieuwe golven, oprukkende coronavarianten of problemen met vaccins roet in het eten gooien en lokaal tot strengere maatregelen leiden.
ANVR-woordvoerder Dresmé: ‘Het zal geen onbezorgde en onbezonnen vakantie zoals in 2019 worden. We gaan ongetwijfeld te maken krijgen met regels: afstand houden, een mondkapje dragen, is de horeca geopend, zijn de musea open? Daar moeten we met zijn allen rekening mee houden. Maar dat moeten we in Nederland ook.’
HOEVEEL VAKANTIEDAGEN HEBBEN WE?
Dat hangt af van hoeveel je werkt. Je werkweek keer vier is het aantal vakantie-uren dat je minimaal krijgt, dat is wettelijk geregeld. Werk je 25 uur per week, dan is dat 100 uur vakantie per jaar. Wie in Nederland 40 uur per week werkt, heeft daarom recht op tenminste 20 vakantiedagen per jaar, uitgaande van een 8-urige werkdag.
Veel werkgevers wijken echter af van het wettelijk minimum, waardoor het gemiddelde in Nederland ligt op 25,6 vakantiedagen per jaar, blijkt uit cijfers van Intermediair. Dat is minder dan in bijvoorbeeld Italië, Duitsland of Denemarken, waar het gemiddelden respectievelijk 28 en 30 vrije dagen is. Per branche zijn er in Nederland overigens grote verschillen. Dit zijn de sectoren met de meeste vrije uren.