WeekendwijsheidJanneke de Bijl

Janneke de Bijl: Neem een hobby (als je achter een bal aan rent is het al goed)

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Janneke de Bijl (36), cabaretier.

Margot Pol
Janneke de Bijl. Beeld Anne van Zantwijk
Janneke de Bijl.Beeld Anne van Zantwijk

Neem een hobby.

‘Een paar jaar geleden dacht ik: ik ben altijd zo beschouwend. Tijdens mijn studie filosofie bediscussieerden we oneindig diepzinnige kwesties, met vriendinnen praatte ik óver het leven. Tot ik op vakantie met mijn schoonfamilie een keer ging tennissen en dacht: dit ís het leven. Niet te veel uitzoomen, maar in de handeling zelf blijven. Nu heb ik een keer per week tennisles.

Wel grappig, want mijn natuurlijke neiging is om géén hobby’s te hebben. Ik ben er niet goed in. Tijdens de eerste tennisles betrapte ik mezelf gelijk op de gedachte: was ik hier als kind maar mee begonnen, dan was ik nu veel verder geweest. Na mijn eerste schilderles zat ik diezelfde avond al te googelen: de kunstacademie, zou ik daar tijd en geld voor hebben? Ik wilde ook graag elke dag een opdracht van de docent, zodat ik snel beter zou worden, tot een vriendin zei: jeetje, wat fanatiek weer. Nu probeer ik tennis en schilderen te zien als iets dat verder geen doel heeft, behalve de tijd te vergeten en erin op te gaan. En het helpt om een stapje terug te doen. Als ik vind dat ik eigenlijk aan mijn voorstelling moet werken maar toch naar schilderles ga, merk ik dat ik na afloop een bredere blik heb – en dat er niemand is overleden omdat ik geen betere grap heb bedacht.

Ik heb ook lang gedacht dat een hobby nemen iets tragisch heeft: actief een opvulling van je tijd zoeken, dat is toch sneu? Maar om de goede hobby te vinden, moet je je zelfcensuur een beetje loslaten. Niet denken: dit is doelloos of truttig, of: ik ben er niet goed in. Al ben ik helemaal geen tennistype en zal ik nooit de beste worden, als ik achter een bal aan ren, is het al goed.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden