De GidsOpvoeden

Is de baby een meisje of jongen? Waarom je dat wel of niet zou willen weten

Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: de geslachtsbepaling van de baby.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

‘Als je een jongen was geweest, dan heette je Roderick.’ Ik weet nog goed dat mijn moeder vertelde dat ze pas ná de bevalling zag dat ze wederom een dochter op de wereld had gezet. Ondenkbaar voor de meeste mensen van mijn generatie. Nu de twintigwekenecho standaard in het pakket zit, wil het gros van de aanstaande ouders dolgraag weten welk geslacht de baby heeft. Waarom eigenlijk? En stel dat je twijfelt of je het wilt weten, wat zijn dan de afwegingen?

Dit zeggen de deskundigen

Sinds 2007 wordt standaard een echo aangeboden rond twintig weken van de zwangerschap, waarbij ook het geslacht is te zien. ‘Bij ons in de praktijk wil 95 procent van de ouders weten of het een jongetje of een meisje is’, zegt verloskundige Marlies Koers uit Deventer en auteur van Dagboek van een verloskundige.

Wie daar niet op kan wachten, kiest voor een ‘pretecho’ rond de 16 weken, die niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed en dus puur is bedoeld voor het verlossende woord: jongen of meisje. Uit onderzoek van het tv-programma Hoe bevalt Nederland (2018) onder 16 duizend vrouwen bleek dat 41 procent van de vrouwen tijdens hun zwangerschap minimaal één pretecho heeft laten maken.

Waarom is het geslacht van de baby zo belangrijk? ‘Het versterkt het gevoel van controle. Ouders hebben het idee dat ze zich dan beter kunnen voorbereiden op de komst van het kindje’, zegt Koers. Het helpt bijvoorbeeld bij de keuze voor alle spullen die je moet aanschaffen voor de babykamer. Wie ooit een Babypark is binnengewandeld, weet dat het zelfs met de beste genderneutrale intenties lastig kiezen is tussen al het blauw en roze. ‘Van vaders hoor ik vaak dat het na de geslachtsbepaling voor hen wat echter wordt allemaal’, zegt Koers. Het aankondigen van het geslacht van de baby is ook een manier om opa’s, oma’s en andere familieleden erbij te betrekken.

De focus op het geslacht van de baby is een product van de tijdsgeest, meent verloskundige Simone Valk uit Rotterdam, die al 38 jaar in het vak zit. ‘De techniek is er en dus wordt die gebruikt. Of in andere woorden: wat kan, dat wil men.’

Waar moet je op letten?

‘We zijn ons niet genoeg bewust van de psychische implicaties van zo’n geslachtsecho’, meent gz-psycholoog Merith Cohen de Lara, tevens eigenaar van de praktijk Psyche en Zwangerschap. ‘We zijn eerder geneigd om te gaan fantaseren in stereotypen en dat heeft invloed op je kind.’ Jongetjes krijgen eigenschappen toegeschreven als ‘stoer’ en meisjes zijn vooral ‘lief’. ‘Ik zie dat vaak op de geboortekaartjes terug. De vraag is: wat doet dat met de identiteitsontwikkeling van het kind?’

Kinderen krijgen is niet langer een normaal onderdeel van het leven, maar een evenement, zegt Cohen de Lara. Neem bijvoorbeeld de flamboyante gender reveal party’s, een trend die is overgewaaid uit Amerika. ‘Daar zitten echter ook risico’s aan vast, zoals gender disappointment, als een uitkomst anders is dan gewenst, of wanneer het later toch niet goed gaat met de baby.’

De vrouw die ooit de eerste ‘gender reveal party’ hield, heeft daar overigens spijt van, toen bleek dat zo’n feestje onlangs leidde tot een enorme bosbrand in Californië door het gebruik van gekleurde fakkels. ‘Houd op met die stomme feesten. Stop in godsnaam met dingen verbranden zodat je iedereen kunt vertellen dat je kind een piemel heeft’, aldus trendsetter Jenna Karvunidis.

Verloskundige Marlies Koers bespeurt dat een tussenvariant tegenwoordig ook populair is. ‘Het koppel laat de echoscopist het geslacht op een briefje schrijven en daar kijken ze later samen naar, zonder de uitkomst te delen met de buitenwereld.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden