Thuis etenweekendrecept

Ingemaakte kweeperen zijn óók vreselijk lekker tussen een tosti

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: Kweepickles met burrata.

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

‘Neem nooit zelf een boot’, zeiden ze toen we ooit aan een sloepje begonnen. ‘Altijd vrienden nemen mét een boot’. Nul sores, maar je plukt er wel de vruchten van, want iedereen wil vrienden mee op vaaruitje. Dat bleek overigens goede raad.

Dit principe kunt u met gemak doortrekken naar veel dingen in het leven. In West Cork komt geen buur binnen, zonder armenvol moestuingroenten en fruit.

Eerst dacht ik nog naïef: wat aardig! Maar zo is het niet eens bedoeld, ze willen er gewoon vanaf. Zeker laat in het seizoen, als alles van het land moet. Manden vol groente en fruit komt er binnen, alles wat in een noodtempo verwerkt moet worden voor de vriezer of provisiekast.

Ik zie mijn moeder nog staan in onze keuken, ik met mijn zak tot de nok gevuld met schooltuintje, een bos duizendschoon en statice onder de vrije arm gestoken. De helft van de oogst ging naar de buren, mijn moeder hield niet van bietjes.

Zo voelde ik me ook weer toen ik de peren van onze bomen haalde. Wat zal ik er allemaal mee maken, er ging van alles door mijn hoofd. Vorig jaar had ik de fout gemaakt mijn Ierse appels op rekken in de schuur te bewaren – ik had gelezen dat dat zo moest. Maar deze appels bewaarden slecht en wat de muizen niet opaten, verschrompelde. Dat was een harde les.

Ik tilde mijn kratje peren de keuken in, het hoofd gonzend van de plannen, toen er werd aangebeld: de buurvrouw van een eindje verderop kwam een grote tas vol kweeperen brengen. Zie je nou! Beter vrienden mét een kweepeerenboom dan er zelf een hebben.

Die moesten dus ook verwerkt. Dat maar eerst. Ik maakte er ditmaal pickles van, die zo lekker zijn bij vettige waar. Hier met burrata, maar als u vlees eet, zou een grove paté of goeie rauwe ham er ook goed bij kunnen.

Dit recept mag u overigens ook met gewone peren maken. Ik laat het aan u.

Tevreden zette ik mijn ingemaakte kweeën weg. De deurbel ging. Voor de deur stond vriendin M. met een tas vol prachtige courgettes en pompoenen, in alle vormen en kleuren. Die krijgt u dus volgende week op uw bord. Weet u dat vast.

Burrata met kweepickles en kalamatatapenade

Voorgerechtje voor 4

Voor de (kwee)perenpickles

½ kg peren

sap van 1 citroen

125 gram honing

125 ml wittewijnazijn

3 blaadjes laurier

2-3 takjes salie

zout en versgemalen zwarte peper

Voor de tapenade

100 gram pitloze kalamatas

1 eetl. kappertjes

1 teentje knoflook

sap van ½ citroen

6-7 eetl. olijfolie

2 burrata’s

Schil de kweeperen en snijd ze in vieren of halveer kleinere exemplaren. Verwijder de klokhuizen (ik gebruik een meloenbolschepje). Besprenkel ze met citroensap.

Breng in een steelpan de andere ingrediënten, plus 250 ml water zachtjes aan de kook. Laat ze in de zacht kokende siroop glijden en dek de pan af met een cartouche: een op maat geknipte cirkel van bakpapier, met een gaatje in het midden. Zo verdampt het water minder snel en blijven de peerhelften onder de siroop. Doe het deksel half op de pan. Laat ze op laag vuur zo’n 45 minuten zacht koken tot ze net gaar zijn. Dat zijn ze wanneer u ze met gemak met een scherp mesje kunt doorprikken. U moet geen weerstand voelen. Zijn ze nog te hard dan kookt u ze nog even door. Schep ze uit de pan en bewaar ze in een schone pot. Giet het vocht erop. Draai de pot dicht en laat ze afkoelen. In de koelkast blijven ze zeker nog een maand lekker.

Maak de tapenade door de olijven met de kappertjes, knoflook en azijn fijn te hakken of te malen met een hakmolen. Draai op het laatst de olijfolie erdoor. Het hoeft geen dikke pasta te worden, eerder een schenkbare saus.

Serveer 1 bol burrata voor twee personen, geef er een halve kwee bij en overgiet de kaas met de tapenade.

En de restjes?

Ingemaakte hartige (kwee-)peren zijn vreselijk lekker in plakjes in een tosti. Ze doen het goed in een hartige taart met geitenkaas, of bij een kaasplankje.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden