LezersrubriekWat zou u doen?

In Nederland is een dubbele achternaam niet mogelijk, maar welke achternaam geef je je kind in deze situatie?

Mijn vriend en ik hopen volgend jaar een kind te krijgen. We hebben allebei grote affiniteit met onze achternaam. Mijn vriend wordt meestal bij zijn achternaam genoemd en wil als enige zoon van het gezin die naam doorgeven. Ik draag mijn moeders achternaam. Mijn vriend heeft neven die zijn naam kunnen voortzetten, ik ben als enig kind de laatste in Nederland van mijn tak van de stamboom. In Nederland is een dubbele achternaam niet mogelijk. We hebben hier al veel discussies over gehad, maar komen er niet uit. Want als je gelijkwaardig bent, welke keus maak je dan? Vrouw (29), naam bij de redactie bekend.

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Onnodige trots

Wanneer u beiden gelijkwaardig bent, lijkt het mij logisch de meest rationele keuze te maken. Doorslaggevend is wat mij betreft dat uw gedeelte van de stamboom uitsterft wanneer uw kind zijn achternaam krijgt. Rationeel gezien wint u de kwestie. Ikzelf heb bij mijn vriend aangegeven dat ik wil dat mijn (eventuele) toekomstige kinderen mijn achternaam krijgen, precies om deze reden. Mijn vriend begrijpt dit gelukkig. Hopelijk komt u er samen uit, zonder onnodige trots van beide kanten.
Iris Romeijnders (28), Oss

Laat het afhangen van het geslacht

Een herkenbaar dilemma, dat wij als volgt hebben opgelost: het geslacht van het kind bepaalt de achternaam. Een zoon: de naam van mijn partner. Een dochter: mijn achternaam. Ik was tevreden met deze oplossing en onze kinderen zijn blij met hun achternaam, die van hun vader!
Irmgard de Roy van Zuydewijn (56), Zaanstad

Spijt

Mijn vriend en ik hadden bij de komst van ons eerste kindje dezelfde discussies. Ik heb daar toen aan toegegeven: onze kinderen hebben zijn achternaam. Achteraf gezien had ik mijn poot stijf moeten houden. Ik draag mijn achternaam met trots en had hem graag doorgegeven aan onze kinderen. Wellicht kunnen jullie tot een compromis komen. Bijvoorbeeld door jullie kindje een tweede voornaam te geven geïnspireerd op de achternaam van de vader.
Astrid Krijbolder (31), Tilburg

Nederland loopt achter

Mijn vriend en ik zitten in hetzelfde schuitje: wij weten ook niet welke achternaam we willen door-geven. Dit dilemma toont waarom de wetgeving in Nederland moet worden aangepast om kinderen wel twee achternamen te kunnen geven (zie: dubbeleachternaam.nl). We lopen op dat vlak, net als bij het partnerverlof, hopeloos achter vergeleken bij andere landen. In België mag een dubbele achternaam bijvoorbeeld wel. In dit geval zou ik de naam van de vrouw voorrang verlenen, omdat die anders uitsterft.
Nienke van der Have (32), Den Haag

Duidelijk

Uw achternaam sterft anders uit, de zijne niet. Duidelijk toch? Zeker in een geheel gelijkwaardige relatie.
Julie de Graaf (32), Leiden

Laat het lot beslissen

Ook bij ons thuis is dit een terugkerende discussie. Wat mij betreft is het niet meer van deze tijd dat het kind automatisch de achternaam van de vader krijgt. Als beide (toekomstige) ouders evenveel belang hechten aan het doorgeven van de achternaam - om welke reden dan ook - dan lijkt mij de oplossing net zo voor de hand liggend als dat-ie makkelijk is: loten. May the odds be ever in your favor! Tesse Heijmerink (29), Utrecht

Over twee weken: Hoe wend ik een vriendschap af?

Een jongen die ik ken van mijn studie wil overduidelijk vriendschap met mij sluiten, maar alle keren dat we hebben afgesproken, heb ik het ervaren als een saaie verplichting. Hij blijft toenadering zoeken, ondanks radiostilte van mijn kant. Mijn afhoudende houding lijkt hij niet op te merken. Het is een aardige jongen, maar ik vind hem eerlijk gezegd niet interessant genoeg om een vriendschap mee op te bouwen. Moet ik dit tegen hem zeggen met het risico dat ik hem kwets of moet ik sporadisch blijven afspreken in de hoop dat het contact doodbloedt?
Man (23), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 8 oktober 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden