BladHuman Inc.

In Human Inc. kan het zomaar gebeuren dat een ‘heks’ wordt geïnterviewd

Wat is lezenswaardig deze week? Human Inc., volkomen vrij van cynisme.

Paul Onkenhout
null Beeld

Toon Hermans, Stef Bos, Coldplay: lezers van Human Inc., het blad van het Humanistisch Verbond, kwamen de eerste fase van de coronacrisis wel door. Behalve dat ze naar muziek luisterden, vermaakten ze zich met Herman Finkers en Arjen Lubach, lazen ze gedichten van Ida Gerhardt en Rutger Kopland, en werd er getuinierd en geschilderd.

De enquête werd gehouden onder lezers van de nieuwsbrief van het Humanistisch Verbond. Bijna achthonderd mensen reageerden. ‘Niet-representatief’, wordt de enquête genoemd, maar inzicht in de achterban van de vereniging bieden de resultaten wel degelijk. Het komt niet als een verrassing dat De meeste mensen deugen van Rutger Bregman op de boekenlijst staat, overigens samen met het aanzienlijk minder opbeurende De pest van Albert Camus.

Human Inc. verschijnt driemaal per jaar. Het is klein, letterlijk, bescheiden en vrij van elke vorm van cynisme. Dat is ook weleens prettig. Hoofdredacteur José Rozenbroek stelt in haar voorwoord een paar kenmerkende vragen: ‘Waar kunnen we troost uit putten? Welke rituelen bieden houvast? Waar zien we de zin van het leven?’

Dan kan het zomaar gebeuren dat een ‘heks’ wordt geïnterviewd, Lunadea Jankiewicz. Een grap over een bezemsteel is snel gemaakt, maar zo’n heks is ze niet. Ze vlecht natuurverschijnselen en rituelen aan elkaar, mediteert en visualiseert, en bij haar voordeur staat een ‘heksenfles’ om het huis te beschermen.

In het lentenummer staan verder een portret van filosoof Friedrich Nietzsche en columns van Boris van der Ham, de voorzitter van het Humanistisch Verbond, en een andere filosoof, Marli Huijer. Haar stuk spitst zich toe op de naam van de huidige crisis.

Ze stelt voor om ‘corona’ te vervangen, om zodoende verlost te worden van de angstaanjagende bijwerking. ‘Noem het virus ‘Tijl Uilenspiegel’ en er schrijft zich een verhaal over reislustige wezentjes die in iedere stad en ieder dorp hun gekmakende streken uithalen.’

Alles wat het blad en de vereniging zijn, komt samen in een prettig interview van Arjan Visser met Claudia de Breij, in de rubriek ‘Langs de humanistische meetlat’, een variant op de feministische meetlat die Opzij al jarenlang als instrument gebruikt. Visser gaat de diepte in en De Breij, ook het covermodel, werkt enthousiast mee.

Als de vraag der vragen wordt gesteld, ‘is er leven na de dood?’, citeert De Breij een nummer van De Jeugd van Tegenwoordig, Sterrenstof. ‘Dat zijn wij: allemaal gemaakt met dezelfde sterrenstof. Waarschijnlijk ben ik zelf ook alweer een soort sublimatie van energie die eerder al heeft bestaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden