LEZERSDILEMMAWat zou u doen

Ik wil graag trouwen, maar mijn vriend geeft niet om het huwelijk

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: hoe overtuig ik mijn vriend om te trouwen?

null Beeld

Mijn vriend en ik hebben samen kinderen, maar op papier hebben we niets geregeld – naast fiscaal partners zijn we niets van elkaar. Ik zou dit graag goed willen regelen en daarnaast ook een ode aan de liefde willen vieren in de vorm van een huwelijk. Mijn vriend heeft het er enkel over dat hij niet om vorm geeft en geen geld wil uitgeven aan zaken zoals een huwelijk. Hoe overtuig ik hem dat een huwelijk (en feest) echt leuker is dan enkel een geregistreerd partnerschap? 

Vrouw (27), naam bij de redactie bekend

Vraag hem het voor jou te doen

Als trouwambtenaar hoor ik vaker dat de bruidegom niet wilde trouwen, maar achteraf heel blij is dat hij het wél heeft gedaan. Zelf ben ik 21 jaar getrouwd en het was de mooiste dag van mijn leven, omdat de héle dag leuk is en iedereen zich erop verheugt en voor jullie komt. Hoe mooi is het om voor jullie dierbaren jullie liefde officieel uit te spreken? Leg hem uit, vanuit jouw gevoel, waarom het voor jou zo belangrijk is. Waarom wil jij graag trouwen? Vraag hem of hij het voor jou wil doen. Het budget hebben jullie zelf in de hand. 

Lucinda Kuik-van den Bos (53), Heemstede

Laat zien hoe belangrijk het voor je is

In een relatie is het belangrijk dat allebei de partners gehoord en serieus genomen worden, vooral als er sprake is van twee tegenovergestelde meningen. Verwacht niet dat je je partner ervan kunt overtuigen dat iets wat hij niet leuk vindt, wel leuk is. Je kunt je partner er misschien wel van overtuigen dat een huwelijk en een trouwfeest ontzettend belangrijk zijn voor jou. Misschien dat je partner dan uit liefde mee wil gaan in jouw wens om te trouwen. Mocht het onoverkomelijk zijn voor je partner om jouw wens in te willigen, dan is er misschien een compromis mogelijk: een geregistreerd partnerschap plus feest? 

Cay Swinkels (55), Woerden

Huwelijk is niet nodig

Een heel herkenbaar probleem, dit hadden wij ruim dertig jaar geleden ook. Een van ons wilde niet trouwen en daarmee kan een huwelijk niet, je moet immers beiden ‘ja’ zeggen. De vraag is dus niet: hoe kan ik hem overtuigen?, maar: hoe kunnen we toch de liefde vieren? Daarom hebben we toen een feest gegeven bij tien jaar liefde. Dat kreeg een vervolg met feesten bij twintig, dertig en veertig jaar liefde. Onze liefde bloeit zonder huwelijk, op weg naar vijftig jaar! Zakelijk dingen goed regelen is natuurlijk wel aan te bevelen, maar dat kan prima door even langs de notaris te gaan. 

Paul Drijvers (62) en Else Simons (62), Nijmegen

Geef een feest

Uw vraag bestaat uit twee delen: over uw partnerschap formeel regelen en samen een feest geven. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap hoeft niet veel te kosten en is soms zelfs gratis. Een feest is dat niet. U geeft dan echter geen geld uit aan het partnerschap, in welke vorm dan ook, maar aan een liefdesfeest met uw dierbaren. De vorm daarvan is vrij. Bepaal dus samen wat u belangrijk vindt en waar u uw geld aan wil besteden. Zelf hebben wij ons partnerschap formeel geregeld en twee jaar later een mooi feest gegeven met onze dierbaren. Dat hadden wij voor geen geld willen missen. 

Lode Messemaker (40), Utrecht

Regel het op een andere manier

Zoals u graag wilt trouwen en uw vriend niet, is het bij ons precies andersom. Mijn vriendin wilde absoluut niet trouwen, terwijl ikzelf een feest helemaal zag zitten. Al mijn vrienden trouwden, maar ik helaas niet. Nu, 44 jaar nadat we elkaar leerden kennen, zijn wij nog steeds bij elkaar, terwijl veel van onze vrienden minstens een keer gescheiden zijn. We hebben een geregistreerd partnerschap en een testament en volgens ons is alles dus goed geregeld zonder huwelijk(sfeest). Ook onze kinderen hebben er nooit problemen mee gehad. 

Paul Kuijpers (67), Maarssen

Over twee weken: buurman filmt ook onze deur met zijn beveiligingscamera

Onze buurman heeft een deurbel met camera opgehangen. Hij heeft die recht op ons huis gericht. De afstand tussen zijn camera en ons huis is klein. Elke stap die wij aan de voorkant van ons huis zetten, wordt gefilmd. Hij filmt onze activiteiten, onze auto en ook al ons bezoek. Hij zegt de beelden te bewaren. Wij ervaren dit als een inbreuk op onze privacy. De buurman heeft meerdere mogelijkheden om de deurbel met camera zo op te hangen dat hij alleen zijn eigen oprit en voortuin filmt, maar na een gesprek hierover zegt hij dat niet nodig te vinden. Is dit nog netjes op te lossen en zo ja, hoe dan? 

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 24 augustus naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden