LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Ik wil graag meer thuis zijn, maar vrees een oneerlijke rolverdeling

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: ik zou graag minder werken dan mijn man maar vrees ongelijkwaardigheid.

Ik heb net als mijn man een prima fulltimebaan. De laatste tijd denk en lees ik veel over een duurzamer leven. Ik zou graag minder werken en anders gaan leven: minder luxe, meer tijd voor poëzie, vrijwilligerswerk en rommelen in de tuin. Na een dag met deze bezigheden ben ik zeer tevreden, tot mijn man thuiskomt uit zijn werk en vertelt over een conference call met Londen of een belangrijke miljoenenorder. Dan voel ik me een enorme muts. Mijn man wil zijn levensstijl niet veranderen, zijn werk is zijn leven. Hij vindt het prima als ik minder ga werken, zodat ik ‘zijn thuis’ kan zijn, maar dat is niet de rolverdeling die ik in gedachten had toen we trouwden. Wat zou u doen? 

Vrouw (57), naam bij de redactie bekend

Wat wil je nog meer?

Wat een rijkdom, dat u deze keuze hebt. Blijkbaar kunt u minder werken en toch in uw huis met tuin blijven wonen. Bovendien vindt uw man het oké om zelf wel te blijven werken. Wat wil je nog meer? Kies in deze laatste tien werkzame jaren voor een goede balans tussen werk en andere belangrijke zaken die u uit uw hart doet. U zult een gelukkiger mens zijn, en dat is goud voor een relatie. Iets meer in het huishouden doen dan uw man is toch veel minder belangrijk? 

Roelie van der Zouwen (55), Schiedam

Blijf onafhankelijk

Wat van waarde is, verandert met de tijd en met onze ervaringen. Geniet van uw nieuw ontdekte passies. Ze maken u allerminst een muts, ik zou opteren voor ‘bezield mens’. Zorg wel dat u, mocht de nood aan de man komen (financieel), voor uzelf kunt blijven zorgen. 

Nadine Kersten (34), Amsterdam

Traditioneel hoeft niet erg te zijn

Ga na waar u echt voldoening uit haalt in het leven. Zo te horen is dat voor u niet alleen een drukke baan, maar ook andere vormen van zingeving. Hoe komt het dan toch dat u zich een muts voelt bij terugkeer van uw man? U hoeft niet in uw eentje het feminisme te dragen: als u beiden gelukkig bent met een meer ‘traditionele’ rolverdeling is er geen enkele aanleiding uw leven niet zo in te richten. 

Yoram Mekking (24), Delft

Hoezo oneerlijk?

Waarom is rolverdeling hierin belangrijk? Mijns inziens gaat het erom dat u doet waar u gelukkig van wordt. Als dat een duurzamer leven leiden is, dan bestaat er toch geen oneerlijke rolverdeling? U gunt uzelf dan juist de rol die u zegt graag te willen hebben. De rolverdeling wordt hierdoor eerlijk: u doet beiden waar u blij van wordt. 

Anna Ytsma (27), Groningen

Miljoenenorder niet belangrijker

Met 57 jaar heeft u uw sporen verdiend, u kunt het rustiger aan gaan doen zonder dat u zich daarvoor hoeft te verdedigen. Wat betreft uw man: volgens mij gaat het hier niet over rolverdeling, maar over gelijkwaardigheid. Praat daarover. Is uw man ook geïnteresseerd in uw bezigheden? Zijn miljoenenorders zijn niet meer waard dan uw vrijwilligerswerk. 

Rosalie van Erp (29), Utrecht 

Waarom voelt u zich een muts?

Ik herken het dilemma. Zelf heb ik vorig jaar bewust gekozen voor minder uren werken. Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Jarenlang heb ik te hard gewerkt. Er zat een enorme bewijsdrift achter. Het is belangrijk om erachter te komen waarom u zich een ‘muts’ voelt als uw man thuiskomt met een verhaal over een miljoenendeal. Je bent pas een ‘muts’ als je niet kiest voor wat je graag wil doen in het leven. Uiteindelijk gaat het om wie je bent, niet om wat je bent. 

Elles van Kampen (48), Delft

Over twee weken: 

Mijn man en zoon schelden elkaar uit

Onze oudste zoon (15) heeft PDD-NOS. Ook mijn man heeft een milde vorm van autisme. Dit leidt nogal eens tot botsingen tussen hen. Dan kan het er heftig aan toegaan. Als mijn zoon boos is, gaat hij schreeuwen en soms scheldt hij mijn man uit. Mijn man vindt dat hij dan terug kan schelden en heeft laatst het woord klootzak naar mijn zoon gebruikt. Ik vind dat dit niet kan en word daar heel verdrietig van. Ik heb mijn man hierop aangesproken, maar hij vindt dat ik bij onze zoon moet aankloppen, omdat hij begint met schelden. Hoe doorbreek ik deze negatieve sfeer? 

Vrouw (51), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 22 juni 2020 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden