de gidslezersdilemma

‘Ik vertrouw mijn collega niet meer. Wat zou u doen?’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Ik ben promo­venda op het vlak van oorlogsgeweld en heb een goede verstandhouding met een buitenlandse collega. Tijdens mijn werk heb ik zijn familienaam ingetikt en daarbij stuitte ik op een veroordeelde, zware oorlogsmisdadiger, geboren en getogen op enkele kilometers afstand van de geboorteplaats van mijn collega. Sindsdien voel ik mij erg ongemakkelijk in zijn gezelschap. Kan ik hem vragen naar zijn familieband met deze persoon? Of moet ik doen alsof er niets aan de hand is?

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend.

Sluit een misverstand uit

U noemt twee opties: óf vragen naar zijn familieband óf doen alsof er niets aan de hand is. Ik opteer voor een derde mogelijkheid: zoek contact met de AIVD en leg daar uw probleem voor. Als uw zorgen onterecht blijken, heeft u uw collega niet beledigd. Echter: áls hij banden heeft met diegene die u heeft gevonden, kan hij ook een gevaar vormen. Sluit dit uit.

Hester Scheltens (56), Oegstgeest.

Vraag ernaar

Niet alleen geweld, maar ook elke naam heeft een historische achtergrond. De naam van iemand hoeft niets te zeggen over de mens daarachter. Laat uw goede verstandhouding daardoor niet verstoren, maar vraag gerust of deze persoon gerelateerd is aan die van de oorlogsmisdadiger, hoewel dit gevoelig kan liggen.

Irma Goudsmit (66), ­Biervliet

Laat uw werkrelatie niet beïnvloeden

Waarom de goede verstandhouding met uw buitenlandse collega opgeven omdat u informatie denkt gevonden te hebben over een vermeend familielid? Ook wanneer het om familielid van de collega gaat, mag dit geen invloed hebben op uw werkrelatie. De persoon die u gevonden hebt is veroordeeld. Uw collega moet u beoordelen als persoon, niet op wat een ­familielid op zijn kerfstok heeft.

Henk van Iperen (61), Alphen aan den Rijn

Voer een gesprek

U geeft in uw bericht de indruk dat deze kwestie voor langere tijd een negatieve rol in de werkrelatie zou kunnen spelen. Volgens mij huist uw ongemak in een voorbarige veroordeling. Zou ú veroordeeld willen worden op het gedrag van uw oom, nicht of broer? Ik adviseer u daarover met hem te spreken.

Thomas Feenstra (26), Amsterdam

Win Advies in

Elke universiteit heeft een vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit. Ga met haar of hem in gesprek om te kijken wat de beste oplossing is.

Jan Lindeman (55), ­Leiden

Oordeel niet te snel

Jaren geleden maakte ik als verslaggever voor Memories een reportage over Ellen, een Nederlandse die vlak voor het uitbreken van de Balkanoorlog verkering had met de Kroaat Dmitar. Door de oorlog verloren ze elkaar uit het oog. Jaren later bleek hij ook op zo’n lijst te staan waar ze enorm van schrok want zo kende ze hem helemaal niet. Bij nader onderzoek bleek het ook onterecht, zulke lijsten zijn vaak niet gecheckt. Er zitten vaak meer kanten aan een persoonlijk verhaal.

Madeleine Holtzer (55), Hilversum

Over twee weken

Mijn zus van 21, een thuiswonende student, wil trouwen met een jongen uit Pakistan. Ze hebben alleen nog maar telefonisch contact gehad. Tot mijn verbazing staan mijn ouders, ook jong gehuwd, achter deze keus. Mijn ouders komen beide uit Pakistan en wonen 25 jaar in Nederland. De drang is zo groot dat de vliegtickets voor Pakistan al binnen zijn. Ik ben de enige in het gezin die niet instemt met haar keuze. Het doet me vooral pijn om mijn zus een keuze zien te maken waarmee ze alle kansen die ze nu heeft weggooit. Ik voel me radeloos in deze situatie.

Man (19), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 1 april 2019 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden