BETER LEVENWat zou u doen?

Ik, homo, heb gevoelens voor mijn heterovriend. Wat zou u doen?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: wat te doen met mijn gevoelens voor mijn heteroseksuele vriend?

Bij mijn studentenvereniging ben ik bevriend geraakt met een alleraardigste jongen. Het is een intieme vriendschap; als we dronken zijn stoeien we vaak. Ik val op mannen en hij niet. Hoewel ik altijd mensen overtuigd heb dat een hetero-homovriendschap kan bestaan, merk ik ineens dat ik de aanwezigheid van mijn heterovriend toch wel érg waardeer. Ik ben bang dat mijn gevoelens aan het licht zullen komen, wat het erg ongemakkelijk zal maken. Wat te doen? Op deze manier doorgaan en mijn mond houden of open kaart spelen? Mijn gevoelens onderdrukken of het contact verminderen? Voor mij is een platonische liefde prima mogelijk.

Man (21), naam bij redactie bekend

Tweede vriendenkring

Openheid en eerlijkheid horen bij een intieme vriendschap, jullie hebben daar beiden recht op. Maak intussen ook werk van een homovriendenkring waarin je verder kunt gaan dan dronken stoeien. Een platonische vriendschap met een heterovriend kan prachtig zijn, maar vervangt niet een relatie waarin je ook het bed deelt.

Frank Hoek (61), Zeist

Spanning uit de lucht

Toen ik jonger was, had ik ook crushes op heterovrienden. Dit leidde soms, na een paar glazen, tot onhandige bekentenissen. Achteraf heb ik spijt dat ik niet meer waardering had voor wat we wél al deelden. Wees blij met jullie contact zoals het nu is; of het ooit méér wordt, is irrelevant. Intimiteit kent zoveel variaties. Wel kun je luchtigjes je gevoel voor hem laten merken: ‘Goh, wel jammer hoor, dat je hetero bent!’ Dat haalt eventuele spanning uit de lucht, en is misschien een manier om hier relaxed over te praten.

Daniël Cohen (61), Amsterdam

Gevleid

Mijn advies is: open kaart spelen, maar er geen groot punt van maken. Belangrijk is dat de ander zich gevleid, maar niet bedreigd voelt. Het komt de intimiteit van de vriendschap ten goede, weet ik uit ervaring.

Catrien Mesman (67), Den Haag

Eerste periode

De welbekende hopeloze verliefdheid van de eerste periode neemt meestal in de loop van de tijd af. Dit zou een platonische relatie over enkele maanden een stuk aannemelijker kunnen maken. Blijkt nou dat deze periode niet voorbijgaat, dan kun je later alsnog open kaart spelen.

Joris de Graaf (24), Amsterdam

Idiote beloften

Niets doen is geen optie, ga ervoor! De wereld bestaat niet alleen uit 100 procent hetero en 100 procent homo, wie weet wat voor onverwachte reactie je krijgt. Je kunt het hem vertellen, zonder hem gelijk de indruk te geven dat je de rest van je leven met hem wil doorbrengen. Maar behoed jezelf voor idiote beloften als platonische vriendschap, je bent 21, doe dat lekker als je oud bent. Geef hem anders tijdens zo’n dronken stoeipartij eens een uitdagende lik over zijn wang. Onthoud wel, afwijzing is mogelijk. Maar... wie niet waagt die niet wint.

Bart Vink (51) en Bart Wigger (40), Amsterdam

Mogelijk

Een (eenzijdige) platonische liefdesrelatie is mogelijk, maar leuk is het niet, kan ik uit eigen ervaring zeggen. Een goede vriend zal je steunen en begrip tonen. Eventueel kun je tijdelijk wat meer afstand nemen. Maar focus vooral op je eigen geluk en uiteindelijk zul je zien dat hetero-homovriendschappen niet alleen bestaan, maar ook heel erg leuk en duurzaam kunnen zijn.

Elmer Swart (30), Oxford, Engeland

Eerlijk of oneerlijk

U mag best heimelijke gevoelens hebben, maar ze leiden tot niets als u ze niet met uw heterovriend bespreekt. Het is dan aan hem om te bepalen of hij met u bevriend wil blijven. Als dat zo is kunnen jullie een eerlijke vriendschap hebben. Het is ook mogelijk dat uw vriend minder hetero is dan u denkt. In dat geval zou hij uit de kast kunnen komen en kunnen jullie een mooie relatie opbouwen. Als u niets zegt is uw ‘vriendschap’ een oneerlijk spelletje.

Bas Verplanken (67), Bath, Engeland

Over twee weken: Wat is een eerlijke afhandeling?

Twee 11-jarige jongens zijn samen aan het voetballen. Na een tijdje willen ze een derde vriendje erbij vragen, dus grijpt jongen 1 zijn telefoon om te appen. Hij staat vlak bij een hek. Jongen 2 is met de voetbal tegen het hek aan het schieten. Dan schiet jongen 2 de bal tegen de arm van jongen 1. Zijn telefoon valt op de grond, scherm met 1.000 barsten. Wat is een eerlijke afhandeling?

Vader (xx), naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 8 februari 2021 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden