Huis verkopen

Een boek om je huis mee te verkopen: Alles uit de Oven, zelfgebakken muffins, cakes, brood en broodjes van Linda Collister (Kosmos Z & K Uitgevers; fl 19,90)....

Nanda Troost

Meng 500 gram gezeefd witbroodmeel, 1 theelepel zeezout en 40 gram lichtbruine basterdsuiker in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel 15 gram verse gist in een andere kom, voeg 2 deciliter warme melk toe en roer tot het goed is vermengd. Schenk het gistvocht in het kuiltje en kneed er voldoende meel door om een dik deeg te maken. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat staan tot het deeg luchtig en dik is en vol luchtbelletjes zit - dat duurt een kwartiertje.

Voeg 50 gram gesmolten ongezouten boter en 1 groot losgeklopt ei aan het gistmengsel toe en kneed de rest van het meel erdoor tot een zacht maar niet kleverig deeg. Als het te droog is: voeg dan water toe, telkens een eetlepel; als het te kleverig is, meel.

Leg het deeg op een licht gebloemd aanrecht en kneed het goed door gedurende een minuut of 10 (of 6 minuten met een mixer met deeghaak op middelmatige snelheid).

Doe het deeg weer in de kom en dek af met een vochtige theedoek . Laat het op kamertemperatuur rijzen tot het dubbel zo groot is geworden - dit duurt ongeveer anderhalf uur. Sla het gerezen deeg en maak er een rechthoek van, van 40 bij 25 centimeter.

Klop voor de vulling 60 gram zachte ongezouten boter tot hij romig is en klop daarna 2 eetlepels gemalen kaneel en 50 gram witte basterdsuiker erdoor. Verdeel dit mengsel over het deeg en houdt aan de randen een halve centimeter vrij. Verdeel 100 gram in stukjes gehakte pecan- of walnoten over het deeg en rol dit op tot een rol van 40 centimeter. Snijd de rol in 12 stukken en leg ze iets van elkaar op een ingevet bakblik. Dek af en laat opnieuw rijzen tot ze dubbel zo groot zijn - dit duurt ongeveer een half uur, of zet ze een nacht in de koelkast.

Breng 90 gram witte basterdsuiker in een steelpannetje aan de kook met 4 eetlepels crème fraîche, temper het vuur en laat een minuutje pruttelen. Schenk dit warme mengsel over de kaneelrolletjes en bak ze in 25 tot 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven tot ze goudbruin en stevig zijn. Laat ze 10 minuten afkoelen en haal ze voorzichtig uit het blik, want de karamel is nog warm. Laat ze afkoelen op een rooster. Warm zijn ze het lekkerst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden