Wat zou u doen?afval

Hoe zorgen we ervoor dat de buren hun afval niet in onze container dumpen?

In de rubriek Wat zou u doen? vragen lezers andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

wat zou u doen Beeld
wat zou u doen

De vraag

Mijn vrouw en ik zijn begaan met het milieu en houden hier veel rekening mee. Daardoor produceren we weinig afval. Onze container voor restafval staat noodgedwongen op een gezamenlijke plek met die van de buren achter het huis. Omdat onze container bijna altijd leeg is en de buren niet genoeg hebben aan hun eigen grotere container, gebruiken ze onze container ongevraagd ook voor hun afval. Wij willen hen niet stimuleren nog meer afval te produceren maar we willen er ook geen ruzie over maken. Wat zou u doen?

Man (32), naam bij de redactie bekend.

Slot erop

Hier is een hele gemakkelijke oplossing voor. Monteer een slot op uw container. De boodschap is dan direct duidelijk. Mochten uw buren vragen waarom u dat doet, dan is mijn advies om de wedervraag te stellen: ‘Vanwaar je vraag?’ Gegarandeerd succes.

Lex de Grijs (51), Amersfoort

Wees niet betweterig

Kijk eerst eens naar de samenstelling van het huishouden van uw buren. Misschien zijn er kleine kinderen of oudere mensen. Het is niet uw taak om de buren op te voeden. Probeer ze te verleiden, dat kunt u het beste doen als u geen ruzie wilt. Ga het gesprek aan, bied ruimte in uw container aan ‘als het een week écht niet anders kan.’ Geef af en toe een tip en houd de sfeer prettig. Betweterigheid is een voedingsbodem voor gedoe tussen buren. Misschien heeft u wel iets nodig van uw buren (oppas voor de kat, planten water geven in de vakantie?). Ruil het uit.

Anne-Mieke van der Vet (64), Amstelveen

Pak het aan met humor

Wat fijn dat u zo weinig afval produceert. Als ik het goed begrijp zit er bij u in de container dus nauwelijks iets. Misschien is het een idee om uw container op te zeggen en dat kleine beetje afval dat u produceert bij uw buren in de container te deponeren? Of heeft u al eens gedacht aan een vrolijk slot op uw container? Bij dit soort zaken levert een beetje humor en er niet te zwaar aan tillen vaak het meeste op.

Woesje Hopmans (35), Megchelen

Let niet te veel op anderen

Ikzelf gooi ook altijd mijn restafval ongevraagd in een kliko van buren waar nog ruimte is. Dat is omdat ik als alleenstaande zo weinig afval produceer dat het me een half jaar kost om mijn (kleine) kliko te vullen Dat zou gaan stinken. Ik koop namelijk zo min mogelijk voorverpakt spul, omdat ik begaan ben met het milieu. Ik wil maar zeggen: concentreer u op eigen milieubewust zijn en oordeel niet over een ander: misschien hebben de buren wel veel afval omdat ze het verzamelen uit bermen of parken. Of van mensen als ik.

Fred Kleinveld (57), ­Batenburg

Gewoon aardig vragen

Waarom denkt u dat u ruzie zult krijgen als u op normale neutrale toon aan uw buren vraagt of ze niet meer ongevraagd hun afval in uw kliko willen gooien? Ik zou dat gewoon proberen. En als ze het dan nog blijven doen dan kunt u altijd zero waste gaan en uw kliko bij de gemeente inleveren. Dan is het probleem ook opgelost.

Doortje van Schie (60), Arkel

Zorg voor een aanleiding tot een gesprek

Draai het eens om. U produceert weinig afval, haal uw eigen container daarom weg en doe uw afval in de bak van de buren. Als ze erover beginnen, is dat een mooie aanleiding voor een goed gesprek.

Henk Zwaanswijk (68), Den Haag

Over twee weken: mijn man is schijnheilig, onze kinderen straks ook?

Mijn man (32) en zijn familie zijn gelovig. Ik daarentegen niet. Dat weet zijn (praktiserende) familie niet, omdat ik me voldoende aanpas. Mijn man noemt zichzelf gelovig vanwege zijn opvoeding, maar heeft er verder weinig mee. Tijdens familiebezoek moeten ‘niet koosjere’ dingen (voedsel, meningen) verstopt of vermeden worden. Ik erger me dan aan zijn hypocrisie en maak me zorgen over hoe dat gaat zijn als we kinderen krijgen. Die wil ik eerlijk en vrij opvoeden. Mijn man vindt dat ik onnodig pieker, omdat hij zelf toch niet praktiserend is. Het gaat mij vooral om de schijnheiligheid tegenover zijn familie. Wat zou u doen?

Vrouw (30), naam bij de redactie ­bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden