BETER LEVENWat zou u doen?

Hoe stel ik grenzen als het om coronamaatregelen gaat?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: hoe stel ik grenzen?

De familie van mijn vrouw gelooft niet in wetenschap en vindt corona ongevaarlijk. Ik heb aan de familie meermaals duidelijk gemaakt dat ik me aan de maatregelen hou, mijn vrouw zegt achter mij te staan. Maar zowel zij als de rest van haar oorspronkelijke gezin volgt de regels slechts losjes op. Kerst met z’n allen heb ik kunnen afwenden, al kwamen zij alsnog (met meer dan mocht) bij elkaar. Daags na Kerst heeft mijn vrouw haar ouders zonder mij bezocht, later bleek dat daar opnieuw de hele familie bij elkaar was. Hoewel dat niet per se nodig is, willen haar ouders wekelijks oppassen. Mijn vrouw raakte gepikeerd toen ik zei dat te willen afzeggen. Hoe stel ik grenzen zonder mijn partner te kwetsen?

Man (30), naam bij redactie bekend

Drietrapsraket

Dat uw vrouw zich gepikeerd en gekwetst voelt zegt ook iets over haar. Het verschil van mening wordt persoonlijk uitgelegd en misschien als afwijzing ervaren. Ga niet op eieren lopen. Hanteer een drietrapsraket: 1. Wat wil ik? 2. Wat wil jij?, 3. Hoe lossen we dat op? Of liever nog, ga naar de relatietherapeut, want deze situaties zullen zich ook bij andere onderwerpen voordoen, zelfs als u straks 80 bent.

Henk Algra (70), Delft

Tijdelijk

Grenzen stellen betekent dat je de ander een beperking oplegt. In een relatie kan dat zonder te kwetsen, als je er maar voor zorgt dat de ander begrijpt waarom het voor jou belangrijk is. En dat het gaat om een tijdelijke beperking, in deze speciale omstandigheden. Dan is het niet: ik bepaal wat hier wel en niet mag, maar: ik vraag om jouw steun en medewerking.

Catrien Mesman (67), Den Haag

Redenering

Ik weet niet of het haalbaar is, maar ik zou zelf de volgende redenering volgen: als jullie gelijk hebben maar we richten het familieleven in volgens mijn normen, dan zijn de kansen op ziekte en dood minimaal. Als ik gelijk heb maar we richten het familieleven in volgens jullie normen, dan is de kans dat er leden van deze familie ziek worden of dood gaan aanzienlijk. Als je familie niet alleen niet in wetenschap gelooft maar ook niet in rede, tja dan lijkt het me tijd om een nieuwe familie te zoeken.

Bart Doets (74), Hilversum

Onnodige risico’s

Hoe denkt de familie over de patiënten die erg ziek waren, vervolgens lang moesten revalideren en zeiden: dit gun je niemand? Heeft de familie ook maar iets meegekregen van de vele reportages, interviews met hulpverleners en deskundigen? U wilt uw gezin beschermen en onnodige risico’s vermijden, een lovenswaardig streven. Ik begrijp niet hoe iemand daarover gepikeerd kan zijn.

Paula van Roon (67), Heerlen

Voordeur

U moet ergens een streep trekken en die ligt in uw geval bij de voordeur. U kunt uw vrouw niet verbieden haar ouders te bezoeken, maar een goed gesprek over wat wel en niet veilig is zou helpen uw probleem op te lossen. En in geen geval de ouders wekelijks laten oppassen. Als zij u echt steunt zal ze daarover niet gepikeerd raken.

Bas Verplanken (67), Bath, Engeland

Over twee weken: Moet ik echt drie schoonmaakborstels gebruiken?

Mijn vriendin en ik hebben woorden over de gft-prullenbak. In de keuken hebben we een groenbakje met een biologisch afbreekbaar zakje erin. Ik leeg dat dagelijks in de kliko in de tuin. Mijn vriendin gruwelt ervan als ik dat bakje daarna uitsop met de afwasborstel. Zij vindt dat onhygiënisch. Zelf heb ik er geen moeite mee; het meeste vuil zit immers in de biozak. Ook het potje van onze peuter maken we schoon met een aparte borstel. Het gaat mij te ver om de prullenbak met die poepborstel schoon te maken. Moet ik drie verschillende borstels gebruiken? Volgens mij zijn we er nog nooit ziek van geworden.

Man (47) naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 1 maart 2021 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden