Hoe staat de Cubaanse economie ervoor?

Cuba kampt eigenlijk al meer dan twintig jaar met een economische crisis. Nadat het Sovjetrijk uiteen viel, was Cuba op zichzelf aangewezen en zakte de economie diep weg. Sinds het handelsembargo van 1962 door de VS had de Sovjet-Unie de satelliet dichtbij de VS gekoesterd.

Een vrouw bekijkt het aanbod van een cd-winkeltje in Havana. Sinds 2011 is het toegestaan om op kleine schaal detailhandel te bedrijven.Beeld AFP

Daarna daalde het bbp met liefst 33 procent. Het land kent een enorm deviezentekort. Dat wordt deels gecompenseerd door ex-bewoners die naar Amerika zijn gevlucht en jaarlijks naar schatting 2 tot 2,5 miljard dollar overmaken aan hun familieleden op het eiland. Daarnaast leent het land zorgpersoneel (tandartsen) uit aan andere landen en zijn de inkomsten uit toerisme flink gestegen.

Sinds 1993 zijn er drie vrijhandelszones rond Havana, waar buitenlandse investeerders belastingvrij kunnen handelen. Na het partijcongres van 2011 is er ook meer particulier initiatief toegelaten. Zo mogen Cubanen nu mobiele telefoons kopen, kunnen ze vrijelijk in hotels overnachten en zijn ze gerechtigd om tweedehands auto's te kopen en verkopen. Het is zelfs toegestaan om op kleine schaal detailhandel te bedrijven, hetgeen heeft geleid tot de opkomst van de zogenoemde cuentapropistas (ondernemers). Voor een groot deel is Cuba echter nog een communistische planeconomie, naast de grote illegale of zwarte sector die daarmee meestal gepaard gaat. Voor importproducten moet betaald worden met de zogenoemde convertible peso die 25 keer zo duur is als de lokale peso.

Import en export

Cuba importeert jaarlijks onder voordelige voorwaarden olie uit Venezuela. Nederland is na Venezuela, Canada en China de belangrijkste importeur van goederen uit Cuba. In 2013 was dat voor ongeveer 135 miljoen euro. Bekend importproduct zijn de Cubaanse sigaren die door de staatsonderneming Habanos worden geproduceerd. Maar het grootste deel van de import bestaat uit nikkelerts door Niref (Nickel Refining & Trading) in Rotterdam. De Nederlandse export naar Cuba bedraagt ongeveer 100 miljoen euro en bestaat voornamelijk uit voedselproducten (aardappelen, zuivel). Begin dit jaar ging nog een delegatie van 13 bedrijven onder leiding van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op een handelsmissie naar Cuba.

Beeld afp

Het toerisme is de laatste jaren een van de nieuwe pijlers onder de Cubaanse economie geworden. Jaarlijks trekt het eiland ongeveer 3 miljoen toeristen. Dat is zeer veel voor een land met 11 miljoen inwoners. Cuba geldt als het Benidorm van Canada, omdat bijna de helft van de toeristen bestaat uit Canadezen die in de resorts aan de kust neerstrijken. Maar ook uit Nederland worden georganiseerde budgetreizen georganiseerd door onder meer Arke. Daarnaast heeft ook het individuele toerisme een grote vlucht genomen. Cuba Travel Network is een van de grootste organisatoren van individuele reizen in Cuba met jaarlijks 32.000 klanten. Directeur-eigenaar is de Nederlander Eddie Lubbers: 'Ik verwacht een forse groei omdat het voor Amerikanen veel gemakkelijker wordt om naar Cuba te gaan. Nu kunnen zij dat alleen doen met een heel speciaal visum of via Mexico of de Kaaimaneilanden. Er staan veel hotelprojecten op stapel. Maar de belangrijkste uitbreiding moet komen van particulieren die kamers gaan verhuren.'

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden