De gidswat zou u doen

Hoe reageer ik op mijn scheldende collega?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: hoe reageer ik op mijn scheldende collega?

Sinds drie maanden heb ik een nieuwe baan, een binnendienstfunctie bij een bouwkundig aannemer. Inhoudelijk is het leuk, maar mijn leidinggevende scheldt veel en gebruikt negatieve, denigrerende omschrijvingen voor collega’s en managers als die niet in de buurt zijn. De meeste mensen en instanties deugen in zijn ogen niet en hij houdt van provoceren. Ik voel me er onprettig en ongemakkelijk bij. Het lukt me niet om er op een ontwapenende, humoristische of positieve manier op te reageren. Ik wil ook niet die zeur zijn van wie je niet mag zeggen wat je wilt, maar ik wil er wel iets mee doen.

Vrouw (43), naam bij de redactie bekend

Focus verleggen

Niets doen is geen optie, want u zult zich blijven storen aan het gedrag van uw leidinggevende. Mogelijk met een vertrek tot gevolg, dat is jammer als de baan u verder bevalt. Ik zou het gesprek met hem aangaan, maar richt je daarbij niet te veel op hem door slechts te zeggen wat hij fout doet, dit zal waarschijnlijk niet het gewenste effect hebben. Ik zou het meer bij mezelf houden, aangeven wat zijn gedrag voor mij betekent en hoe mij dit hindert in een veilige en prettige werkomgeving. Grote kans dat hij door dat inzicht zijn gedrag zal aanpassen.

Martin Bruinsma (51), Haarlem

Ga zelf schelden

U hebt last van uw scheldende collega. U kunt overwegen om een keer helemaal los te gaan en dan door te lopen alsof er niets is gebeurd. Mocht de scheldende collega er iets van zeggen, dan geeft u aan dat u zich gemakkelijk kunt aanpassen. Wellicht vangt hij zo de hint op dat zijn gescheld over uw grenzen gaat.

Jildou Spoelstra (43), Beuningen

Hij gaat toch niet veranderen

Mijn ervaring is dat collega’s die een negatieve houding hebben niet zullen veranderen. Deze collega’s hebben grote invloed op de werksfeer en ik zou daarom óf een andere baan zoeken óf het nog even aanzien als de kans groot is dat hij op afzienbare termijn vertrekt. Vaak is dat wel in te schatten op basis van of iemand daar op zinspeelt en/of hoe de markt voor zijn functie is. Als dit toch onduidelijk is, zou ik er zelf een zijdelingse vraag over proberen te stellen.

Joost Lucassen (53), Voorschoten

Ligt het aan de bedrijfscultuur?

U zou bij wijze van experiment kunnen meegaan in zijn gedrag, bijvoorbeeld door uw eigen uitspraken tijdelijk te verruwen. Valt dat uw leidinggevende in negatieve zin op, dan heeft u een kapstok waaraan u uw ergernis kunt ophangen. Valt het hem en mogelijk anderen niet op, dan is het blijkbaar zo’n normaal onderdeel van de bedrijfscultuur dat u mijns inziens twee keuzes heeft: óf u legt zich erbij neer óf u kijkt uit naar een andere werkkring.

Maria Raadschelders (62), Amstelveen

Open kaart

Het lijkt erop dat u al uw best heeft gedaan om uw scheldende leidinggevende te laten merken dat zijn gedrag ongepast en irritant is. Dat is kennelijk niet gelukt. Het is hoog tijd om door middel van een gesprek open kaart te spelen met deze persoon. Misschien dat het niet direct helpt, maar u heeft dan tenminste kunnen vertellen wat u op uw hart heeft. Alles beter dan afwachten en hopen dat het beter wordt. De volgende stap zou kunnen zijn dat u op zoek gaat naar een nieuwe baan waarin u andere normen en waarden vooropstelt.

Carla Beeres (63), Haarlem

Over twee weken

Zal ik contact opnemen met mijn zus voordat het te laat is?

Al jaren heb ik geen contact meer met mijn zus. Zij is mijn enige familielid. Mijn vrouw en mijn zus hebben een aantal nare conflicten gehad en voor mijn vrouw hoeft contact niet meer. Zelf heb ik veel moeite met deze situatie, ik wil graag weten hoe het met mijn zus is. Als ik dit met mijn vrouw bespreek, levert dat veel verdriet op. Zelf neemt mijn zus ook geen contact meer met mij op. Het idee dat we elkaar pas weer bij een sterfgeval zullen zien (of wellicht helemaal niet meer) doet me veel pijn. Moet ik afwachten of zelf het initiatief nemen?Man (69), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden