Hoe profiteer ik het best van mijn spaarcenten? Acht vragen over sparen

Maandelijks een bedrag beleggen zonder je zorgen te hoeven maken. Hoe pak je dat aan? Acht vragen over sparen.

null Beeld anp
Beeld anp

Hoe kan ik best van mijn spaargeld profiteren?

Na de verkoop van onze woning hebben we 100 duizend euro spaargeld om ons pensioen aan te vullen en te gaan genieten. De spaarrente is heel laag. Kunnen we met de bank onderhandelen voor een hogere rente?

Wie wil sparen, moet niet bij zijn huisbank zijn. Neem Leaseplanbank. Leaseplan geeft zijn klanten een betere rente: 0,35 procent per jaar voor een gewone spaarrekening en 1,05 procent per jaar voor een deposito van vijf jaar vast. Andere voordelige spaarbanken zijn NIBC Direct, Argenta en Bigbank. Het rentevoordeel tikt aan. Uw spaargeld bij ING vastzetten levert u na vijf jaar 250 euro op, bij Leaseplanbank 5.350 euro. Dat is een weekendje Brussel versus een mooie reis door de Verenigde Staten. Lees meer over dit onderwerp.

Wat is de beste spaarrekening voor ons toekomstige kind?

Wij verwachten ons eerste kind en willen gaan sparen voor zijn toekomst. Het liefst maandelijks iets inleggen. Er zijn zoveel opties. Wat kunnen we het beste doen?

De meest voor de hand liggende optie is Zilvervloot Sparen van SNS en Regiobank. Zilvervloot Sparen geeft 0,4 procent variabele rente per jaar, plus 10 procent bonusrente over het hele tegoed op het moment dat het kind 18 wordt. Er mag wel maar hooguit 600 euro per jaar gespaard worden. Om de studie te financieren kunt u ook gaan beleggen. Het is riskanter, maar u maakt ook kans op een hoger rendement. Iedere maand een klein bedrag inleggen gedurende 18 jaar is eigenlijk ideaal. Uw inleg wordt goed gespreid en door langdurig te beleggen heeft u minder last van tijdelijke tegenslag op de beurs. Lees hier het hele antwoord.

null Beeld anp
Beeld anp

Hoe kan ik het beste maandelijks beleggen?

Ik wil automatisch beleggen zonder me druk te maken. Gewoon maandelijks een bedrag inleggen in een goed gespreid beleggingsfonds tegen lage kosten. Ik kan het geld een lange tijd missen en ik zie wel wat het oplevert. Hoe pak ik dat aan?

Eerst het kiezen van een beleggingsrekening. De grote banken (ABN Amro, Rabobank, ING) hebben mixfondsen met een risicoprofiel waar u zich prettig bij kunt voelen. Gemakkelijk, maar niet de goedkoopste optie. Let maar eens op de diverse beheer-, transactie- en servicekosten. Voordeliger zijn platforms zoals Binck, Brandnewday, Meesman of Robein waar u zelf een verdeling kiest. Ook dat is te combineren met een automatische, maandelijkse inleg. Meer weten? Lees het hier.

Moet ik me als 30-jarige al zorgen maken over mijn pensioen?

Ik ben 30 jaar en werk voor mezelf. Moet ik me al zorgen maken over geld, gaan sparen of iets regelen voor mijn pensioen? Of is niks doen ook prima?

Pensioen inhalen is duur. Hoe eerder je begint, hoe beter. Geld dat je voor lange tijd opzij legt, kun je het beste beleggen. Tijdelijke verliezen maken dan niet uit, terwijl een goed rendement over lange tijd wonderen doet. Wie liever spaart, moet veel meer inleggen. Dat blijkt uit de volgende rekensom. Wie nu 1000 euro opzij zet tegen 0,5 procent rente, heeft over 37 jaar 1200 euro. Hetzelfde bedrag tegen 6 procent rente levert na 37 jaar 8600 euro op. Hoeveel moet je dan op de beleggingsrekening zetten? Als vuistregel geldt: zet voor je pensioen 10 procent van je bruto jaarinkomen opzij. Het bedrag kun je aftrekken van de belastingen. Bekijk hier het hele antwoord.

null Beeld Tijmen Snelderwaard
Beeld Tijmen Snelderwaard

Is het verstandig om via de studiefinanciering te sparen?

Met onze kinderen hebben wij een discussie over maximaal lenen bij de studiebank Duo. Het is gunstig om te sparen via een renteloze lening, maar wat als de rente ineens omhoog gaat?

Een studielening kan ieder moment afgelost worden, zonder boeterente. Als een student enkel meer leent om te sparen en het spaargeld beschikbaar houdt, kan er weinig fout gaan. Wordt het spaargeld later gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, dan is lenen van de Duo zelfs een gouden greep. Je moet als starter op de woningmarkt immers veel eigen geld inbrengen. Hoe kom je daar anders aan?

Maar zo rationeel zijn studenten niet altijd. Ze lenen veel, sparen een beetje en wonen ondertussen in hotel Bij de Ouders Thuis. Kost en inwoning is daar goedkoop, zodat zij meer te besteden hebben dan redelijk zou zijn. En als de ouders daar opmerkingen over hebben, is het: bemoei je met je eigen zaken! Dat maakt het een lastige discussie.

Hoe kies ik voor een variabel pensioen?

Ik stop binnenkort met werken. Vanwege mijn slechte gezondheid overweeg ik te kiezen voor variabel pensioen. Eerst hoger en daarna lager. Is dat een goed idee?

Variabel pensioen is een mooie regeling waar te weinig mensen gebruik van maken. U laat de eerste vijf of tien jaar meer pensioen uitkeren. Daarna wordt het maandbedrag lager, zodat u over de hele linie bij een gemiddelde levensduur ongeveer op hetzelfde inkomen uitkomt als bij de keuze voor een vast pensioenbedrag. Als u eerder overlijdt dan gemiddeld, bent u met een variabel pensioen beter af dan wanneer u gekozen zou hebben voor een gelijkblijvend pensioen.

Als de hoogte van uw pensioen tegenvalt en u heeft ook geen spaargeld, is het misschien niet zo verstandig om te kiezen voor variabel pensioen. Er zijn nog andere manieren om het pensioen te verhogen. Verkoop eindelijk eens de gezinswoning en ga kleiner wonen. De overwaarde van de verkochte woning is een prima aanvulling op het pensioen. Lees het hele antwoord.

Kan ik nog met vertrouwen in een vastgoedproject stappen?

Ik weet niet echt wat ik moet doen met mijn geld, gezien de lage rente op de bank. Er komen weleens leuke vastgoedprojecten voorbij, met 8 procent rendement per jaar. Kan ik daar met vertrouwen in stappen?

Beleggers staan bij dit soort projecten eigenlijk altijd achter in de rij. Vaak is ongeveer de helft van de financiering die nodig is voor de koop of bouw van vastgoed afkomstig van een hypotheek. De bank regelt het wel dat de rente wordt betaald. Het kan best zijn dat het vastgoed een tijdje leegstaat, er duur onderhoud nodig is of dat een nieuwe huurder een verbouwing eist. Alles wordt verrekend voordat er iets overschiet voor de belegger. U kunt uw geld beter in een beursgenoteerd vastgoedfonds steken. Dan kunt u een lager bedrag investeren en ook andere beleggingen aankopen, zodat u het risico spreidt. Bekijk het hele antwoord op deze vraag.

null Beeld anp
Beeld anp

Hoe betaal ik niet te veel belasting over mijn vermogen?

Sinds dit jaar betalen wij voor het eerst belasting over ons vermogen. Hoe voorkomen we dat we dit volgend jaar weer moeten doen?

De snelle aanpak is kijken naar fiscale besparingen; snel het vermogen verminderen voor het einde van het jaar, zodat u onder de vrijstellingsgrens komt. Het vermogen mag op 1 januari maximaal 25 duizend euro zijn en voor partners geldt het dubbele. De trage aanpak is: goed bedenken wat u met het geld wilt doen en desnoods enkele jaren de vermogensheffing betalen. Het kost u een paar honderd euro, maar misschien levert het een betere besteding op. De trage aanpak betekent dat u tijd neemt om te bekijken wat een nuttige besteding is voor uw rijkdom. De (klein)kinderen helpen met de studie of de aankoop van een woning, zelf verhuizen of uw woning geschikt maken voor langdurige bewoning. Een paar jaar geduld levert vaak genoeg ideeën op. Dat weegt op tegen wat meer belasting betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden