De GidsLezersdilemma

Hoe om te gaan met inkomensongelijkheid binnen een relatie?

Ik heb een geliefde met een inkomen op bijstandsniveau. Ik heb het zelf financieel veel ruimer en wij vinden het lastig om met dat verschil in inkomen om te gaan. Als we buitenshuis dingen ondernemen betaal ik altijd en dat kan hem dan een gevoel van ‘minder zijn’ en afhankelijkheid geven. Ik vind het meestal geen probleem om dingen te betalen, maar soms vind ik het zelf ook niet fijn. Kortom: we vinden deze ongelijkheid onplezierig. Hoe gaan andere mensen, die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, hiermee om?

null Beeld

Vrouw (66), naam bij de redactie bekend

Verschil geeft niet

Maak één pot van jullie geld, hoeveel ieder inbrengt maakt niet uit. Zo leven mijn man en ik sinds we samen zijn. Ik ben gelukkig met werk dat me voldoening geeft en waar ik fijn mee verdien, genoeg voor ons beiden. Hij heeft zijn werk met minimumloon kunnen stoppen, doet vrijwilligerswerk en zorgt voor huis en tuin. Zo ging het vroeger toch altijd? De rol m/v maakt niet uit.

Esther Kavelaars (53), Sint Jansklooster

Gezamenlijke rekening én trakteren

Misschien is het een idee om regelmatig de gemeenschappelijke dingen naar rato van inkomen te betalen. Voor allebei is de ‘belasting’ dan even groot. Uw partner betaalt dan dus zelf ook mee en zal zich er mogelijk beter onder voelen. Daarnaast kunt u hem natuurlijk nog steeds af en toe trakteren op bijvoorbeeld een etentje.

Frank van Waert (67), Westbroek

Onderneem andere uitstapjes

Je hoeft niet altijd veel geld uit te geven om het leuk te hebben met elkaar. Mijn suggestie zou dus zijn om op zoek te gaan naar activiteiten die ook uw partner zich kan veroorloven. Denk aan een mooie wandeling, een picknick in het park, een gratis concert, zwemmen in zee, een zelf gekookt diner bij kaarslicht. Wellicht komt u met wat creativiteit juist wel op romantischer ideeën dan een standaard etentje in een restaurant. U kunt voortaan alleen activiteiten ondernemen die ook in het budget van uw partner passen. Of bedenk en betaal om de beurt een activiteit. Zo krijgt u beiden de ruimte om zo veel of weinig geld uit te geven als u op dat moment kunt en wilt.

Emilie Prast (30), Oegstgeest

Begin meteen met een gedeelde pot

Ook wij hebben een inkomensverschil. Het inkomen van mijn partner is netto drie tot vier keer dat van mij. Vanaf het begin maakte zij andere (duurdere) keuzes dan ik. Om problemen te voorkomen, hebben wij vrijwel direct besloten een ‘huishoudpot’ te maken naar rato van ons inkomen. Daaruit betalen we alle gemeenschappelijke zaken (van boodschappen via cadeautjes voor vrienden en etentjes tot vakanties, etc). Voor ons de oplossing. Ik draag bij wat ik kan en heb daardoor niet het gevoel van afhankelijk of minder te zijn. En mijn partner hoeft niet voor opties te gaan, die ze niet graag wil. Kortom: dit werkt voor ons allebei.

Margret van Irsel (64), Utrecht

Geen probleem

Het komt vaak voor dat een partner meer te besteden heeft dan de andere. Als een vrouw minder heeft dan de man dan vindt iedereen het heel normaal dat de man betaalt. Waarom zou je er andersom dan wel een probleem van maken? Wees blij dat jij het wel kunt betalen.

Jos van Schie (66), Eindhoven

Grotere bijdrage is prima

Na jaren van allebei ongeveer hetzelfde verdienen, verdien ik sinds een jaar meer dan mijn vriend. Wij hebben het verschil zo opgelost dat ik heb uitgerekend wat we allebei op onze gezamenlijke rekening moeten storten om rond te komen. Hij betaalt dit bedrag, ik betaal een extra bijdrage hier bovenop. Gezamenlijke uitjes betalen we vervolgens altijd van de gezamenlijke rekening. Zo hebben we er beiden geen omkijken naar en ‘voelt’ het niet alsof ik altijd afreken omdat we beiden van dezelfde rekening betalen.

Belle Montanus (27), Den Haag

Over twee weken: mijn man vindt de krant lezen hetzelfde als ‘lezen’ op zijn telefoon

Niks fijner dan op zondagochtend met z’n allen ontbijten aan tafel. Ik lees Volkskrant Magazine, de oudste (9) leest het katern Wetenschap, de jongste (7) Donald Duck en mijn man speelt met zijn telefoon. De kinderen hebben aangegeven dat ze zich hieraan storen. We hebben samen de afspraak gemaakt dat mijn man zijn telefoon tijdens het eten niet gebruikt of op tafel heeft liggen. Er is voor hem altijd wel een legitieme reden om met zijn telefoon bezig te zijn. Sinds kort is mijn man een tegenoffensief begonnen. Als hij niets op zijn telefoon mag ‘lezen’, mogen wij ook de krant niet lezen. Kan mijn man mij verbieden Volkskrant Magazine te lezen?

Vrouw (35), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden