De GidsBurn-out

Hoe lang duurt een burn-out? En 6 andere praktische vragen over ziek melden

Hoe lang ben je uit de running? Wat doe ik als ik het niet eens ben met de bedrijfsarts? En waar sta je als zzp-er? De praktische kanten van een burn-out belicht.

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Je hebt een burn-out. En nu?

Allereerst meld je je natuurlijk ziek bij je werkgever. Op dat moment ben je overigens nog niet meteen verplicht om te zeggen wat je mankeert, en je werkgever mag ook geen medische informatie van je vragen. Wel mag je werkgever praktische vragen stellen om te beoordelen wanneer je weer aan het werk kunt gaan. Uiterlijk binnen zes weken na je ziekmelding moet je op gesprek komen bij de bedrijfsarts. Deze vraagt hoe lang je verwacht dat de ziekte zal duren en maakt een inschatting van je arbeids(on)geschiktheid. Een bedrijfsarts is gebonden aan het beroepsgeheim en mag jouw medische informatie dus niet met je werkgever delen, maar werkt tegelijkertijd doorgaans wel in opdracht van de werkgever. De bedrijfsarts stelt samen met de werkgever een re-integratieplan op waarin staat wanneer en in welk tempo je het werk weer gaat hervatten.

Wat als je het niet eens bent met de bedrijfsarts?

Je bent verplicht om de adviezen van de bedrijfsarts op te volgen, tenzij je het verwijt wilt krijgen dat je niet aan je re-integratie meewerkt, wat een reden voor ontslag kan zijn. Overigens: ook werkgevers zijn verplicht om mee te werken aan jouw re-integratie. Mocht je echt geen fiducie hebben in het advies van de bedrijfsarts, dan is het mogelijk om een second opinion te vragen bij een andere bedrijfsarts. En mochten jij en je werkgever daarna nog steeds onenigheid hebben over het re-integratieproces, dan kun je het UWV vragen om een deskundigenoordeel. Het UWV oordeelt dan of een werknemer inderdaad op datum zus en zo weer aan de slag kan, en of er bijvoorbeeld iets aan het werk moet veranderen om de re-integratie te bevorderen. Een deskundigenoordeel aanvragen kost 100 euro voor de werknemer, of 400 euro als de werkgever dit doet. Een second opinion bij een bedrijfsarts komt voor rekening van de baas.

DE VOLKSKRANT BURN-OUTGIDS

De komende weken onderzoekt de Volkskrant in gesprek met (ervarings)experts waarom zovelen van ons zich opgebrand voelen, hoe we kunnen voorkomen dat we uitgeput raken en of we echt de meest overprikkelde generatie ooit zijn. Kampen we met een overdaad aan stress en stressoren, of zijn we de weg kwijt?

Op volkskrant.nl/burnout verzamelen we de verhalen over burn-out en stress.

Via deze besloten Facebookgroep kunt u uw eigen verhaal delen.

Kan ik mijn baan verliezen als ik een burn-out heb?

Zolang je ziek thuis zit mag je werkgever je in principe niet ontslaan. De eerste twee jaar van je burn-out is de werkgever verplicht om je loon door te betalen, of althans: in elk geval 70 procent van je laatstverdiende loon (bij veel werkgevers is dit hoger). Een uitzondering is wel ontslag op staande voet. Als je baas meent dat je ‘onvoldoende meewerkt aan je re-integratie’, zoals het in jargon heet, bijvoorbeeld door de afspraken met de bedrijfsarts aan je laars te lappen, kan hij je alsnog op straat zetten. Let wel: bovenstaande geldt als je een vast contract hebt. De 2 miljoen Nederlanders met een ‘flexibele arbeidsrelatie’, zoals bijvoorbeeld een tijdelijk contract, hebben het minder getroffen. Bij een tijdelijk contract kan een werkgever ervoor kiezen om je contract simpelweg niet verlengen, en het te laten aflopen terwijl je nog van je burn-out herstelt.

Hoe lang duurt een burn-out gemiddeld?

Burn-outs zijn er natuurlijk in alle soorten en maten: de een is er na een paar maanden weer bovenop, de ander is zo twee jaar uitgeschakeld. Maar de gemiddelde duur van een burn-out, blijkt uit cijfers van Arboned, is acht maanden.

Wat als je zzp’er bent en een burn-out krijgt?

Het goede nieuws voor zzp’ers is dat zij minder risico lopen op een burn-out. Eenpitters ervaren (veel) minder werkdruk en burn-outklachten dan werknemers, bleek enkele jaren geleden uit onderzoek van CBS en TNO. Zo voelt weliswaar 7 procent van de zzp’ers zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk, maar onder werknemers is dit ruim het dubbele.

Het slechte nieuws is dat als je dan een burn-out krijgt als zzp’er, je in een minder gespreid bedje terechtkomt dan een werknemer. Een loonslaaf is automatisch verzekerd tegen burn-outs en andere aandoeningen, een zzp’er moet daarvoor zelf een (niet goedkope) arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, wat lang niet alle ondernemers doen. Een werknemer krijgt bovendien doorbetaald tijdens zijn burn-out, terwijl een uitgeschakelde zzp’er zonder inkomsten komt te zitten.

Heb je dan helemaal geen vangnet als onverzekerde zzp-er?

Er zijn wel wat schokdempers te bedenken om de financiële klap van een burn-out op te vangen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk om een appeltje voor de dorst bij elkaar te sparen, als financiële buffer tegen burn-outs en ander onheil. Mocht een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet tot de mogelijkheden behoren, dan is een broodfonds misschien een alternatief. In een broodfonds leggen twintig tot vijftig ondernemers elke maand een bedrag in, en bouwen zo samen een buffer op voor het geval een van hen in de lappenmand raakt.

Mocht dit allemaal niet baten, dan kunnen zzp’ers in sommige gevallen aankloppen bij hun gemeente voor speciale bijstand, onder het mom van het ‘Besluit bijstandverlening zelfstandigen’ (Bbz). Een zzp’er kan hiervoor bijvoorbeeld in aanmerking komen als hij kan aantonen dat hij een ‘gevestigde ondernemer in tijdelijke financiële problemen’ is. De gemeente vult zijn inkomen dan maximaal twaalf maanden lang aan tot bijstandsniveau – bijvoorbeeld 1025 euro netto per maand in het geval van een alleenstaande. En als ook dit geen soelaas biedt, dan rest alleen nog een gewone bijstandsuitkering.

Weinig antwoorden

Een panklare panacee tegen burn-outs is er niet, sterker nog: we weten ­eigenlijk verduveld weinig over wat werkt en wat niet, hoezeer het groeiende leger der burn-outcoaches, stressconsulenten en vitaliteitsgoeroes ook de lof mag zingen van kantooryoga, bedrijfsmassages en anti-burn-outbootcamps. ‘Veel onderzoek en weinig antwoorden, dat zou men de paradox van het onderzoek naar burn-out kunnen noemen’, schreef Wilmar Schaufeli onlangs, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit Utrecht en de KU Leuven en al dertig jaar Nederlands burn-out-expert par excellence. Jonathan Witteman onderzocht wat de werkgever kan doen ter preventie van uitgebluste werknemers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden