columnonno kleyn

Hippe wijn, verbouwd met oog voor de maanstanden

Onno Kleyn Beeld
Onno Kleyn

Andere koek in de fles vandaag. Hippe koek. Biodynamische koek. En zelfs een oranje wijn, zo’n witte die als rode gemaakt wordt, door de schillen mee te laten weken en gisten.

Het komt allemaal van de Clos de la Molénie, 50 kilometer ten oosten van Bordeaux, waar Kim en Sylvain Destrieux de eigenaren zijn. Zij draaien mee in de Europese vineuze voorhoede en investeren in reusachtige aardewerken amforen en vaten van acaciahout om hun wijnen in te vergisten en te laten rijpen. Wijn twee punt nul dus. En alles strak biodynamisch, met maanstanden en homeopatische mineraaloplossingen op het land.

Dan het belangrijkste: hoe smaakt het? De ‘gewone’ bordeaux blanc is van pure sauvignon blanc en lijkt niet op wat we van elders gewend zijn. Deze witte is rond, wat stenig met grapefruit als opvallendste geur. Atypisch en goed.

De rode, helemaal merlot, is stoer met dik vers bramenfruit en een serieuze bite, een wijn om in te happen. Rest de ‘vin blanc de macération’: de oranje wijn. Sinaasappelkleurig, een hint van sherry, citrus in de neus, mandarijntjes, en knijterdroog. Heel eh… bijzonder.

Clos de la Molénie, bordeaux rood, 2020 Beeld
Clos de la Molénie, bordeaux rood, 2020

Clos de la Molénie, Bordeaux

Bordeaux blanc 2020 en rouge 2020, € 12,25

Pas de la Colline orange 2020, € 14,95 (0,5 l)

Mmebouquet.com

Prijs/kwaliteit 8+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden