BesprekingMannenboeken

Het ultieme mannenboek komt uit Zweden

De Boekenweek 2019 zit erop en over moeders en vrouwen is alles wel zo’n beetje gezegd. Maar wat verscheen er de afgelopen maanden speciaal voor mannen, als het specifieke mannenboek überhaupt nog bestaat? We vroegen het Maxim Hartman.

null Beeld Tzenko Stoyanov
Beeld Tzenko Stoyanov

Zouden er anno 2019 nog boeken speciaal voor mannen verschijnen? Dat was de vraag die ik als gastrecensent moest zien te beantwoorden. De meeste producten die speciaal voor mannen zijn ontwikkeld zijn volkomen overbodig en zelfs sneu. Zoals tandpasta of shampoo voor mannen. Dat is pure marketingtroep. Maar boeken speciaal voor mannen?

Voor ik verder ga met mijn superprofessionele boekenbespreking moet mij nog even iets persoonlijks van het hart. Waarschijnlijk dachten ze bij de Volkskrant: hé, boeken voor mannen. Mannen-> blote mannenklauwen…->Maxim! Want zo simpel redeneren mensen. En dat terwijl ik natuurlijk veel meer kanten heb. Ook heel gevoelige. Kortom; dit is pure framing en dat maakt mij dus woedend. Hoezo moet godverdomme juist ik mannenboeken recenseren? Waarom hebben jullie een Arthur Japin niet gevraagd? Of die Belg Tom Lanoye? Ik ben nu erg gekwetst. Oké, genoeg geklaagd. Ik vond in het recente boekenaanbod vijf boeken die je met een beetje goede wil als mannenboek zou kunnen typeren.

1. Ben Brooks: Verhalen over jongens die anders durven te zijn

Veltman; 208 pagina’s; € 20,00 Beeld
Veltman; 208 pagina’s; € 20,00

Aardig concept over diverse mannelijke rolmodellen, maar in de uitwerking te correct. Het gaat net iets te veel over heel lieve jongens die ooit onder moeilijke omstandigheden uit de kast zijn gekomen. En echt helemaal nergens over bad boys die zoals Poetin willen zijn of er van dromen om een gevaarlijke serial killer te worden. Daarom is dit boek te lief en te genderneutraal. Criminelen durven ook anders te zijn en hoge risico’s te nemen en worden vaak ten onrechte in hun stinknek gekeken. Koopadvies: gematigd positief.

2. Yves Segers: Tractor – Een geschiedenis

Amsterdam University Press; 176 pagina’s; € 34,99 Beeld
Amsterdam University Press; 176 pagina’s; € 34,99

Het onderwerp is opwindend. De cover is vaal met een propagandistische illustratie van een tractor ploegend door een stuk weiland. Aan of achter het grote stuur zit een forsgebouwde man zonder gezicht in een veel te nette jas en met een gleufhoed op. Door deze styling ziet hij er op het eerste gezicht uit als een fanatiek lid van de Gestapo. De man zit nogal verbeten te sturen alsof hij vlak daarvoor op een mooie zondagochtend nog een fikse echtelijke ruzie met zijn vrouw heeft gehad en dat hij toen zei: ‘Hé, bekijk jij het maar met die pleuriskerk, ik ga lekker ploegen!’ Met zulke wilde verwachtingen sloeg ik dit boek open, hopend op heftige emotionele verhalen van mensen en tractoren en wat die allemaal teweegbrengen vanbinnen.

Helaas. Dit is echt zo’n boek dat je wel cadeau geeft maar dat niemand ooit werkelijk leest. Tractor Een geschiedenis is bovendien een puur Belgisch boek. Het gaat dus niet eens over onze prachtige, eigen agrarische geschiedenis, maar over die van België. Nondeju. Wat voor historische betekenis heeft dit naslagwerk dan voor ons superieure Nederlanders? En dan de titel. Tractor. Als je een beetje van goede, platte boerenafkomst bent, zeg je zeker geen tractor maar trekker. Ik ben hier zelf al een paar keer flink voor in elkaar geslagen in de Achterhoek. Alleen de foto’s in het boek zijn nog enigszins de moeite waard.

3. Peter Römer en Annet Hock: Oog om Oog

A.W. Bruna; 320 pagina’s; € 17,99 Beeld
A.W. Bruna; 320 pagina’s; € 17,99

Vlot geschreven thriller. Heel trendy door echtpaar samen geschreven. Römer en Hock zijn al dertig jaar getrouwd. Nou moet je wel een extreem goed huwelijk hebben als je iedere avond lepeltje lepeltje ligt en overdag ook nog eens de hele dag tegenover elkaar wil zitten om samen een boek te schrijven. Thema’s in dit boek zijn vriendschap, verraad en wraak. Als literair genre zijn thrillers behoorlijk populair, ook onder mannen omdat ze spannend zijn. Maar let op: thrillerlezers vertonen ook vluchtgedrag en zijn vaak wat laf, want ze durven geen echte risico’s te nemen. In de werkelijkheid zijn thrillerlezers angstige bankzitters die zich met een boek veilig willen verkneukelen aan andermans spanning en misère.

4. Tom Waes: Reizen Waes Europa

Manteau; 160 pagina’s; € 23,50 Beeld
Manteau; 160 pagina’s; € 23,50

Niemand kijkt nog tv natuurlijk maar als we het nog wel deden, hadden we de Belg Tom Waes kunnen kennen van zijn avontuurlijke series op NPO 3. Hij is het schoolvoorbeeld van het type ruwe bolster, blanke pit. Zo is zijn boek ook geschreven. Aardige lectuur voor op reis of als je ergens lang moet wachten. Maar eerlijk is eerlijk; het is zeker geen pageturner.

5. Inti Chavez Perez: Respect – Een gids in seks en liefde voor jongens van nu.

Atlas Contact; 188 pagina’s; € 18,99 Beeld
Atlas Contact; 188 pagina’s; € 18,99

Hè, hè. Eindelijk een serieuze aanrader! Een geweldig boek dat wat mij betreft gratis uitgedeeld zou moeten worden op scholen en pleinen. Het boek is een handleiding voor puberjongens over hun seksualiteit. Zeer prettig te lezen met onderwerpen als zelfbevrediging, pijpen, beffen, sletten, anaal, mannelijkheid, dickpics, porno, ontmaagden, stofzuigerseks en nog veel meer. Het komt allemaal heerlijk en vooral ongegeneerd aan bod. Alleen de wat politiek correcte titel ‘respect’ slaat de plank nogal mis en dat verpest mijn enthousiasme een héééél klein beetje. Alsof alleen jongens geen respect zouden hebben voor seks of het andere geslacht… belachelijk en pure framing. De Zweedse schrijver met een Zuid-Amerikaans klinkende naam en een zeer zachtaardige Indiase oogopslag, is afgestudeerd seksuoloog. In Zweden zijn ze vrij liberaal op het gebied van seks en dat is natuurlijk supergoed. Fuck preutsheid. Ik heb als 12-jarige best lang bijna al mijn zakgeld opzij gelegd om z.s.m. naar Zweden te kunnen emigreren. Vroeger deed er namelijk een hardnekkig gerucht de ronde dat je in Zweden iedereen gewoon kon neuken. Zonder gedoe. Ook de ouders van het meisje zouden gewoon uit zichzelf een avondje oprotten zodat je alle ruimte kreeg. Respect voor de Zweden en koop of bestel dit boek. Vandaag nog!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden