Het mysterie van de flikkerpet

Alweer leuke post, gisteren in het brievenbusje van de Volkskeuken: 'Mevrouw, onlangs schreef u in uw column over roze geglaceerde koeken....

Sylvia Witteman

Daar moest ik wel even over nadenken. Flikkerpet! De vorm van zo'n glacé doet inderdaad wel denken aan de lederen politiepetten die in de ruigere homokringen gangbaar zijn, meestal gecombineerd met dito broek, tepelringen en soms een ingewikkeld soort rolladenetje om het bovenlichaam.

Maar die petten zijn nooit roze. Aan de andere kant, roze is natuurlijk de homokleur bij uitstek, niet dat homo's veel roze dragen, meer als de geuzenkleur van het driehoekje. 'In onze kring flikkerpet genoemd' meldt de briefschrijver. Wat is 'onze kring'? Zijn dat flikkers, of juist niet? We zoeken het woord op Google, want je kunt het zo gek niet bedenken of die weten het. Maar het mysterie verdiept zich slechts: 'Uw zoekbewerking - flikkerpet - heeft geen overeenkomstige documenten opgeleverd.'

Een nieuwe vraag rijst: Zou het niet aardig zijn zelf eens roze glacékoeken te bakken? Maar ook hier loopt elk internetspoor dood. Geen recept te vinden, zelfs niet na lang zoeken. De haard dooft, het wordt langzaam maar zeker koud in de kamer. Buiten begint het slijmerig te regenen. Wer jetzt kein roze Koek hat, baut sich keines mehr. En dan komt in een flits de bewustwording: sommige dingen moet men niet willen doorgronden. De roze koek is daar één van. Hij komt uit de roze-koekenfabriek, en zoals hij daar vandaan komt is hij precies goed. Mensenhanden moeten zich daar buiten houden.

Maar zelf iets rozes bakken is natuurlijk wel heel gezellig. Roze cakejes. De kinderen kunnen het bijna helemaal zelf.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix boter, suiker, meel, citroenrasp en eieren in de keukenmachine goed dooreen, en giet daarna langzaam, al mixend de melk erbij. Zet twaalf papieren vormpjes in een muffinbakblik, of, bij gebrek daaraan, zet telkens twee vormpjes in elkaar op een bakblik. Verdeel het beslag erover, bak ruim een kwartier in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen. Meng het poedersuiker met een paar druppels rode kleurstof en heel klein beetje water of citroensap tot een dik smeerbaar glazuur en plamuur dat op de cakejes. Duw in het midden een cocktailkers en laat het geheel nog een half uurtje drogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden