Het millennial-hotel van Cristiano Ronaldo

Voetballer van het jaar Cristiano Ronaldo (31) stuurt z'n bokalen steevast naar zijn geboorte-eiland Madeira. Daar ging onlangs zijn strakke CR7-hotel open, pal naast zijn museum.

Guido Derksen
In de gangen ligt grasgroen tapijt. Beeld
In de gangen ligt grasgroen tapijt.Beeld

'Je lijkt sprekend op Ronaldo', zegt de bezoekster tegen de jongeman achter de balie. 'Nee hoor, hij lijkt op mij', antwoordt de knaap nadrukkelijk. 'Ik ben zijn neef.'

Plaats van handeling: het nieuwe CR7-museum, een paar maanden geleden geopend op Madeira. CR staat natuurlijk voor Cristiano Ronaldo, met afstand de grootste sporter die Portugal ooit heeft voortgebracht, en de 7 staat voor Ronaldo's vaste rugnummer. Het neefje van Ronaldo heeft al net zulke ijdele maniertjes als de voetballer zelf.

Het zwembad biedt uitzicht op de jachthaven. Beeld
Het zwembad biedt uitzicht op de jachthaven.Beeld

Voetbalbond FIFA riep de linksbuiten deze maand weer uit tot beste voetballer ter wereld (voor de vierde keer). Daar hoort een glimmende bokaal bij. Een normaal mens zet zulke prijzen op de schoorsteenmantel of in een prijzenkast om er later nog eens mijmerend voor te kunnen gaan staan. Ronaldo niet, die stuurt alles linea recta naar zijn eigen museum.

Het eerste CR7-museum bevond zich in een onooglijk straatje in Funchal, de hoofdstad van zijn geboorte-eiland. Dat werd al snel te klein voor alle trofeeën, dus richtte Ronaldo's oudere broer bij de haven een nieuw CR7-museum in, strak ontworpen en drie keer zo groot als het oorspronkelijke. Sinds de opening kwamen al duizenden fans en andere nieuwsgierige bezoekers zich vergapen aan alle gouden schoenen, ballen en bekers.

Boven de wastafel kijkt Ronaldo terug. Beeld Tiago Sousa
Boven de wastafel kijkt Ronaldo terug.Beeld Tiago Sousa

Trouwring

'Allemaal in Portugal ontwikkeld', zegt museumgids Nuno Mendes trots als hij op de multimediale snufjes in het museum wijst. 'Kijk, hier kun je in het Bernabeustadion staan.' Terwijl Ronaldo naast me een balletje hoog houdt, ga ik op de stip staan. Vijf tellen later steekt de virtuele Cristiano lachend twee duimen omhoog en staan we samen op de foto, die ik vervolgens voor 5 euro bij de museum-balie kan kopen. De best betaalde sporter ter wereld let op de kleintjes.

Dan vind ik het touchscreen met oude jeugdfoto's en beelden van Ronaldo's doelpunten leuker. Of de vitrine vol fanmail, waaronder een envelop van een vrouwelijke fan uit Duitsland die een trouwring bijsloot. Ik vraag Mendes of er ook post van de belastingdienst bij is, gezien de informatie die via Football Leaks naar buiten kwam. De gids trekt zijn wenkbrauwen op: 'Problemen met de belasting? Nee hoor, hij is onschuldig. Van Messi en Neymar is bewezen dat ze fout zaten, van Ronaldo niet. Hij houdt van zijn eiland, hij zou zoiets nooit doen.'

De ster opende afgelopen zomer op Madeira z'n eerste CR7-hotel, een samenwerking met keten Pestana Hotels. Andere nieuwe hotels in Madrid en New York volgen. Het hippe hotel langs het water bevindt zich in hetzelfde gebouw als het museum. Bij de receptie hangt een boksbal in plaats van een klachtenboek, verder is de industriële vormgeving geïnspireerd op het thema voetbal. En op Ronaldo natuurlijk. In de gangen ligt grasgroen tapijt, in de toiletten kijkt 'CR7' je boven de wastafel aan door twee grote spiegelglazen en de kasten in je kamer zien eruit als lockers in een stadion. Op het dak ligt een zwembad van opvallende rode tegeltjes. Ook hier geldt: alles hightech. 'Het hotel is ontworpen voor de millennial. Alle kamers hebben snel internet, Apple-tv, usb-stopcontacten, bluetooth, enzovoort', zegt salesmanager Pedro Tojal. 'Via een app kunnen gasten rechtstreeks contact maken met het personeel, van tevoren inchecken en zelfs hun deur openen.'

Tojal is voorzichtiger als Football Leaks ter sprake komt. 'Men is geneigd Cristiano te geloven tot het tegendeel is bewezen', zegt hij. De topscorer wordt op het eiland op handen gedragen. Ronaldo komt er geregeld, mede omdat veel familieleden op Madeira wonen. Hij financierde een kliniek voor kankerpatiënten nadat zijn moeder ziek was geworden en hij bood Madeira afgelopen zomer financiële hulp aan toen bosbranden grote schade aanrichtten bij Funchal.

Toch zijn er ook Madeirezen die vinden dat al die aandacht voor de man overdreven is. Ze storen zich er vooral aan dat het regionale parlement het vliegveld binnenkort naar de voetballer wil vernoemen, terwijl de 31-jarige Ronaldo nog lang niet dood is.

'Het hotel is ontworpen voor de millenial' Beeld
'Het hotel is ontworpen voor de millenial'Beeld
Het hotel is een samenwerking met een keten, Pestana Hotels. Beeld
Het hotel is een samenwerking met een keten, Pestana Hotels.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden