Het leven is op Sint-Eustatius duurder dan op Saba en Bonaire

De prijzen op Sint-Eustatius zijn gemiddeld sneller gestegen dan op de twee andere eilanden van Caribisch Nederland, Saba en Bonaire. In het eerste kwartaal kwam de inflatie op Sint-Eustatius uit op 6,4%.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Op Saba was dit 4,1% en op Bonaire 3,7%, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de horeca op Sint-Eustatius was duurder. De prijzen in cafés, restaurants en hotels waren in het eerste kwartaal ruim 21% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Alcohol en voedsel
Ook vervoer was duurder. De prijzen lagen bijna 17% hoger dan een jaar eerder. De prijzen van voedingsmiddelen en alcolholvrije dranken stegen met 5,7% veel sneller dan op Bonaire en Saba.

Ook op Saba stegen de prijzen in de horeca fors. Op dit kleinste eiland van Caribisch Nederland waren consumenten in horecagelegenheden bijna 21% duurder uit.

Vervoer, kleding en schoenen
Voor vervoer moest bijna 9% meer betaald worden dan een jaar eerder. Op Bonaire, het grootste eiland van Caribisch Nederland, was de prijsstijging van kleding en schoeisel met bijna 13% het grootst.

Prijzen in de horeca en van vervoer stegen ook, maar veel minder dan op de andere twee eilanden.

Gezondheidszorg
De prijzen van gezondheidszorg en communicatie stegen juist op Bonaire sterker dan op Sint-Eustatius en Saba.

De inflatiecijfers op de drie eilanden van Caribisch Nederland zeggen volgens een woordvoerder op zich nog niets over de absolute prijzen. Goederen of diensten die sterk in prijs zijn gestegen kunnen elders toch nog duurder zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden