DE GIDSLust & Liefde

‘Het klinkt misschien onbetamelijk, maar ik ben seks gaan zien als een hobby’

null Beeld Saša Ostoja
Beeld Saša Ostoja

Bella ontdekte na haar huwelijk dat seks lekker is én dat ze geen jaloezie voelt. Ze gunt iedereen de vrijheid die ze daardoor ervaart.

Bella (65): ‘In mijn huwelijk kreeg ik twee kinderen, maar intimiteit tussen mijn man en mij was er nauwelijks. We konden het goed vinden, hadden bijna geen ruzie en toch was onze liefde vooral gedeelde liefde voor de kinderen. Ik heb dat al die jaren geweten, en zeker in het begin ben ik er een paar keer over begonnen. Ik miste seks, maar wilde er niet te veel nadruk op leggen in het belang van de sfeer in huis en de kinderen. En kennelijk, laat ik eerlijk zijn, vond ik het niet belangrijk genoeg. Toen gingen de kinderen de deur uit en met hun vertrek ontstond een kille sfeer. Ik merkte dat ik opgelucht was als mijn man wegging naar werk of vrienden, en ontevreden werd als hij thuiskwam. Wat moest ik doen? Bij hem blijven omdat ik die weg nu eenmaal was ingeslagen? Of radicaal breken met de vader van mijn kinderen, een onbekende toekomst tegemoet? Ik koos voor het laatste. Een enorme klap voor mijn man, die dit niet had zien aankomen, en voor mijn kinderen, want hoe oud je ook bent, als je ouders scheiden zorgt dat altijd voor verdriet. Inmiddels zijn we veertien jaar verder. Na mijn huwelijk kreeg ik een relatie met een huisvriend met wie ik weer genoot van erotiek en seks. Ik voelde me aantrekkelijk en dat maakte me gelukkig. Maar er was iets anders wat hij me deed inzien, wat misschien nog veel belangrijker was, namelijk dat ik geen jaloezie kende. Deze tweede man was vaak weg, naast mij zag hij ook andere vrouwen en ik vond dat prima. Het feit dat hij en die vrouwen het samen leuk hadden, deed immers niks af aan onze optelsom. Misschien is het mijn exacte achtergrond, mijn mannenberoep als werktuigbouwkundige, maar tot mijn eigen verbazing zag ik in hen geen enkele bedreiging. Daar begon het.

‘Na zijn plotselinge dood, een jaar later, was ik ineens alleen en begon ik te lezen over polyamorie. Maar dat is niet het punt dat ik wil maken. Ik raakte ervan doordrongen dat aan seks een verkeerde, onterecht beladen betekenis wordt gegeven. Het inzicht, als je dat al zo zou kunnen noemen, ging verder dan snappen dat je van meerdere mensen tegelijk kunt houden. Partners in een polyamoreuze relatie maken heel precieze afspraken over wat wel en niet is toegestaan, om het monster jaloezie de mond te snoeren. Wat als jaloezie totaal geen rol meer speelt, hoeveel vrijheid heb je dan? Dan heb je het begrip polyamorie niet nodig, alleen nog amorie. Bij mij ging het vanzelf, ik hoefde er geen moeite voor te doen en het klinkt misschien dwaas voor een oudere vrouw zoals ik, in de oren van sommigen zelfs onbetamelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de schoonheid van vrijen niet tekortdoe als ik zeg dat ik in de loop der jaren seks ben gaan zien als een hobby. Niets meer en niets minder. Gun me een moment dat uit te leggen. Beeld je een wandeling in langs bijvoorbeeld een kustpad, de zee aan de ene kant, weilanden aan de andere kant, schreeuwende meeuwen, strandlopers, een intense ervaring. Alhoewel de intensiteit van die ervaring mede bepaald wordt door degene die naast je loopt, is het niet zo dat die verbonden is aan die ene persoon. Het is evenmin waar dat alleen die kustwandeling euforie kan oproepen. Een tocht door de bergen kan dat ook.

‘Zo is het ook met seks. Niet per se gebonden aan één persoon. Fijn als het er is, en prima als het er even niet is. Belangrijk en onbelangrijk tegelijkertijd. Wat mij betreft: belangrijk genoeg om er uiteindelijk mijn huwelijk om te beëindigen, maar niet belangrijk genoeg om dat veel eerder te doen.

‘Ik wil niet als een zendeling van een nieuwe beweging ‘seks is als wandelen’ klinken, maar ik denk dat er in veel relaties en huwelijken minder negatieve spanningen zouden zijn als seksuele intimiteit van zijn sokkel wordt gehaald. Seks is denk ik zeer gebaat bij wat meer relativering. Ik zie in mijn omgeving relaties sneuvelen omdat een van de twee ‘vreemdgaat’, een woord dat ik het liefst zou willen afschaffen. Want als seks zou worden beschouwd als ‘iets wat heel erg fijn is’, en niet langer als ‘iets wat alleen heel fijn mag zijn met die ene’, haalt dat een belangrijke angel weg. Natuurlijk betekent dat niet dat ik met iedereen seks heb. Ik kies mijn partners zorgvuldig. Dat is niet veranderd. Wat anders is, is dat ik me niet laat leiden door verwachtingen, verlangen en hunkering, maar door wat mogelijk is. En ja, het liefst zou ik de mannen die ik zie, laten weten dat ik naast hen ook anderen liefheb. Maar slechts een enkeling begrijpt iets van polyamorie en ik ben die discussies zat. Ik heb geen moeite me uit te kleden. Waarom zou ik, kleding benadrukt je seksualiteit meer dan naaktheid. Het naaktstrand is daarvan het grootste bewijs. Maar dat gebrek aan preutsheid maakt mij niet ineens minder kieskeurig en gevoelig.

‘Jarenlang heb ik geleefd in een liefdevol gezin zonder erotiek, ik vind seks heerlijk, maar kan ook zonder. Een van de mannen die ik regelmatig zie, ken ik al twaalf jaar. En lang niet elke ontmoeting draait uit op seks. Waar het om gaat is de vrijheid om samen te kiezen. Een ongedwongenheid die gek genoeg zeldzaam is in de liefde, wie heeft al die wonderlijke en belemmerende regels toch bedacht? Ik weet dat ik makkelijk praten heb, ik kan niet meer zwanger worden, heb geen kinderen meer thuis wonen die ik een veilige basis moet geven. Precies om die reden kan ik nu non-conformistische keuzen maken die passen bij mij en bij mijn levensfase. Ik wil niemand bekeren, maar snak naar meer tolerantie. Ik kijk uit naar het moment dat ik tijdens een gesprek gewoon kan zeggen dat ik even veel waarde hecht aan seks als aan een boswandeling. En dat een ander dan niet reageert met spot en ongeloof, maar met een bereidheid te luisteren.

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Bella gefingeerd. Ook geïnterviewd worden? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl, ook voor deelname aan onze podcast Van twee kanten, waarin geliefden elk over (een speciale gebeurtenis in) hun relatie vertellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden