Groen of grijsVerkoeling

Het is heet, hoe effectief en duurzaam zijn luchtkoelers en airco’s dan?

Er staat ons een heet restant van de zomer te wachten. Hoe verstandig is het om dan een luchtkoeler of airco te kopen? En welke optie is het duurzaamst?

Loethe Olthuis
null Beeld Freepik
Beeld Freepik

Mij lijkt zo’n mobiele airco handig.

‘Mobiel’ is erg relatief. Je kunt een mobiele airco inderdaad verzetten, maar ze heeft altijd een slang naar buiten nodig om warmte af te voeren. Plus een precies passende opening in je raam of deur waar de slang doorheen kan, wat het meteen lastig maakt om de airco elders te gebruiken.

In de praktijk wordt de slang door een open raam of deur naar buiten geleid. Daardoor komt er soms net zoveel warme lucht naar binnen als de airco aan koude lucht genereert. Bovendien worden mobiele airco’s vaak aangeschaft tijdens een hittegolf, maar juist bij extreem hoge temperaturen koelen ze niet goed. Dan ben je beter af met een split-airco, met een vaste binnen- en buitenunit. Die kan één kamer wel prima koelen.

Zijn airco’s echt zulke energievreters?

Ja. Als je een mobiele airco tweehonderd uur per jaar gebruikt, verbruikt hij 200 kWh; voor een split-airco is dat 150 kWh. Vergelijk dat eens met een flinke ventilator: 10 kWh. Daar zit bovendien geen koudemiddel in.

Koudemiddel?

Airco’s koelen door middel van gassen, meestal fluorkoolwaterstoffen; sterke broeikasgassen met een klimaatimpact die vaak wel tweeduizend keer hoger ligt dan die van CO2. Opgesloten in de airco kunnen ze geen kwaad. Maar wel als er wat van vrijkomt, tijdens de installatie of door beschadiging van de aansluiting. Er zijn wel ‘betere’ koudemiddelen zoals propaan (R290), isobutaan (R600a) of CO2 (R744), maar dat zijn nog steeds broeikasgassen met een flinke impact.

Oké, geen airco dus. Luchtkoelers zijn toch milieuvriendelijker?

Klopt. Ze verbruiken nauwelijks meer energie dan een ventilator en bevatten geen koudemiddel. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan airco’s en écht verplaatsbaar, omdat ze geen slang naar buiten nodig hebben.

Joepie! Dé oplossing dus!

Helaas: nee. Ze werken namelijk niet goed. Ze koelen door lucht over een reservoir met koud water te blazen. Dat brengt de temperatuur, in tegenstelling tot wat de reclames beweren, hoogstens een graad of 3 naar beneden. Echte airco’s maken de lucht droger, maar luchtkoelers blazen vochtige lucht. Vochtige lucht zorgt juist voor een hogere gevoelstemperatuur. In Nederland is de lucht tijdens een hittegolf vaak al flink vochtig.

Wat moet ik dan doen bij 40 graden?

Kijk op milieucentraal.nl/energiezuinig-koelen voor tips, zoals goede isolatie en zonwering aan de buitenkant van je huis, en een goede ventilator. Voor mensen met een tuin of balkon kan het wel 10 graden schelen als je die vol beplanting zet. Een zwembadje om in te plonzen helpt ook.

Maar dat is echt niet genoeg!

Als dat toch niet genoeg is, koop dan een vaste split-airco. Ook een energieslurper, maar wel eentje die werkt.

Prijs: mobiele airco: circa 300 euro. Luchtkoeler: vanaf circa 100 euro

Oordeel: mobiele airco/luchtkoeler: *

Verkrijgbaar: internet, huishoudspeciaalzaken, bouwmarkten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden